Tizenegyesekkel jutott tovább a Mol Fehérvár a Reims ellen

PIETSCH TIBOR (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)PIETSCH TIBOR (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)
Vágólapra másolva!
2020.09.24. 17:45
A labdarúgó Európa-liga selejtezőjének 3. fordulójában a Mol Fehérvár FC a francia Stade de Reims ellen lépett pályára, és gól nélküli 120 perc után tizenegyesekkel 4–1-re nyert. Márton Gábor együttese a csoportkör előtti utolsó fordulóban (playoffkör) a belga Standard Liege vendége lesz.
Tizenegyesekkel jutott tovább a Mol Fehérvár a Reims ellen (Fotó: Török Attila) – A GALÉRIA MEGNYITÁSÁHOZ KATTINTSON A KÉPRE!
Tizenegyesekkel jutott tovább a Mol Fehérvár a Reims ellen (Fotó: Török Attila) – A GALÉRIA MEGNYITÁSÁHOZ KATTINTSON A KÉPRE!

 

EURÓPA-LIGA
SELEJTEZŐ, 3. FORDULÓ
MOL FEHÉRVÁR FC–STADE DE REIMS (francia) 0–0 – 11-esekkel 4–1
Fehérvár, Mol Aréna Sóstó, zárt kapuk mögött. Vezette: Jug (szlovén)
MOL FEHÉRVÁR: Kovácsik – Fiola, Musliu, Stopira, Bolla – Nego, Houri, Nikolov, Hangya – Zivzivadze (Evandro, 68.), Petrjak (Hodzic, 75.). Vezetőedző: Márton Gábor
REIMS: Rajkovics – Foket, Faes, Abdelhamid, Konan – Berisha (El Bilal Touré, 79.), Munetsi, Chavalerin – Zeneli (Sierhuis, 62.), Dia, Kutesa (Donisz, 69.). Vezetőedző: David Guion
Kiállítva: Foket (115.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

Lantos Mihály gólja visszahozta a reményt. A Budapesti Vörös Lobogó (lásd még: MTK) védője a 77. percben értékesítette a csapata javára megítélt büntetőt, így 4:2-re módosult az állás. A hátralevő játékidőben nem is változott, így a Stade de Reims kétgólos előnnyel várhatta a budapesti visszavágót. Két héttel később, a Megyeri úton rendezett meccsen 35 ezren szorítottak, hogy Hidegkuti Nándor és társai ledolgozzák a Párizsban összeszedett hátrányukat, de nemhogy a továbbjutás, a győzelem sem jött össze: a 4:4-es döntetlen (és a 8:6-os összesítés) azt jelentette, hogy a Raymond Kopa nevével fémjelzett francia gárda kvalifikálta magát a Bajnokcsapatok Európa-kupája (BEK) elődöntőjébe.

A Reims 65 esztendő múltán visszatért Magyarországra. Igaz, nem a bajnokcsapatokat felvonultató sorozatban, hanem az Európa-ligában, és nem zsúfolt ház, hanem – az Európai Labdarúgó-szövetség előírása miatt – üres lelátók előtt lépett pályára. David Guion együttese persze már annak is örülhetett, hogy eljutott Székesfehérvárra: a klub az 2017–2018-as idényben még a francia második vonal tagja volt. Az előzőben viszont hatodik lett a Ligue 1-ben, így kivívta az El-indulás jogát. Ha a bekezdés elején szót ejtettünk egy visszatérésről, emlékezzünk meg egy másikról: a Reims 57 év elteltével érdemelte ki újra a nemzetközi szereplés jogát.

Ezzel szemben a Mol Fehérvár FC gyakorlatilag állandó részvevője az európai kupasorozatoknak (a 2010-es években csak egyszer, a 2013–2014-es idényben nem végzett BL- vagy El-selejtezőt érő helyen), így a rutinjában is bízhatott a 3. selejtezőkör előtt. No meg abban, hogy – Márton Gábor mérkőzés előtti nyilatkozatát idézve – sikerül meglepnie valamivel esélyesebbnek tartott ellenfelét. A vezetőedző húzott is egy váratlant, a Fehérváron eddig nemigen látott 3–5–1–1-es hadrendben küldte csatába együttesét – az öt középpályás előtt és Budu Zivzivadze mögött Lyes Houri némileg kötetlen szerepkörben futballozhatott. Írhatnánk, hogy a honfitársai ellen, csakhogy a Reims kezdő tizenegyében csak két francia kapott helyett. Éppen annyi, mint a Fehérváréban.

Igyekezett lendületesen játszani a magyar csapat (Fotó: Török Attila)

Fiola Attiláék a tekintetben feltétlenül élvezték a hazai pálya előnyét, hogy a kezdés pillanatában felzúgott a „Hajrá, Videoton!” – nem a hangszórókból, hanem a stadion szomszédságában, ahol mintegy száz drukker gyűlt össze, hogy hallassa hangját. Szükség is volt a támogatásra, mert egyhamar nyilvánvalóvá vált, a Reims már nem azt a kategóriát képviseli, amelyet az előző két körben kiejtett ír és máltai gárda. Ez azonban nem jelenti azt, hogy jobb volt a Mol Fehérvárnál, kiegyenlített játékot hozott a mérkőzés első szakasza. Becsülettel gyűrték egymást a felek, a labdát azért többet birtokoló vendégek fizikai fölényüket próbálták kihasználni, míg a piros-kékek leginkább a Loic Nego, Ivan Petrjak, Lyes Houri hármas megindulására alapoztak. Az első lehetőség mégis Budu Zivzivadze előtt adódott, ám a grúz csatár szép csel után hosszan tolta meg a labdát, így a kivetődő Predrag Rajkovics menteni tudott. A villámgyors kontra után már a rivális szerezhetett volna gólt, ha Arber Zeneli lövésébe nem vetődik belőle Fiola Attila. Lyes Houri percei következtek ezután: előbb nagy helyzetben lőtt kapu fölé, majd egy szabadrúgást követően alig mellé. Közelebb viszont már sem ő, sem a társai, sem a Reims futballistái nem jutottak a gólszerzéshez, így a második félidő ugyanonnan indulhatott, mint az első.

Márton Gábor vezetőedzőnek nem volt oka változtatni a szünetben, a Mol Fehérvárra továbbra is jellemző volt a szervezett és fegyelmezett játék. A franciák eközben egy fokozattal feljebb kapcsoltak, még többet volt náluk a labda, mint korábban, de nagy helyzetig nem jutottak. Nem úgy, mint a házigazdák: az 58. percben Nego foghatta a fejét, miután a kapuval szemben állva, 10 méterről a léc fölé lőtt. Azt nem állítjuk, hogy a folytatásban eseménytelenül teltek a percek, de a biztonság itt is, ott is előtérbe került, bár ha Houri okos passza után a csereként beálló Armin Hodzic jobban veszi át a labdát, jelentős veszélybe került volna a Reims kapuja. A 87. percben megint a bosnyák csatár okozott riadalmat, de még nagyobbat okozhatott volna, ha nem maga akarja befejezni az akciót, hanem a mellette érkező Evandrót hozza játékba. Ennek kis híján megitta a levét a hazai csapat, mert a kontra végén Kaj Sierhuis lőhetett, de Kovácsik Ádám védett – jöhetett a hosszabbítás.

A 105. percben egy Kovácsik-bravúrt jegyezhettünk fel, tíz perc elteltével pedig azt, hogy Thomas Foket a második sárga lapja után mehetett zuhanyozni. Arról már az öltözőben értesülhetett, hogy a tizenegyesekre maradt a döntés. 0–0

Jobb is, hogy nem látta, mert a tizenegyespárbaj – a hibátlanul rúgó mezőnyjátékosoknak és két szenzációs Kovácsik-védésnek köszönhetően – fehérvári sikert hozott! Cseppet sem túlzunk, ha hozzátesszük, hogy ugyan Márton Gábor meglepetést remélt, az összkép alapján a fehérváriak továbbjutása cseppet sem meglepő, hanem teljesen megérdemelt.

Ennek következtében a csoportkör már csak egy lépés. Ezt a lépést pedig október 1-jén Belgiumban, a Standard Liege ellen teheti majd meg a Mol Fehérvár.

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

Kovácsik Ádám volt a tizenegyespárbaj hőse (Fotó: Török Attila)
Kovácsik Ádám volt a tizenegyespárbaj hőse (Fotó: Török Attila)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik