BERECZKY ATTILA (Elbasan) 2019.07.17 19:29 Frissítve: 2019.07.17 21:53

El: felednék a kellemetlen albániai emlékeket – megérkezett a DVSC

A Kukësi felett aratott háromgólos hazai győzelmük után közel vannak a továbbjutáshoz, egyszersmind az olasz élvonalbeli Torino elleni párharchoz a debreceniek, de még nem foglalkoznak a következő riválissal.

A DVSC megérkezett a csütörtöki mérkőzés helyszínére (Fotó: dvsc.hu)

 

Nagyon közel volt elbasani szálláshelyétől a DVSC delegációja, amikor felvetődött az első probléma. A Kukësből érkezett buszsofőr ugyanis összezavarodott a számára ismeretlen városban, ráadásul a navigációs berendezés is éppen akkor hagyta cserben, amikor a legnagyobb szüksége lett volna rá. Akkor lett gyanús a helyzet, amikor emberünk a második fordulót kezdte ugyanabban a körforgalomban.

Harminchárom százalék esélye volt, hogy eltalálja a megfelelő kijáratot – nem járt sikerrel.

Az újabb nekifutás előtt telefonos segítség helyett a közönséghez fordult, s meg is találta a megfelelő alanyt az út szélén parkoló Mercedes sofőrjében. A készséges úriember hevesen gesztikulálva mutatta, kövesse őt a busz, így egy percen belül meg is állt a magyar bronzérmest szállító jármű a négycsillagos Hotel Imperial parkolójában.

KI KELL BÍRNI
 FERENCZI János, a DVSC védője: „Jó hangulatban telt az elmúlt hét, tartottunk a párharctól, s nagyon örültünk a háromgólos győzelemnek. A második felvonás azonban még hátravan, s tudjuk, hiba lenne, ha elbíznánk magunkat. Kétszer is megnéztük az első találkozó felvételét, elemeztük az ellenfél játékát, s azt is próbáltuk megtalálni, mi miben hibáztunk. Nagy a forróság, de ezzel nem szabad foglalkozni, kilencven percre vagyunk a továbbjutástól, ki kell bírnunk!”

Minthogy ez a kis kitérő volt a legnagyobb hibapont, elmondhatjuk, hogy zökkenőmentes volt a csapat útja. A chartergép idejében indult Debrecenből, s a tervek szerint érkezett meg a tiranai Teréz Anya repülőtérre, ahol alig tíz percet kellett várni a csomagokra, és az a busz is időben ott volt a parkolóban, amelyet a hazai klub küldött.

A DVSC delegációja rendőri felvezetéssel indult el az albán fővárosból, s az egyenruhás sofőr határozottságának köszönhetően könnyedén vágott át a tiranai dugón. Útközben hamar észrevehető volt a fantasztikus természeti adottságokkal megáldott ország kétarcúsága. Lepukkant nyomornegyed romos házai mellett haladt el a busz, majd száz méterrel odébb hipermodern luxustársasház látványa tárult elénk.

A debreceniek egyébként kicsit tartottak az albán túrától, nem is alaptalanul. Hét évvel ezelőtt a Bajnokok Ligája második selejtezőkörében a Skenderbeu ellen játszott a Loki, s akkor roppant kalandos utazás végén rettenetes körülmények közé csöppent a csapat.

 Szervezetten, fegyelmezetten

– Háromgólos előnnyel kezdhetik a visszavágót, ez mindenképpen megnyugtató, de nem szabad, hogy túlzottan kényelmessé tegye DVSC-t.
– Elkényelmesedésről szó sem lehet, hiszen az már első meccsen is kiderült – felelte Herczeg András, a DVSC vezetőedzője. – Jó csapat a Kukësi, játékosai labdabiztosak és akadtak veszélyes támadásaik. A visszavágón is szervezetten, fegyelmezetten kell játszanunk.
– Mivel telt az elmúlt egy hetük?
– Videóztunk, átbeszéltük az első meccs tanulságait.
– A debreceni mérkőzés előtt említette, hogy nem tudtak friss felvételt szerezni az albán együttesről. Most, az első találkozó ismeretében már könnyebb volt készülni?
– Természetesen, hiszen testközelből tapasztalhattuk, milyen csapat az ellenfelünk, s a felvételek alapján a saját hibáinkat is próbáltuk elemezni. Bízom benne, hogy sikerült ezeken javítani, s ez majd meg is mutatkozik a csütörtöki mérkőzésen.
– Már a repülőtéren érezni lehetett, hogy Albániában jóval melegebb van, mint odahaza. Mennyire lehet erre felkészülni?
– Ki kell zárni a külső körülményeket, ezzel nem lehet mit kezdeni, egyszerűen el kell viselni.
– Továbbjutás esetén a Torino lesz az ellenfél a második körben – már beszédtéma a csapatnál?
– Ki sem ejtjük a nevét, mert még a Kukësi az ellenfelünk!

„Négy órát zötykölődtünk, mire Korcéba értünk, ahol borzasztó szálloda várt minket – elevenítette fel 2012-es emlékeit az úton Erdélyi Miklós, a piros-fehérek kapusedzője. – Megpróbálok szép emlékeket felidézni arról a túráról, de csak az jut eszembe, hogy a kávé nagyon finom volt.”

Ezúttal a cél előtt kis malőrrel együtt is alig egyórás volt a buszút a szálláshelyig, a Hotel Imperialról pedig már kívülről látszott, nem lesz vele gond. A szállodába lépve sem kellett csalódnunk, s az ebéd is kifogástalan volt. „Jó a szállás, jó a kaja” – jegyezte meg mosolyogva Tőzsér Dániel, s hamarosan az is kiderült, hogy a hotel személyzete is roppant készséges.

Amikor ugyanis a játékosok közös kávézása után a csapatkapitány jelezte, kiegyenlítené a számlát, a pincér közölte, hogy mindössze egy mosollyal tartozik, s nem sokkal később az edzői stábtól is ugyanezt kérte fizetségül a valóban remek kávékért.

A délutáni pihenő és az uzsonna után a debreceniek szakmai stábja este hét órától vezényelt edzést az Elbasan Arenában. Albánia második legnagyobb stadionja 1967-ben épült, s 2014-ig a Ruzhdi Bizhuta Stadion nevet viselte. Ekkor, a létesítmény második jelentősebb felújítása után kapta meg jelenlegi nevét a 12 800 néző befogadására alkalmas Elbasan Arena, amely az albán válogatottnak szerencsét hozott, hiszen a csapat a 2016-os Európa-bajnokság előtt itt játszotta hazai selejtezőit, s végül Dániát és Szerbiát megelőzve eljutott a franciaországi tornára.

A nagy melegben is jó hangulatban gyakorló debreceni labdarúgók Franciaország helyett Olaszországba jutnának el.

Céljukat csütörtök este már el is érhetik.

EURÓPA-LIGA
SELEJTEZŐ, 1. KÖR, VISSZAVÁGÓ
, CSÜTÖRTÖK
20.00: FK Kukësi (albán)–DVSC (magyar) (Tv: M4 Sport, élőben az NSO-n)
Az első mérkőzésen: 0–3

2020.02.20 19:30:46

Európa-liga CS. Z.

Megszakadt az Olympiakosz 18 meccs óta tartó veretlenségi sorozata • Lacazette villanása döntött.

2020.02.20 17:44:06

Európa-liga B. J.

Sokkal jobban kezdett az FC Bruges, de Martial döntetlenre mentette a mérkőzést.

2020.02.20 18:29:16

Európa-liga M. G.

Az Eintracht a mesterhármast elérő Kamada vezérletével fölényes győzelmet aratott hazai pályán.

2020.02.20 18:28:32

Európa-liga BOROS MIKLÓS (Kolozsvár, összefoglaló), HATÁR DÁVID (Budapest, percről percre)

Dan Petrescu csapata kis híján megtréfálta az ötszörös Európa-liga-győztes spanyol csapatot.

2019.12.16 12:50:34

Európa-liga B. Á.

Nehéz feladat vár Szoboszlaiékra • Az FTC csoportjából továbbjutó Ludogorec az Intert kapta.