Kétgólos hátrányból jutott tovább az Adebayor vezette Spurs

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.02.27. 21:02
null
Adebayor duplával segítette továbbjutáshoz a Spurst (Fotók: Action Images)
A labdarúgó Európa-ligában a nyolcaddöntőbe jutásért rendezett párharcokban a 21 óra után kezdődött meccseken a Tottenham Hotspur Emmanuel Adebayor góljaival jutott tovább, kiesett viszont a Dinamo Kijev a Valencia ellen. A Juventus kettős győzelemmel lépett tovább a következő körbe, ahol ott lesz az Anzsi (a sérült Köteles Lászlót nélkülöző Genket búcsúztatták), a Lyon, a Fiorentina, az AZ Alkmaar és a Benfica is.

A KORÁBBI MÉRKŐZÉSEKRŐL ITT OLVASHAT!

TOTTENHAM HOTSPUR–DNIPRO DNIPROPETROVSZK

A szünetben a Torontóba 
távozó Jermain Defoe-tól 
búcsúzott a hazai közönség
A szünetben a Torontóba távozó Jermain Defoe-tól búcsúzott a hazai közönség

Kétgólos hátrányból, de annál is mélyebbről jött vissza és harcolta ki a továbbjutást a Tottenham a Dnipro ellen. Az Ukrajnában elszenvedett egygólos vereség (0–1) után az első félidőben képtelen volt mit kezdeni ellenfele masszív védelmével a londoni csapat, a második játékrész második percében aztán hátrányba is került – Zoljokov fejes gólja után (0–1) összesítésben már két góllal.

Ezt követően megrázta magát Tim Sherwood együttese és negyedóra alatt csodát csinált. Az 55. percben Christian Eriksen szabadrúgásból talált be (1–1), majd a gólszerző Zoljokov kapott piros lapot, mert nem a labdát, hanem a dán Vertonghent fejelte meg. Nem is kellett több a közönség által űzött-hajtott hazaiaknak, Eriksen a 65. percben Emmanuel Adebayort hozta kihagyhatatlan helyzetbe (2–1), majd három minutummal később a togói „megmentő” egymaga mattolta az ukrán védelmet (3–1).


Ezzel a találattal már összesítésben (3–2) is vezetett a Tottenham, és a hátralévő 20 percben nem is engedte ki a kezéből a győzelmet, bár ehhez Hugo Lloris hajrában bemutatott bravúrjaira is szükség volt. Az egyedüli PL-csapatként a nyolcaddöntőbe jutó londoniak a tizenhat között a Benficával találkoznak, az ukránok pedig szomorkodhatnak: egyetlen együttesük sem jutott a legjobb tizenhat közé.

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

BENFICA–PAOK


A portugálok egygólos előnyből kezdték a visszavágót, amelyen sokáig nem esett gól. A 69. percben Kacuraniszt állították ki a Lima elleni szabálytalansága miatt, nem sokkal később pedig be is talált a Benfica Gaitán szép szabadrúgásgóljával. A 77. percben Maduro hozott össze egy tizenegyest, amit Lima váltott gólra. Kisvártatva még Markovics is növelte az előnyt (3–0), kettős győzelemmel mentek tovább a hazaiak.

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

FIORENTINA–ESBJERG

A Fiorentina 3–1-es idegenbeli sikerével ez a párharc jóformán már az első mérkőzésen eldőlt, de persze le kellett játszani a visszavágót is. Így Josip Ilicic újra bevehette a dán csapat kapuját, a szlovén támadó ezúttal szép szabadrúgással mattolta a szlovák Martin Dúbravkát.

Úgy tűnt, ezzel másodszor is nyernek a lilák, ám a 91. percben a csereként beállt Mikkel Vestergaard szép egyéni akcióval kiegyenlített, így az Esbjerg legalább azt elmondhatja magáról, hogy idegenben nem kapott ki.

TRABZONSPOR–JUVENTUS

Arturo Vidal (balra) szerezte a Juventus első gólját
Arturo Vidal (balra) szerezte a Juventus első gólját

Nem azért jöttünk ide, hogy védjük kétgólos előnyünket – vezette fel a Juventus törökországi látogatását annak mestere, Antonio Conte, de talán az torinóiak fanatikusai sem vártak olyan kezdést, mint amilyet láttak kedvenceiktől a Trabzonspor ellen. Ha kicsit jobban koncentrálnak a vendégek, az első félidőben ötgólos vezetésre tehettek volna szert, így „csak” Arturo Vidal (1–0) és Pablo Osvaldo (2–0) talált be. Hiába nyújtott hősies teljesítményt a török kapus, Onur Kivrak és egyik védője, Mustafa Yumlu, társaik csak lézengtek a pályán; furcsa látványként hatott, amikor a szünet előtt két gólhelyzetet is elbohóckodtak a juvések…

A fordulást követően tartalékolta erőit az olasz csapat, ahogyan azt várni lehetett, de így is tízpercenként helyzetbe tudott kerülni, ám Kivrak Trabzon-legendává vált ezen az este, csak a fordulást követően megfogott vagy hat száz százalékos ziccert. Kényelmesen elsétált a legjobb 16 közé a Juventus.

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

GENK–ANZSI MAHACSKALA

Az első mérkőzés gól nélküli döntetlenje után a második találkozó is két óvatoskodó csapat mérkőzését hozta, és ennek megfelelően a szervezett védekezést a lehető legritkábban tudták megbontani a kevés fantáziát mutató támadóalakzatok.

A második félidő közepén egy komikus gól hozott fordulatot az összecsapásba: a 64. percben Oljakszandr Alijev egy kényszerítő után szépen tört be a bal oldalról, ám lapos beadását könnyen lehetett volna tisztázni, Katuku Tshimanga viszont belebotlott a labdába, amely így a bal alsóban kötött ki (0–1). A lovaglóizom-sérüléssel bajlódó Köteles Lászlót helyén szereplő Kristof Van Hout teljesen kiszolgáltatott helyzetbe került.

Akárcsak hét perccel később: Kara Mbodji veszítette el a labdát saját tizenhatosa előterében,
Alijev Fjodor Szmolovhoz passzolt, aki elegáns előkészítés után visszapasszolt, az ukrán támadó pedig laposan a kapuba passzolt Van Hout mellett. A gyenge színvonalú összecsapáson Raszim Tagirbekov még összeszedett durvaság miatt egy felesleges piros lapot, a Genk azonban emberelőnyben sem tudott szépíteni, 2–0-s összesítéssel az Anzsi jutott tovább.

VALENCIA–DINAMO KIJEV

Kétgólos előnye birtokában a Valencia nyugodtan várta a találkozót, talán egy kicsit túl nyugodtan is, ugyanis az első félidőben meglepetésre a Dinamo volt aktívabb, ám helyzetet a vendégek is ritkán tudtak kialakítani. A második játékrész elején Eduardo Vargas dönthette volna el a továbbjutást, de közelről estében a kapu mellé lőtt. A kijeviek erőlködtek, a hajrában ki is nyíltak, gól azonban nem született. A Valencia 2–0-s összesítéssel jutott tovább, és a nyolcaddöntőben a Ludogoreccel csatázik.

OLYMPIQUE LYON–CSORNOMOREC

Az első mérkőzésen nem született gól, és a másodikon is sokáig hosszabbításra álltak a felek. A 76. percben aztán az ukrán csapatból második sárga lappal kiállították Jevgenij Zubeikót, a Lyon pedig gyorsan gólra váltotta az emberelőnyét. A 80. percben a csapatkapitány Clément Greiner passza után Alexandre Lacazette talált be gyönyörű lövéssel. Ez a gól az OL továbbjutását jelentette, az egyetlen francia csapat tehát továbbra is versenyben van az Európa-ligában, az ukránoknak viszont mind a négy képviselőjük elvérzett a legjobb 32 között.

AZ ALKMAAR–SLOVAN LIBEREC

Nick Viergever a 19. percben tett róla, hogy emlékezetes legyen Dick Advocaat 100. európai kupameccse, egy szöglet után fejjel megszerezte a vezetést az AZ-nek, ezzel összesítésben már kettő volt a hollandok előnye. Sokáig nem is változott az eredmény, mígnem a 72. percben felcsillant a remény a Liberec előtt, Budnik szintén egy szöglet után szépített. Újabb gól azonban már nem esett, ami a csehek búcsúját jelentette.

A KORÁBBI MÉRKŐZÉSEKRŐL ITT OLVASHATJA ÖSSZEFOGLALÓNKAT!

EURÓPA-LIGA
A NYOLCADDÖNTŐBE JUTÁSÉRT, VISSZAVÁGÓK
Genk (belga)–Anzsi Mahacskala (orosz) 0–2 (0–0)
Gólszerző: Tshimanga (64. – öngól), Alijev (71.)
Kiállítva: Tagirbekov (81.)
Továbbjutott: az Anzsi Mahacskala 2–0-s összesítéssel

Lyon (francia)–Csornomorec (ukrán) 1–0 (0–0)

Gólszerző:
Lacazette (80.)
Kiállítva: Zubejko (76.)
Továbbjutott: a Lyon 1–0-s összesítéssel

Tottenham (angol)–Dnipro (ukrán) 3–1 (0–0)

Gólszerző: Christian Eriksen (56.), Adebayor (65., 69.), ill. Zozuja (48.)
Kiállítva: Zozuja (63.)
Továbbjutott: a Tottenham 3–2-es összesítéssel

Valencia (spanyol)–Dinamo Kijev (ukrán) 0–0 (0–0)

Továbbjutott: a Valencia 2–0-s összesítéssel

Fiorentina (olasz)–Esbjerg (dán) 1–1 (0–0)

Gólszerző: Ilicic (47.), ill. Vestergaard (91.)
Továbbjutott: a Fiorentina 4–2-es összesítéssel

Trabzonspor (török)–Juventus (olasz) 0–2 (0–2)

Gólszerző: Vidal (18.), Osvaldo (34.)
Továbbjutott: a Juventus 4–0- összesítéssel

AZ Alkmaar (holland)–Liberec (cseh) 1–1 (1–0)

Gólszerző: Viergever (19.), ill. Budnik (72.)
Továbbjutott: az AZ Alkmaar 2–1-es összesítéssel

Benfica (portugál)–PAOK (görög) 3–0 (0–0)

Gólszerző: N. Gaitán (70.), Lima (78. – tizenegyesből), L. Markovics (79.)
Kiállítva: Kacuranisz (69.)
Továbbjutott: a Benfica 4–0-s összesítéssel

A NYOLCADDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA
Porto (portugál)–Napoli (olasz)
Sevilla (spanyol)–Betis (spanyol)
Basel (svájci)–Salzburg (osztrák)
AZ (holland)–Anzsi Mahacskala (orosz)
Ludogorec (bolgár)–Valencia (spanyol)
Lyon (francia)–Plzen (cseh)
Tottenham (angol)–Benfica (portugál)
Juventus (olasz)–Fiorentina (olasz)
Az elöl álló csapatok kezdik hazai pályán a párharcot. A párharcok első felvonásait március 13-án rendezik, a visszavágókat egy héttel később.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik