M. G. 2020.08.11 20:53 Frissítve: 2020.08.11 23:21

A Sahtar lelépte a Baselt, várja az Inter az elődöntőben

Az ukrán Sahtar Doneck 4–1-re legyőzte Gelsenkirchenben a svájci FC Baselt a labdarúgó Európa-liga negyeddöntőjében. Az elődöntőben a Sahtar az olasz Internazionale együttesével találkozik.

Így kezdődött: Júnior Moraes fejese a bázeli kapuban (Fotó: AFP)

 

EURÓPA-LIGA
NEGYEDDÖNTŐ
Sahtar Doneck (ukrán)–FC Basel (svájci) 4–1 (Júnior Moraes 2., Taison 22., Alan Patrick 75. – 11-esből, Dodo 88., ill. Van Wolfswinkel 92.)
A MÁSIK MÉRKŐZÉSEN
Wolverhampton Wanderers (angol)–Sevilla (spanyol) 0–1 (Ocampos 88.)

A Basel 1 perc 38 másodpercig tartotta a lépést a doneckiekkel, mondhatni, a svájciak számára rosszul kezdődött a negyeddöntő. Aztán még rosszabbul folytatódott... A 2. percben a jobb oldalról Marlon végzett el szögletet, ballal a kapu felé csavart, a bázeli kapus, Djordje Nikolics pocsékul jött ki, Júnior Moraesnek pedig nem volt nehéz dolga a kapuba fejelni (1–0). Ez volt Júnior Moraes 25. gólja minden tétmérkőzést számítva ebben az idényben – és a Sahtar egyet sem veszített el akkor, amikor brazil-ukrán tízese betalált.

Az első tíz percben mintha pályán sem lett volna a Basel, aztán kihagyta egyetlen igazi helyzetét az első félidőben (Amifico Pululu rontott). A Sahtar sokkal jobb, gyorsabb, technikásabb volt, óriási fölényben futballozott, és csak idő kérdése volt, mikor jön a második gól. A 22. percben jött: egy védelmi hiba után Marlon jobbról visszagurított lövésre, érkezett Taison, lövése Fabian Frei lábán megpattanva jutott Nikolics kapujába (2–0). Taison már a hetedik idényben szerzett gólt az Európa-ligában – ebben a mutatóban rekorder lett.

A félidőt megváltásként várhatták a svájciak, mert a játék képe alapján szerencsésnek mondhatták magukat, hogy nem voltak négygólos hátrányban – reálisan nagyjából ennyi különbség volt a két csapat között.

Alan Patrick tizenegyesgólja végképp szertefoszlatta a Basel reményeit (Fotó: AFP)

A második félidőre feljavult a Basel – volt honnan –, ám ezt nem azt jelentette, hogy fenyegette volna a Sahtar továbbjutását. A svájciak jobban pörögtek, agresszívabban futballoztak, mint az első játékrészben, ziccert azonban csak egyet tudtak kialakítani: a 66. percben súlyos védelmi hiba után a Basel legjobbja, Arthur Cabral került helyzetbe, de emelése elkerülte a kaput.

A hajrába lépve aztán a Sahtar végképp eldöntötte a mérkőzést: a Taison által kiharcolt tizenegyest Alan Patrick lőtte magasan a kapuba (3–0). Szép kontra végén a hosszú sarkot kilövő Dodo négygólosra növelte a különbséget (4–0), majd a csereként beálló Ricky van Wolfswinkel szépített (4–1) – a brazil támadósor repítette doneckiek nagyon simán győztek és váltották meg jegyüket az elődöntőbe, teljesen megérdemelten.

AZ ELŐDÖNTŐBEN
Augusztus 16.: Sevilla (spanyol)–Manchester United (angol)
Augusztus 17.: Internazionale (olasz)–Sahtar Doneck (ukrán)

2020.09.18 08:10:35

Európa-liga H. K./CS. M.

A DAC továbbjutás esetén akár a portugál Sporting CP-vel is találkozhat.

2020.09.17 18:28:22

Európa-liga PIETSCH TIBOR (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

A svédek lesről esett góllal szereztek vezetést, majd a hajrában is betaláltak a gyengén játszó kispestiek ellen.

2020.09.17 20:33:30

Európa-liga V. J.

A magyar válogatott játékos kezdő volt az Eszékben, amely 2–1-re kikapott a svájci Baseltől.

2020.09.17 13:46:34

Európa-liga TŐKE JÁNOS (összefoglaló), PÓSFAI GYULA (percről percre)

A rendes játékidő 4–4-gyel, a hosszabbítás 6–6-tal zárult – végül egy 11-es döntött az FCSB javára.