El: „Végre találkozhatok Doll-lal! Remélem, még megismer”

KAMLER JÁNOSKAMLER JÁNOS
Vágólapra másolva!
2017.06.28. 08:25
null
Alexandru Curteian abban reménykedik, hogy Thomas Doll még megismeri... (Fotó: Imago)
A csütörtökön a zöld-fehérekkel a Groupama Arénában megmérkőző lett FK Jelgava vezetőedzője, Alexandru Curteian örül, hogy újra láthatja egykori hamburgi csapattársát.

 

 

HALLÓ, ITT AZ EURÓPA-SPECIALISTA!

– Győzni jönnek Budapestre?
– Úgy hallottuk, a Ferencváros erős csapat. Persze megpróbáljuk legyőzni, vagy legalábbis olyan eredményt elérni, amely után esélyünk lesz kivívni a továbbjutást a visszavágón – válaszolta lapunknak a telefonon utolért Rafael Ledesma, a Jelgava 34 esztendős brazil futballistája.

– A kétezres évek eleje óta számos klubcsapatnál megfordult, játszott már Litvániában, Fehéroroszországban, Máltán és Cipruson is. Miért hagyta el szülőhazáját?
– Kétezer-négyben, amikor a portugál Académica játékosa voltam, szólt a menedzserem, hogy van néhány kecsegtető lehetőség. Mondtam neki, miért ne? Nos, ezt követően egyik ajánlat érkezett a másik után, és őszintén mondom, boldog vagyok, hogy ennyi országban futballozhattam már. Tökéletesen elégedett vagyok a pályafutásommal, ki tudja, talán még egy magyarországi idény is belefér.

– Mit kell tudni önről? Brazil csatár lévén retteghetnek a Ferencváros védői?
– Mi, brazilok különleges gömb- és ritmusérzékkel megáldva születünk, tőlem sem pattan el a labda, tapasztalt labdarúgó vagyok. De hadd ne beszéljek önmagamról, tegyék meg inkább az ellenfelek!

– Ki a legjobb futballista, akit valaha látott?
– Nem is kérdés: Ronaldinho! De csak azért ő a válaszom, mert Pelét sajnos nem láthattam élőben játszani.

Fogalmazzunk úgy, hogy a napokban nem a Ferencváros elleni Európa-liga-selejtező a legnépszerűbb téma a lettországi sportsajtóban, a Roland Garros női egyesét nemrégiben megnyerő teniszező, Jelena Ostapenko, valamint a különféle kosárlabdás cikkek elsőbbséget élveznek. Persze akadnak hírek a csütörtökön az Üllői úton pályára lépő FK Jelgaváról is, a hétcsapatos Virsligában (ez volna a lett élvonal...) jelenleg a negyedik helyen álló együttesről is. Megszólal például Alexandru Curteian vezetőedző, a korábbi 38-szoros moldovai válogatott középpályás.

Az Európa-liga-selejtező sorsolásakor számunkra nem létezett erősebb vagy könnyebb ellenfél – helyezte el csapatát virtuálisan az európai klubfutball térképén a 43 esztendős tréner. – A Ferencváros az erős magyar bajnokság negyedik helyén végzett, ismét megnyerte a Magyar Kupát, és ott játszik a nagyszerű Gera Zoltán, aki a tavalyi Európa-bajnokság legszebb gólját lőtte. Kifejezetten izgalmas és érdekes csapatnak tartom a Ferencvárost."

A szakember bevallotta azt is, kifejezetten örül, hogy „a legnépszerűbb magyar együttessel" kerültek össze az El-ben, s ennek személyes oka van: „A kilencvenes évek végén a Hamburgban futballoztam, mások mellett a Ferencváros jelenlegi vezetőedzőjével együtt. Végre találkozhatok Thomas Doll-lal! Remélem, ennyi év elteltével is megismer. Vagy ha nem, legrosszabb esetben megint bemutatkozom neki."

A moldovai edzőhöz hasonlóan az FK Jelgava hivatalos internetes oldala is tisztelettel ír a magyar rekordbajnokról, felsorolja a zöld-fehérek tekintélyes eredménysorát, (majdnem) legfrissebb igazolásait – na jó, az elmúlt évek nemzetközi kupakudarcait is –, mi több, nem csupán a mérkőzésről ejt szót, hanem Budapestet és Magyarországot is méltatja, mintha érdekeltsége lenne valamelyik utazási irodánál (pedig nincs róla tudomásunk): „A velünk tartó szurkolók figyelmébe ajánljuk Budapest nevezetességeit, a belvárost, a Halászbástyát, a fürdőket, a várat vagy éppen a Lánchidat – lüktet az fkjelgava.lv. turisztikai vénája. – Budapest csodálatos város, Magyarország pedig futballimádó ország, tökéletes kikapcsolódást nyújthat szurkolóink számára."

Legyen így!

Mégis inkább nekik, mint az FK Jelgava játékosainak, nem?

EURÓPA-LIGA
1. SELEJTEZŐKÖR, 1. MÉRKŐZÉS (JÚN. 29.)
18.45: Ferencváros–Jelgava (lett) (Tv: Duna World)
18.45: Beitar Jeruzsálem (izraeli)–Vasas (stream: m4sport.hu)
20.45, Felcsút: Videoton–Balzan (máltai) (Tv: Duna World)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik