A Juventus tovább menetel a torinói El-finálé felé

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.04.10. 21:01
null
Andrea Pirlo mesteri szabadrúgással segítette a négy közé a Juventust (Fotók: Reuters)
Az Juventus, a Benfica és a Sevilla bejutott a labdarúgó Európa-liga elődöntőjébe, miután a negyeddöntő csütörtöki visszavágóján az olaszok és a portugálok az első találkozóhoz hasonlóan a hazai visszavágón is legyőzték riválisukat, a spanyolok viszont egygólos hátrányukat hamar eltüntetve végül lelépték a Portót. A Valencia háromgólos hátrányról kezdett, de túlórára mentette a Basel elleni mérkőzést, amelyen aztán fordítani is sikerült a kettős létszámhátrányba kerülő svájciak ellen, a találkozón Paco Alcácer triplázott. Sorsolás pénteken Nyonban.

JUVENTUS–LYON

Az olaszok idegenben aratott egygólos győzelmüknek (1–0) köszönhetően megnyugtató előnyből várhatták a visszavágót, és még nyugodtabbak lehettek négy perccel a kezdő sípszót követően. Carlos Tévez harcolt ki egy szabadrúgást a tizenhatos vonalán, a labda mögé Andrea Pirlo állt, a karmester mesterien csavart a kapu jobb oldalába (1–0). Pirlo szezonbeli hatodik gólját szerezte, mindegyiket szabadrúgásból jegyezte.

A franciák pocsékul kezdtek, teljesen elveszettnek tűntek, de a 18. percben Jimmy Briand egy szögletet követően fejjel egyenlített (1–1), visszahozva a francia reményeket és megszerezve az Olympique történetének 100. UEFA-kupa/Európa-liga gólját.

Az első 45 perc további része (egy Gonalons-bomba kivételével) értékelhetetlen színvonalon zajlott (összesen három kaput eltaláló lövés volt, abból kettő gól lett), de a második félidő sem kezdődött eseménydúsan: 15 perc alatt több lest intettek, mint ahány ígéretes akció futott végig a két térfélen (3 vs.1).

Érthetetlen módon a Lyon focizott úgy, mintha előnyben lenne és az olaszok mentek az újabb gólért, amit a 68. percben Claudio Marchisio szerzett meg egy távoli, szerencsésen megpattanó lövéssel. (2–1).

A folytatásban a Lyon már nem tudott mit kezdeni a labdával, ahogy összességében a Juventusszal sem, az olaszok teljesen megérdemelten, kettős győzelemmel jutottak az elődöntőbe és menetelnek tovább a torinói El-finálé felé.

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA



M’Bia (fehérben) és a Sevilla elnyomta a Portót (képünkön Herrerát), így elődöntős
M’Bia (fehérben) és a Sevilla elnyomta a Portót (képünkön Herrerát), így elődöntős

SEVILLA–PORTO

Gyors gólt szeretett volna a sevillai visszavágón az egygólos előnnyel, de a Fernando, Jackson Martínez kettős nélkül elutazó Porto mestere, Luís Castro, és bár teljesült kívánsága, de ennek csöppet sem örült. Ugyanis alig kezdődött el a mérkőzés, a kolumbiai Carlos Bacca olyan színészi munkával esett el az ötösön, hogy a színvonal egy dél-amerikai szappanoperáét verdeste, az olasz játékvezető, Gianluca Rocchi viszont némi töprengés után a 11-espontra mutatott – Ivan Rakitic pedig higgadtan a bal alsóba gurított onnan (1–0).

Mégsem ez az eset volt az első félidő legnagyobb kérdése, hanem az, hogy a portói kapura a portói védelem vagy Carlos Bacca volt-e veszélyesebb? A dél-amerikai ugyanis adott még egy gólpasszt Vitolónak (2–0), majd maga is bevette a bal alsót (3–0), de az egyik találatot nagyobb védelmi hiba előzte meg, mint a másikat. Jobb híján középtávoli lövésekkel operált ezt követően a Porto, ám Ricardo Quaresmáék rendre célt tévesztettek.

Castro a szünetben becserélte a Juan Quintero, Ricardo Pereira kettőst, majd nem sokra rá beült a hazai szurkolók közé, egy heves reklamálás miatt ugyanis oda száműzte őt Rocchi. Onnan látta, hogy az egykori portói Beto a lécre tolja egykori sportingos csapattársa, Quaresma szabadrúgását, majd azt, hogy a hazai Coke összeszedte második sárgáját is. Mindent egy lapra feltéve megpróbált felzárkózni a Porto, ennek érdekében a védő Danilót a szintén brazil csatár, Kelvin váltotta. Quaresma még egyszer eltalálta a lécet, de a hajrára fordulva a csereként beállt Kevin Gameiro pontot tett a párharc végére (4–0).

Bár a legvégén Ricardo Quaresma egy bődületesen nagy góllal 4–1-re szépített, negyedszer is továbbjutott az El-ben idegenbeli 1–0-s vereség után a Sevilla, a Porto váratlanul gyenge teljesítménye csakis vereséget és kiesést jelenthetett.

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA



Rodrigo duplázott a Benficában
Rodrigo duplázott a Benficában


VALENCIA–BASEL

A Valencia még sosem jutott tovább úgy európai kupapárharcban, hogy az első mérkőzést 3–0-ra elveszítette, márpedig most ilyen helyzetben várta a visszavágót. Sokáig hiába rohamozott a spanyol csapat, a 38. percben azonban Paco Alcácer megtörte a jeget: Joao Pereira hosszú indítását mellel levette, majd még mielőtt leesett volna a földre a labda, a hálóba lőtte azt. 1–0 Nem sokkal később Eduardo Vargas közelről, százszázalékos helyzetben a kapusba fejelte a labdát, ám az ezt követő szögletből (szintén fejjel) már eredményes volt. 2–0

A szünet után tehát már csak egygólos hátrányt kellett ledolgozni a Valenciának, és ez a 70. percben sikerült is. Megint Alcácert ünnepelhette a Mestalla, a 20 éves támadó ugyanis eszméletlenül nagy gólt ragasztott a jobb felső sarokba, a labda a lécről vágódott a gólvonal mögé a bal lábas bomba után. 3–0

Alcácer még nagyobb hőssé válhatott volna, ha a 88. percben ziccerét kihasználja, de hiába volt egy az egyben szemben a kapussal, (ekkor még) nem tudott harmadszor is túljárni Yann Sommer eszén.
Így jöhetett a hosszabbítás, amelynek első felében Kassai Viktor két bázeli játékost is kiállított (jogosan), az utolsó 15 percben tehát kettős emberelőnyben támadhatott a Valencia.

Juan Antonio Pizzi a 110. percben becserélte Pablo Piattit, ami jó húzásnak bizonyult, mert négy perc múlva az argentin támadó beadását váltotta gólra közelről Alcácer. 4–0

A kegyelemdöfést Juan Bernat adta meg a Baselnek, miután a 118. percben megszerezte a Valencia ötödik gólját is. 5–0 Ezzel eldőlt, hogy nemcsak a Bajnokok Ligájában, hanem az Európa-ligában is két spanyol csapat készülhet az elődöntőre.

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA



BENFICA–AZ

Csúnyán kezdődött a mérkőzés a hazaiak, konkrétan Silvio számára, hiszen a jobbhátvéd olyan szerencsétlenül ütközött csapattársával, Luisaóval, hogy valószínűleg eltört a lába. A 26 éves védőnek arra is volt esélye, hogy bekerüljön a portugálok vb-keretébe, ám úgy néz ki, erről le kell mondania. Csapatát mindenesetre nem törte meg a kiesése, idegenben szerzett egygólos előnyét a 39. percben megduplázta. A kapuba Rodrigo talált be, az igazi dicséret azonban Eduardo Salviónak jár, aki a saját térfelérő indulva száguldott végig a jobb oldalon, majd tálalt tökéletesen társa elé (1–0).

Kettejük összjátéka nem ekkor kamatozott utoljára a meccsen, a 71. percben ugyanis szinte lemásolták korábbi mutatványukat: Salvio ezúttal is mérnöki pontossággal kanyarította középre a labdát, miután átverte ellenfeleit a jobb szélen, Rodrigo pedig közelről nem hibázott (2–0).

Az AZ ezt követően sem tudta megnehezíteni vendéglátója dolgát, a Benfica összességében könnyedén lépett a legjobb négy közé.

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA



EURÓPA-LIGA, NEGYEDDÖNTŐ
VISSZAVÁGÓK
Benfica (portugál)–AZ Alkmaar (holland) 2–0 (1–0)
Gólszerző: Rodrigo (39., 71.)
Továbbjutott: a Benfica,
kettős győzelemmel, 3–0-val

Juventus (olasz)–Olympique Lyon (francia) 2–1 (1–1)
Gólszerző: Pirlo (4.), Marchisio (68.), ill. Briand (18.)
Tj.: a Juventus, kettős győzelemmel, 3–1-gyel

Sevilla (spanyol)–Porto (portugál) 4–1 (3–0)
Gólszerző: Rakitic (5. –11-esből), Vitolo (26.), Bacca (29.), Gameiro (79.), ill. Quaresma (92.)
Kiállítva:
Coke (54., Sevilla)
Tj.: a Sevilla, 4–2-vel

Valencia (spanyol)–Basel (svájci) 5–0 (2–0, 3–0, 3–0) – hosszabbítás után
Gólszerző: Paco Alcácer (38., 70., 113.), Vargas (43.), Bernat (118.)
Kiállítva: M. Díaz (101., Basel), Sauro (105., Basel)
Tj.: a Valencia, 5–3-mal

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik