Gulácsiék 6-1-gyel búcsúztatták az Ajaxot, kiesett a Lazio

Vágólapra másolva!
2014.02.27. 19:00
null
Gulácsi Péter munkában – a magyar kapuson csak egy megpattanó lövés fogott ki (Fotók: Reuters)
Az Európa-liga nyolcaddöntőbe jutásért rendezett párharcának visszavágóján a Salzburg hazai pályán is könnyedén, 3–1-re legyőzte az Ajaxot, így 6–1-es összesítéssel elütötte a további küzdelmektől a holland csapatot. Az olasz csapatok közül a Napoli továbbjutott, a Lazio viszont nyerő helyzetből elbukott Bulgáriában. A Porto Frankfurtban harcolta ki a legjobb 16 közé kerülést.

A JÁTÉKNAP GÓLJAIT ITT NÉZHETI MEG!

SALZBURG–AJAX

A hollandok (szinte) lehetetlen, az Európa-ligában eddig példa nélküli küldetésre készültek Gulácsi Péterék ellen: háromgólos hátrányból megfordítani egy kieséses párharcot. Nos, nem jártak sikerrel, sőt Frank de Boer együttese Salzburgban 3–1-re kikapott, így összesítésben 6–1-gyel búcsúzott a sorozattól.

A kissé lélektelenül pályára lépő amszterdamiakat az első 45 percben lefocizta a Red Bull: két kapufát, gólvonalas mentést és számos ziccert láthatott a telt házas aréna, de gólt nem. Ami nem sikerült az első félidőben, az Mike van der Hoorn öngólja révén összejött az 56. percben. Tíz perccel később a szélen megállás nélkül robotoló Sadio Mané is betalált, majd egy kontra végén kiszolgálta a házi gólfelelőst, Jonathan Sorianót, aki ezzel harmadik gólját szerezte a párharcban. A hajrába érve Davy Klaasen egy megpattanó lövés révén szépíteni tudott, de ez csupán szépségtapasz lehetett a hollandoknak, Gulácsi Péter nem tehetett a találatról.

Az Ajax ellen korábban nyeretlen Salzburg ezúttal oda-vissza legyőzte a holland gárdát, és a 2005-ben kezdődött Red Bull-érában először érte el az Euróa-liga nyolcaddöntőjét, korszakos sikert elérve. Gulácsiék a nyolcaddöntőben a svájci Basellel mérkőznek meg.

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

NAPOLI–SWANSEA
Kemény csatában, sok gólhelyzet mellett nulla nullás döntetlent ért el a Napoli az első mérkőzésen a Swansea otthonában, így az olaszok mestere, Rafael Benítez megengedhette magának, hogy pihentesse a Marek Hamsík, Dries Mertens kettőst. Egyáltalán nem kezdtek megilletődötten a walesiek, Raúl Albiolnak a gólvonal elől kellett kivágnia Marvin Emnes emelését, válaszként Gonzalo Higuaín hagyott ki ziccert. Már-már azt hittük, el van átkozva ez a párharc, amikor Lorenzo Insigne egy remekbe szabott emeléssel vezetéshez juttatta a Nápolyt: 1–0! A találat feloldotta a walesiek gátlásait is, mert egy újabb elpuskázott Higuaín-helyzetet Jonathan De Guzmán góllal büntetett: 1–1! A gólváltást követően újra kimaradtak a lehetőségek, majd sokáig a mezőnymunkába feledkeztek a felek, ami a továbbjutásra álló vendégeknek kedvezett. A hajrára fordulva hatalmas védelmi hiba után Gonzalo Higuaín sokadik kísérletéből csak betalált a walesieknek (2–1), akik mindent egy lapra feltéve támadtak a végén, amíg a sokadik hazai helyzetet Gökhan Inler gólra nem váltotta. Továbbjutott a Napoli 3–1-es összesítéssel, remek, élvezhető párharcban. A Swansea büszke lehet teljesítményére.

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

Megtépve – a Maccabi Tel-Aviv elbúcsúzott Svájcban
Megtépve – a Maccabi Tel-Aviv elbúcsúzott Svájcban

BASEL–MACCABI TEL-AVIV
Az első mérkőzés gól nélküli döntetlenje után a visszavágón jobban kezdett a Basel, és viszonylag korán, bő negyedóra után megszerezte a vezetést. Behrang Safari beadása után a vendégek kapusa, Juan Pablo bizonytalankodott a kijövetellel, Valentin Stocker fejese után pedig már csak beljebb tudta segíteni a labdát. 1–0

A Basel a vezetés megszerzése után is irányította a találkozót, és veszélyesebben játszott kapura, Paulo Sousa pedig már a szünet előtt váltott, és a 43. percben beküldte a középpályára a korábbi videotonos Nikola Mitrovicsot. Az 57. percben volt is lehetősége az egyenlítésre az izraeli csapatnak, Mahadan Radi tiszta helyzetből leadott lövését viszont kivédte Yann Sommer. Nem sokkal később növelték előnyüket a bázeliek: Geoffrey Serey Die szép bal oldali beadása után Marco Streller érkezett tisztán, és hét méterről a jobb alsóba fejelt. 2–0

A 71. percben eldőlt a mérkőzés, a Maccabi belső védői pocsékul helyezkedtek egy beadás után, két előkészítő fejest követően az üresen maradt Streller duplázott – fejjel. A Basel 3–0-ra nyert a Maccabi ellen, Paulo Sousa csapata kiesett.

A Basel a következő fordulóban a Salzburggal találkozik.

EINTRACHT FRANKFURT–PORTO
A Porto az elmúlt évek egyik legkellemetlenebb veresége után lépett pályára Frankfurtban, hiszen a hétvégén az Estoril ellen megszakadt a hazai pályán 81 bajnoki mérkőzésen át, 2008 októbere óta tartó veretlenségi sorozata. És a hazai 2–2 után a frankfurti összecsapás sem indult jól, hiszen Alexander Meier fejese után Stefan Aigner finom bokamozdulattal a hazaiakat juttatta előnyhöz. A második félidő elején ráadásul a kilépő védelem lemaradt Tranquillo Barnettáról, a leshatáron lévő Meier pedig pontosan fejezte be az akciót 2–0

A Porto azonban nem adta fel, és Eliaquim Mangala vezetésével remek meccset varázsolt a gyepre, a francia védő előbb Ricardo Quaresma, majd Fernando előkészítése után vette be Kevin Trapp kapuját, pedig a két gól között az Eintrachtnak is volt helyzete, Silvestre Varela egyszer estében mentett a gólvonal elől, pillanatokkal később pedig Barnetta lövése Meierről (!) pattant le az ötös magasságában. 2–2

A fordulatok sorozatának azonban még csak az elején jártunk: öt perccel Mangala második találata után a 76. percben Meier nem tökéletesen találta el a labdát, az mégis a jobb felsőben kötött ki, újra előnyben volt az Eintracht. Négy perccel a rendes játékidő vége előtt azonban egy előre vágott labdát követően a frankfurti védelem bizonytalankodott, és Trapp ugyan hárította az első lövést, a kipattanóra Nabil Gilasz reagált a leggyorsabban, és közelről a kapuba bombázott. A meccs végeredménye így 3–3 lett, a Porto idegenben szerzett góljainak köszönhetően jutott a következő fordulóba, ahol a Napoli vár rá.

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

SEVILLA–MARIBOR
Az idegenbeli 2–2 után viszonylag jó helyzetből várhatta a visszavágót a Sevilla, amelyet hatalmas hibákkal segített a szlovén alakulat. Az első félidő végén José Antonio Reyes rajtolt rá egy hazaadásra, és nem hiába, mert a Maribor kapusa telibe lőtte, és a spanyol hátáról a kapuba pattant a labda.

A második hazai találat előtt az egyik szerencsétlenkedő védőről került Kévin Gameiro elé a labda, a francia csatár pedig szépen kilőtte a hosszú alsó sarkot. A Maribor a hosszabbításban még szépített, a lényegen azonban ez már nem változtatott, a 2–1-re nyerő Sevilla készülhet a városi rivális Betis elleni nyolcaddöntőre.

Federico Marchetti, a Lazio kapusa ebben az idényben nem bokszolhat többet az El-ben
Federico Marchetti, a Lazio kapusa ebben az idényben nem bokszolhat többet az El-ben

LUDOGOREC–LAZIO
Az olaszok egygólos hátrányban kezdhették az idegenbeli visszavágót, de már 17.8 másodperc elteltével ledolgozták hátrányukat Keita Baldé révén. A hazaiak szabálytalanságot reklamáltak, de a játékvezető megadta a találatot. Keita továbbra is nagyon élt a pályán, mindkét oldalon adódtak ígéretes lehetőségek, de a gólgyártás dandárja a második félidőre maradt.

Az 54. percben Perea duplázta meg a Lazio előnyét, ezzel továbbjutásra álltak az olaszok. Még Bezjak szépítő gólja után is a Laziónál volt az előny, köszönhetően a több idegenben lőtt gólnak, de a 78. percben Zlatinski 25 méteres lövése megtévesztette Marchettit. Nem sokkal később Klose csapott le egy kipattanóra, újra előnyhöz juttatva csapatát. Juninho Quixadá azonban a lefújás előtt megszerezte a Ludogorec továbbjutását jelentő találatot.

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

SAHTAR DONECK–PLZEN
Az 1–1-es első meccs után a Plzen fél óra elteltével nagy előnybe került: előbb Kolár csapott le egy labdára, és megszerezte a vezetést a cseheknek, majd nem sokkal később Petrzela használta ki a lehetőséget, a Sahtar védelme csak asszisztált. Sokáig nem változott az állás, a Donenck csak a hajrában tudott szépíteni, de ezzel nem tudta elkerülni a kiesést.

RUBIN KAZANY–BETIS
A Betis hazai pályán emberelőnyben csak 1–1-es döntetlent ért el, de ez végül is nem került a továbbjutásába. A kazanyi visszavágón érdekes góllal került előnybe a sevillai csapat, Nono lövése ugyanis nem biztos, hogy eltalálta volna a kaput, ám a hazaiak hálóőre beütötte a labdát. A Betis második gólját Rúben Castro szerezte.

EURÓPA-LIGA
A NYOLCADDÖNTŐBE JUTÁSÉRT, VISSZAVÁGÓK

Rubin Kazany (orosz)–Betis (spanyol) 0–2 (0–1)
Gólszerző: Nono (45.), Rúben Castro (64.)
Továbbjutott: a Betis 3–1-es összesítéssel

Eintracht Frankfurt (német)–Porto (portugál) 3–3 (1–0)
Gólszerző: Aigner (37.), Meier (52., 76.), ill. Mangala (58., 71.), Gilasz (86.)
Továbbjutott: a Porto 5–5-ös összesítéssel, idegenben szerzett több góllal

Ludogorec (bolgár)–Lazio (olasz) 3–3 (0–1)
Gólszerző: Bezjak (67.), Moti (78.), Juninho Quixadá (88.), ill. K. Baldé (1.), Perea (54.), Klose (82.)
Továbbjutott: a Ludogorec 4–3-as összesítéssel

Napoli (olasz)–Swansea (walesi) 3–1 (1–1)
Gólszerző: Insigne (17.), Higuaín (78.), Gökhan Inler (93.), ill. De Guzmán (30.)
Továbbjutott: a Napoli 3–1-es összesítéssel

Salzburg (osztrák)–Ajax (holland) 3–1 (0–0)
Gólszerző: Van der Hoorn (56. – öngól), Mané (66.), Jonathan Soriano (76.), ill. Klaassen (82.)
Továbbjutott: a Salzburg 6–1-es összesítéssel

Sevilla (spanyol)–Maribor (szlovén) 2–1 (1–0)
Gólszerző: Reyes (42.), Gameiro (59.), ill. Vrsic (92.)
Továbbjutott: a Sevilla 4–3-as összesítéssel

Sahtar Doneck (ukrán)–Plzen (cseh) 1–2 (0–2)
Gólszerző: Luiz Adriano (88.), ill. Kolár (29.), Petrzela (33.)
Továbbjutott: a Plzen 3–2-es összesítéssel

Basel (svájci)–Maccabi Tel-Aviv (izraeli) 3–0 (1–0)

Gólszerző: Stocker (18.), Streller (60., 71.)
Továbbjutott: a Basel 3–0-s összesítéssel
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik