El: litván ellenfele egyszer már megtréfálta a Honvédot

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.06.18. 18:43
null
A Honvéd litván ellenfelet kapott az El-sorsoláson (Fotó: twitter.com)
Mint arról korábban beszámoltunk, kisorsolták a labdarúgó Európa-liga selejtezőjének első fordulós párosításait. A Mol Vidi montenegrói, a Debrecen albán, a Bp. Honvéd pedig litván csapattal találkozik. A kispestiek revansot vehetnek ellenfelükön, hiszen a Zalgiris Vilnius egyszer már kiütötte a Honvédot, még az Intertotó-kupából 2002-ben. Juhász Rolandék 19 éves csatártehetségre figyelhetnek oda; a Debrecen ellenfele tíz éve még másodosztályú volt. Az első mérkőzéseket július 11-én, a visszavágókat egy héttel később rendezik meg.

MOL FEHÉRVÁR (magyar)–FK ZETA (montenegrói): 19 ÉVES CSATÁRTEHETSÉGGEL KELL VIGYÁZNIUK JUHÁSZÉKNAK
Az első mérkőzést július 11-én (helyszín: Mol Aréna Sóstó), a visszavágót egy héttel később rendezik meg.

A montenegrói bajnokság harmadik helyezettje még sosem találkozott magyar csapattal. Az 1927-ben alapított golubovci klub legnagyobb sikere eddig a 2006–2007-es idényben aratott egyetlen bajnoki címe.

Európai kupasorozat főtáblájához legközelebb 2012-ben volt, egészen a playoffig jutott, ahol azonban Dzsudzsák Balázs egykori együttese, a holland PSV Eindhoven idegenben 5–0-ra, hazai pályán pedig 9–0-ra verte a montenegróiakat. Legutóbbi szereplésükkor, két éve az El-selejtező első körében estek ki a bosnyák FK Zeljeznicar ellen.

A 2.46 millió euró keretértékűre becsült csapat legnagyobb értéke egyértelműen a 19 éves montenegrói csatártehetség, Nikola Krsztovics, aki már végigjárta a ranglétrát az utánpótlás szintjén a nemzeti csapatban, így már a felnőttválogatottbeli debütálást várhatja. Ebben az idényben 34 mérkőzésen 19 gólt szerzett, amivel a montenegrói bajnokság gólkirálya lett, tehát rá érdemes lesz odafigyelniük Juhász Rolandéknak.

Edzőjüket, Dejan Roganovicsot 2019 februárjában nevezték ki a gárda élére, 15 meccsén hét győzelem, öt döntetlen, és három vereség a mérlege.

DEBRECENI VSC (magyar)–KUKËSI (albán): TÍZ ÉVE MÉG MAJDNEM KIESTEK A HARMADOSZTÁLYBA, AZÓTA HÁROMSZOR IS BAJNOKOK LETTEK
Az első mérkőzést július 11-én (helyszín: Nagyerdei Stadion), a visszavágót egy héttel később rendezik meg.

Az albán élvonalbeli bajnokság második helyezettje, valamint az ország aktuális kupagyőztese a Debrecennel találkozik majd a selejtező első fordulójában. A klubot 1930-ban alapították, Kukës városában, amely a koszovói határ közelében, Albánia északi részén fekszik.

A Kukësi a 2009–2010-es idényben még a másodosztályból is majdnem kiesett, a 11. helyén végzett, majd kinevezték a klub élére Fatos Hoxhát, egy politikust, aki megfelelő financiális környezetet biztosított az egylet számára. 2011 óta első osztályú a csapat, azóta pedig kétszer lett bajnok, hatszor második, míg egyszer a harmadik helyen végzett.

Otthona, a Zeqir Ymeri Stadion 5500 férőhelyes, ám még sosem látott Bajnokok Ligája-, vagy Európa-liga-főtáblás mérkőzést, mivel a csapat még sosem jutott be valamelyik nemzetközi kupasorozat csoportkörébe. 2013-ban volt hozzá a legközelebb, akkor az El-playoffban a török élvonalbeli Trabzonspor ellen maradt alul. Az előző idényben a 3. fordulóig jutott az Európa-liga selejtezőjében a gárda.

A keret összértéke a Transfermarkt szerint 5.53 millió euró, a legértékesebb játékosa pedig a mozambiki támadó, Reginaldo, aki a portugál első osztályban is megfordult már. A jelenlegi vezetőedzőErnest Gjoka, aki április óta irányítja az alakulatot. A Debrecen lesz az első magyar együttes, amelyikkel tétmérkőzést vív majd a Kukësi.

BUDAPEST HONVÉD (magyar)–ZALGIRIS VILNIUS (litván): EGYSZER MEGTRÉFÁLTÁK MÁR A HONVÉDOT!
Az első mérkőzést július 11-én (helyszín: Illovszky-stadion), a visszavágót egy héttel később rendezik meg.

Az 1947-es alapítású vilniusi klub tavaly nagyot hajrázott, de ezzel is csak megközelíteni tudta végül a bajnok Suduvát. Idén sem kezdett rosszul, ám a legutóbbi öt fordulóban kétszer is kikapott, így 14 forduló után tíz győzelemmel, egy döntetlennel és három vereséggel, 31 ponttal áll a Suduva (36 pont) mögött a második helyen.

Legsikeresebb időszaka a 2013 és 2016 közötti volt, amikor is sorozatban négyszer lett bajnok (összesen hét litván aranynál jár), a Litván Kupában a 2011–2012-es idény óta csupán egyszer, 2017-ben (2016-ban átálltak itt is a naptári éves rendszerre) nem győzött a csapat, a Szuperkupát pedig 2013 és 2017 között ötször nyerte meg.

Az előző idényben a román LiviuAntal 28 találkozón 23 gólt szerzett, s a bajnokság mesterlövészeként zárt. Ugyanő ebben az évben már hat bajnoki találatnál jár, ezzel viszont csak a második a csapatban, a januárban szerződtetett horvátTomiszlavKis ugyanis 13 meccsen 11-szer volt eddig eredményes a ligában.

Antal értékét a transfermarkt.de 450 ezer euróra becsüli, Kisét 400 ezerre, rajtuk kívül még VíctorPérezt kell mindenképpen kiemelni (450 ezer euró), a 31 éves spanyol középpályás korábban 90 találkozót játszott a Valladolidban, de szerepelt az Huescában, az Alcorcónban, a Córdobában, a Wisla Kraków-ban, a Levantéban, sőt, még a Chicago Fire-ben is – ez mondjuk 2015-ben egy mérkőzésen két percet jelentett csupán. A keret összértéke amúgy 4.78 millió euró.

Az együttes az otthoni meccseit az 5067 fő befogadására képes LFF Stadionban játssza, míg a csoportkörhöz legközelebb a 2013–2014-es Európa-liga-idényben volt, amikor a többek közöttLovrencsicsGergőtbevető Lech Poznant is kiejtve a playoffkörig jutott, ott azonban a GulácsiPéterrel felálló Red Bull Salzburg simán, 7–0-s összesítéssel búcsúztatta.

A Zalgiris másodszor találkozik magyar riválissal, érdekes módon 2002-ben is a Honvéd volt az ellenfele, és a budapesti 1–0-s siker után otthon a 0–0 is elég volt a továbbjutáshoz az Intertotó-kupa 1. fordulójában.

KS CRACOVIA (lengyel) – KRAKKÓI CSAPAT VÁR A DAC-RA
Az első mérkőzést július 11-én, a visszavágót (helyszín: Mol Aréna) egy héttel később rendezik meg.

A lengyel bajnokság negyedik helyén végző krakkói klubot 113 éve, 1906-ban alapították. 1933-ban magyar vezetőedzője is volt Plattkó Ferenc hatszoros válogatott labdarúgó, a korábbi legendás Barcelona-kapus személyében.

A magyar kötődés egészen 1983-ig megmaradt, hiszen nemzetközi kupasorozatban az első főtáblás mérkőzését a Cracovia a Videoton ellen vívta az Intertotó-kupában. A csoportkörben a fehérvári csapat idegenben 3–1-re, míg hazai pályán 6–0-ra győzte le a lengyel gárdát. A krakkóiak legutóbb a 2016–2017-es idényben szerepeltek Európa-liga-selejtezőben, akkor az első körben az északmacedón FK Shkëndija búcsúztatta őket.

Játékosaik értékét összesen 7.6 millió euróra becsülik, legértékesebb futballistájuk a 33 éves, nyolcszoros lengyel válogatott középpályás, Janusz Gol, aki öt évig légióskodott Oroszországban, az Amkar Permben. Jelenlegi vezetőedzőjük, Michal Probierz 2017 júniusa óta irányítja az együttest. A szlovák bajnokság második helyén végző DAC-cal még sosem találkozott tétmeccsen a Cracovia.

EURÓPA-LIGA 2019–2020
SELEJTEZŐ, 1. FORDULÓ
1. MÉRKŐZÉSEK (július 11., az elöl szereplő csapatok rendezik az első meccseket, a hátul szereplők pedig a visszavágókat egy héttel később, azaz július 18-án. A pontos órarend még nem ismert, ezt a szokásoknak megfelelően később készíti el az Európai Labdarúgó-szövetség, vagyis az UEFA)

Budapest Honvéd (magyar)–Zalgiris Vilnius (litván)
Budapest, Illovszky-stadion
Debreceni VSC (magyar)–Kukësi (albán)
Debrecen, Nagyerdei Stadion
Mol Fehérvár (magyar)–FK Zeta (montenegrói)
Székesfehérvár, Mol Aréna Sóstó
KS Cracovia (lengyel)–FC DAC1904 (Dunaszerdahely, szlovákiai)
Krakkó, Józef Pilsudski Stadion (a visszavágóra július 18-án Dunaszerdahelyen, a Mol Arénában kerül sor)

A TOVÁBBI PÁROSÍTÁSOK
Malmö FF (svéd)–Ballymena United (északír) vagy NSÍ (feröeri)
Ordabaszi (kazah)–Torpedo Kutaiszi (grúz)
Maccabi Haifa (izraeli)–NS Mura (Muraszombat, szlovén)
Crusaders FC (északír)–B36 Tórshavn (feröeri)
Levszki Szófia (bolgár)–MFK Ruzomberok (Rózsahegy, szlovák)
Olimpija Ljubljana (szlovén)–RFS Riga (lett)
Dinamo Tbiliszi (grúz)–La Fiorita (San Marinó-i) vagy UE Engordany (andorrai)
Connah’s Quay Nomads (walesi)–Kilmarnock FC (skót)
UE Sant Julia (andorrai) vagy Europa FC (gibraltári)–Legia Warszawa (lengyel)
FC Inter Turku (finn)–Bröndby IF (dán)
Akademija Pandev (északmacedón)–Zrinjski Mostar (boszniai)
NK Siroki Brijeg (bosnyák)–Kajrat Almati (kazah)
FK Vityebszk (FK Vicebszk, fehérorosz)–KuPS Kuopio (finn)
CSZKA Szófia (bolgár)–OFK Titograd (montenegrói)
Csukaricski (szerb)–Bananc (örmény)
Molde FK (norvég)–KR (izlandi)
Neftci PFK (azeri)–Speranta Nisporeni (moldovai)
Alaskert (örmény)–FK Makedonija Szkopje (északmacedón)
Breidablik (izlandi)–FC Vaduz (liechtensteini)
Gzira United (máltai)–Hajduk Split (horvát)
Jeunesse Esch (luxemburgi)–Tobol Kosztanaj (kazah)
FC Prishtina (koszovói) vagy St. Joseph’s (gibraltári)–Rangers FC (skót)
Radnik Bijeljina (boszniai)–Spartak Trnava (Nagyszombat, szlovák)
Zalgiris Kaunas (litván)–Apollon Limassol (ciprusi)
Brann (norvég)–Shamrock Rovers (ír)
Radnicski Nis (szerb)–FC Flora (észt)
FCSB (román)–Milsami Orhei (moldovai)
Cork City (ír)–Progres Niederkorn (luxemburgi) vagy Cardiff MU (walesi)
Sahtyor Szoligorszk (Sahcjor Szalihorszk, fehérorosz)–Hibernians (máltai)
CS Fola Esch (luxemburgi)–Csihura Szacshere (grúz)
FK Ventspils (lett)–KF Teuta (albán)
Stjarnan (izlandi)–Levadia Tallinn (észt)
NK Domzale (szlovén)–Balzan (máltai)
FK Riteriai (litván)–KÍ (feröeri) vagy Tre Fiori (San Marinó-i)
Buducsnoszt Podgorica (montenegrói)–JK Narva Trans (észt)
Dinamo Minszk (Dinama Minszk, fehérorosz)–FK Liepaja (lett)
Sabail FK (azeri)–Universitatea Craiova 1948 (román)
IFK Norrköping (svéd)–St. Patrick’s (ír)
Pjunik Jereván (örmény)–Shkupi (északmacedón)
Aberdeen (skót)–RoPS Rovaniemi (finn)
AEK Larnaca (ciprusi)–Petrocub Hincesti (moldovai)
Barry Town United (walesi) vagy Cliftonville (északír)–Haugesund (norvég)
KF Laci (albán)–Hapoel Beer-Seva (izraeli)
Az első mérkőzéseket július 11-én, a visszavágókat egy héttel később rendezik meg.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik