El: félelmetes szurkolóiról is híres a Videoton ellenfele

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.08.04. 15:10
null
A Partizan szurkolói félelmetes hangulatot tudnak teremteni (Fotó: AFP)
Nem tud elszakadni a Partizan labdarúgócsapatától Marko Nikolics, a szakember az előző idényben még a belgrádi kispadon ülve vezette bajnoki aranyra és kupagyőzelemre a szerbeket, az idén viszont a Videotonnal ellenfélként érkezik a Partizan Stadionba.
FUDBALSZKI KLUB PARTIZAN
Alapítva: 1945. október 4.
Stadion: Partizan Stadion (32 710 fő)
Legnagyobb nemzetközi sikere: BEK-döntős (1965–1966)
Bajnok: 27x (11x jugoszláv, 8x Szerbia és Montenegró-i, 8x szerb)
Kupagyőztes: 14x (5x jugoszláv, 4x Szerbia és Montenegró-i, 5x szerb)
Vezetőedző: Miroszlav Djukics
Honlap: http://partizan.rs

A szerb együttes a Bajnokok Ligája selejtezőjéből érkezett, miután a montenegrói Buducsnoszt kiverése (2–0, 0–0) után nem bírt a görög Olimpiakosszal (1–3, 2–2). Az együttes tavaly még Marko Nikoliccsal remekelt, igaz, volt olyan időszak, amikor úgy tűnt, nem indulhat a nemzetközi porondon.

A klub tavaly szeptemberig 2.5 millió eurós tartozást halmozott fel, és az európai szövetség három évre eltiltotta. A szerbek azonban megegyeztek az UEFA-val, és márciusban a lausanne-i Sportdöntőbíróság (CAS) is megerősítette, hogy hivatalosan is felmentette a Partizant a néhány hónappal korábban megítélt büntetés alól.

A klubot 1945 októberében alapították, és 71 év alatt az egyik legsikeresebb délszláv klubbá vált. Összesen 27-szer nyert bajnoki címet (11-szer még a jugoszláv érában), 14-szer győzött a hazai kupában, de nemzetközi szinten is volt sikere: 1965–1966-ban egészen a BEK-döntőig jutott, ahol – az 1985-ös UEFA-kupa-döntős Videotonhoz hasonlóan – a Real Madridtól kapott ki 2:1-re.

A 32 ezer fős stadionja igazi oroszlánbarlangnak számít, ultrái félelmetes hangulatot tudnak kelteni, a leghíresebb csoport, a Grobari (Sírásók) pedig olyan döbbenetes erőt képvisel, ami néha még a rendfenntartókat is meglepi. Erről tudna mesélni Marko Scsepovics, a Videoton csatára, aki nem akármilyen élményt élt át még belgrádi szereplése során.

2013 augusztusában a csapat kettős vereséggel kiesett a Ludogorec ellen a BL-selejtezőben, mire a Grobari ultracsoport Alcatraz nevű szekciójának vezetője, Milos Radiszavljevics bemászott a pályára, és lehúzta Scsepovics karjáról a csapatkapitányi karszalagot.

A PARTIZAN 2017–2018-AS KERETE
Kapusok: Filip Kljajics, Marko Jovicsics, Nemanja Sztevanovics, Djordje Lazovics
Védők: Miroszlav Vulicsevics, Sztrahinja Bosnjak, Lazar Csirkovics, Mohammed Munir (líbiai), Bojan Osztojics, Nemanja G. Miletics, Nemanja R. Miletics
Középpályások: Marko Jankovics (montenegrói), Petar Djuricskovics, Szasa Marjanovics, Seydouba Soumah (guineai), Marko Jevtovics, Szasa Ilics, Everton Luiz (brazil), Nebojsa Koszovics (montenegrói), Milan Radin, Danilo Pantics, Alen Sztevanovics
Csatárok: Léandre Tawamba (kameruni), Vladimir Djilasz, Dusan Vlahovics, Uros Djurdjevics, Djordje Jovanovics

A 2010 és 2013 között a Partizant szolgáló Scsepovics mellett Danko Lazovics is a belgrádiak korábbi játékosa, ő 2000 és 2003 között, 2006-ban, majd a 2014–2015-ös szezonban is a fekete-fehéreknél játszott, előbb Lothar Matthäus, utóbb Marko Nikolics irányítása alatt.

Nikolics nyári távozását követően a klubot a korábbi 48-szoros jugoszláv válogatott védő, a Valenciában hat évet futballozó Miroszlav Djukics vette át, jelenleg a bajnokságban két meccsen két győzelem a mérleg. A nyáron a védelmet Nemanja Mileticcsel (Westerlo) sikerült megerősíteni, a középpályára Danilo Pantics (Chelsea), illetve a Slovan guineai játékosa, Seydouba Soumah érkezett.

Ami jó hír lehet a Videotonnak, hogy Nikola Milenkovics (Fiorentina), Marko Golubovics (Radnicski Nis) és Nemanja Mihajlovics (Heerenveen) mellett a klub eladta szerdán a brazil Leonardót is. A csatár tavaly 34 bajnokin 24 gólt szerzett, de a nyáron képtelen volt eldönteni, hol folytassa. A huzavona során elkövette azt a hibát, hogy a bajnoki nyitány előtti utolsó edzésen meg sem jelent, így Djukics gondolkodás nélkül kihagyta a csapatból. Végül négymillió euróért a szaúdi al-Ahli vette meg.

„A Videoton nagyon erős csapat, jó ellenfél, de mi a Partizan vagyunk. Nem hátrány, hogy Nikolics jól ismeri a csapatunkat, két órán belül mi is mindent megtudhatunk a magyarokról” – nyilatkozta Djukics a sorsolás után. Egy-két információval a Partizan középpályása, Nebojsa Koszovics is szolgálhat, a 22 éves montenegrói játékos ugyanis 2014 februárja és decembere között az Újpest FC-ben futballozott, így vannak emlékei a Videotonról is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik