El: Az ilyen téttel bíró meccsekért álltam légiósnak – Nagy Dominik

Vágólapra másolva!
2019.08.22. 10:15
null
Nagy Dominik (jobbra) bízik benne, hogy hazai pályán meglephetik a Glasgow Rangerst (Fotó: Imago Images/Newspix)
A liverpooli legenda, Steven Gerrard vezette Rangers FC ellen próbál előnyt szerezni hazai pályán a Nagy Dominikot foglalkoztató Legia Warszawa.

 

LEGIA WARSZAWA–RANGERS FC

Két mérkőzés. Ennyi választja el a hétszeres válogatott Nagy Dominikot foglalkoztató Legia Warszawát az Európa-liga csoportkörének elérésétől, igaz, az utolsó akadály minden eddiginél jelentősebbnek ígérkezik. A lengyel csapat a selejtező első körében a gibraltári Europát búcsúztatta (0–0, 3–0), utána a finn KuPS ellen jutott tovább (1–0, 0–0), majd az előző körben a Megyeri Balázst és Ugrai Rolandot soraiban tudó görög Atromitosznál bizonyult jobbnak (0–0, 2–0). Most a skót Rangers FC következik, amelynek kispadján a Liverpool FC legendája, Steven Gerrard ül.

„Amikor légiósnak álltam, bíztam benne, hogy ilyen tétért folytatott meccseken léphetek pályára – mondta lapunknak Nagy Dominik. Óriási sikert jelentene a Rangers kiejtése és az Európa-liga csoportkörének elérése. Ezen a ponton még annyit tennék hozzá, hogy Varsóból is követtem korábbi klubom, a Ferencváros eredményeit, és örülök, hogy a klub szintén ott van az El rájátszásában. A legutóbbi két évben a fehérváriak is legalább eddig a pontig eljutottak, az ilyen szereplésekből az egész magyar futball hasznot húzhat.”

A skót együttes elleni párharcra a varsói szurkolók is készülnek, a 31 ezer néző befogadására alkalmas stadionba 21 ezer jegy már kedd estére elfogyott, így szinte garantálható a telt ház.

„Ahogy korábban is mondtam, a Legia olyan Lengyelországban, mint Magyarországon a Ferencváros, szóval eléggé nagy felhajtás előzi meg a meccset – folytatta a 24 esztendős középpályás. – A csapat az utóbbi két évben nem jutott be egyik európai kupasorozat csoportkörébe sem, ezért a mostani selejtezősorozat előtt egyértelműen a főtábla elérését fogalmaztuk meg célként. A vezetők nem pakoltak ránk extra terheket azzal, hogy lépten-nyomon hangoztassák, de pontosan éreztük, mit várnak tőlünk. Most az a legfontosabb, hogy a csütörtök esti meccsen olyan eredményt érjünk el, amely reményt adhat a visszavágóra. A többgólos győzelem az álmok netovábbja lenne, maradjunk annyiban, hogy a gól nélküli döntetlen sem számítana rossz eredménynek. Csupán annyi biztos, hogy mindkét meccsen megizzadunk, a Rangerst ugyanis az utóbbi években újjáépítették, a kispadon Steven Gerrard ül, a keretben pedig Premier League-et megjárt labdarúgók szerepelnek, közülük többen a BL-ben és az El-ben szereztek nemzetközi rutint.”

„A selejtezők alatt először fordul elő, hogy nem mi vagyunk a párharc esélyesei, de megpróbálunk felnőni a feladathoz. A stabil védekezésre építhetünk, a hátsó alakzat megszilárdítására nagy hangsúlyt fektetett a szakmai stáb, nem véletlen, hogy az idei hat európai kupameccsünkön egyetlen gólt sem kaptunk. Ezen a szinten elöl már többnyire az egyéni képességek döntenek, bízom benne, hogy a támadásokból én is kiveszem a részem.”

A labdarúgó a mostani idényben öt Európa-liga-selejtezőn és három bajnokin kapott lehetőséget, ez feltétlenül pozitívum a közelgő Eb-selejtező előtt, különösen akkor, amikor egyik középpályás sérül meg a másik után.

„Bízom benne, hogy a lehető legjobb formában, sikerélmények után érkezem Telkibe, a nemzeti csapatnál is szeretném tudásom legjavát adni, de most még a Legiára összpontosítok – magyarázta Nagy Dominik. – Az Európa-liga mellett a bajnokság is fontos, a hétvégi meccseket nem áldozhatjuk fel, mert klubunknak a bajnoki címért kell küzdenie.”

BABJÁK BENCE

 

PSV–APOLLON

A PSV otthonában is gólra törő játék kell a ciprusi Apollont erősítő Szalai Attila szerint.

Nagy utat tett meg Szalai Attila.

A 21 esztendős korábbi utánpótlás-válogatott labdarúgó a tavasszal még a Mezőkövesd Zsóry színeiben futballozott az NB I-ben, nyári klubváltása után az Apollon Limassol játékosaként az Európa-liga-csoportkör eléréséért küzd. Az eddigi sikeres európai menetelésből a magyar hátvéd is kivette a részét, a selejtező második fordulójában a Kauno Zalgiris, majd egy körrel később a Shamrock Rovers ellen is gólt szerzett. Az Austria Wien elleni meccseket a góljai nélkül is sikerrel vette a ciprusi klub, a főtábla eléréséhez a rájátszásban a PSV Eindhovenen kell túljutnia.

„A legutóbbi körben, az Austria Wien ellen sem mi számítottunk esélyesnek, mégis két győzelemmel jutottunk tovább – mondta lapunknak Szalai Attila. Bízom benne, hogy ezúttal is felborítjuk a papírformát. Elemeztük az ellenfelet, amely gyors, tehetséges, fiatal játékosokra épít, labdabirtoklásra törekszik, de csütörtök este megpróbáljuk elvenni tőle a labdát. A mi futballunknak is fontos eleme a labda járatása, és a párharc mindkét meccsén irányítani akarjuk a játékot. Egyébként sincs értelme beállni védekezni, elvégre az idegenben szerzett gól nagyon fontos ilyenkor. Ami engem illet, valóban nagyot fordult velem a világ, de mindig próbáltam tudatosan építeni a pályámat, és örülök, hogy az eddigiek alapján azt mondhatom, jó döntést hoztam, amikor Ciprusra szerződtem.”

B. A. B.

 

SLOVAN–PAOK

Győzelmi sorozatban vannak a pozsonyiak, akik a görögök ellen is megőriznék dicséretes mérlegüket.

A Slovan a hétvégén 4–0-ra nyert a Sered otthonában, és öt forduló után maximális pontszámmal, 17–1-es gólkülönbséggel vezeti a szlovák élvonal tabelláját. A csapat sorozatban nyolcadik tétmérkőzésén aratott győzelmet, így önbizalomtól telve várhatja az El-rájátszásban a PAOK elleni első, csütörtöki mérkőzést, amelyet hazai pályán rendez. A pozsonyiak 19 éves görög csatára, Jorgosz Covarasz júliusban éppen a PAOK-tól érkezett, és bár sérült (így nem is léphet pályára), hasznos tanácsokkal segítheti együttesét.

„Különösen a támadósorban erős a PAOK, remek csatárai vannak, akik nagyon veszélyesek a kapu előtt – nyilatkozta a klub honlapjának. – Számolni kell azzal is, hogy az Ajax elleni BL-búcsú miatt nagy a csalódottság, és most bizonyítani akarnak.”

Honfitársaink közül a pozsonyiaknál Holman Dávid kihagyta a hétvégi bajnokit, de a görögök ellen jó eséllyel pályára léphet. Guzmics Richárd viszont csak a Fortuna ligában kapott eddig lehetőséget, és ezúttal sem valószínű, hogy számítanak a játékára.

N. ZS.

AZ ALKMAAR–ROYAL ANTWERP

Bölöni László és csapata jelentős tettre 
készül a kupaporondon (Fotó: AFP)
Bölöni László és csapata jelentős tettre készül a kupaporondon (Fotó: AFP)

Hatalmas lehetőség kapujában áll a Bölöni László vezette Royal Antwerp, amely 25 év után szerepelhet ismét az európai kupaporondon – és már csak egy párharc választja el az Európa-liga csoportkörétől.

Két színtéren is remekül kezdte az idényt a belga Royal Antwerp: három győzelemmel és egy vereséggel kezdett az élvonalban, továbbá a nemzetközi kupában sikeresen vette a Viktoria Plzen jelentette akadályt. Az Európa-liga harmadik selejtezőkörében a csehországi visszavágón kis híján alulmaradt a marosvásárhelyi születésű Bölöni László csapata, ám a hosszabbítás hajrájában Dieumerci Mbokani idegenbeli góljával továbblőtte az együttest a playoffba, ahol a holland AZ vár rá.

A Royal Antwerp az elmúlt évtizedekben nem bővelkedett nemzetközi sikerekben, Belgium legrégebben alapított csapata legutóbb 25 évvel ezelőtt szerepelt az európai kupaporondon, akkor az angol Newcastle United 10–2-s összesítéssel búcsúztatta az UEFA-kupában. Ekkora kudarctól aligha kell a belgáknak tartaniuk, a főtáblára jutás azonban kisebbfajta bravúr lenne a nemzetközi színtéren lényegesen rutinosabb AZ kiejtésével. A holland csapat az előző körben magabiztosan jutott túl az ukrán Mariupolon (4–0), pályaválasztóként pedig már az első meccsen eldöntené a továbbjutást, s ehhez minden eszközt bevet. Az alkmaariak kényszerűségből Enschedében, a Twente arénájában játsszák a hazai mérkőzéseiket az Európa-ligában, a város polgármestere pedig jelezte, nem lát szívesen egyetlen antwerpeni fanatikust sem, ezért nem biztosít a belga drukkereknek jegyvásárlási lehetőséget a De Grolsch Veste Stadionba.

B. O. L.

EURÓPA-LIGA-SELEJTEZŐ
4. FORDULÓ (PLAYOFFKÖR)
19.00:
FK Suduva (litván)–Ferencváros (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

TOVÁBBI PÁROSÍTÁSOK
16.00: Asztana FK (kazah)–BATE (fehérorosz)
17.00: Ararat-Armenia (örmény)–F91 Dudelange (luxemburgi)
19.00: Malmö FF (svéd)–Bnei Jehuda (izraeli)
19.30: Feyenoord (holland)–Hapoel Beer-Seva (izraeli)
19.30: Ludogorec Razgrad (bolgár)–NK Maribor (szlovén)
19.45: FC Köbenhavn (dán)–Riga FC (lett)
20.00: AEK Athén (görög)–Trabzonspor (török)
20.00: Legia Warszawa (lengyel)–Rangers FC (skót)
20.30: AZ Alkmaar (holland)–Royal Antwerp (belga)
20.30: FCSB (román)–Vitória Guimaraes (portugál)
20.30:KAA Gent (belga)–HNK Rijeka (horvát)
20.30: PSV Eindhoven (holland)–Apollon Limassol (ciprusi)
20.30:RC Strasbourg (francia)–Eintracht Frankfurt (német)
20.45:Sporting Braga (portugál)–Szpartak Moszkva (orosz)
20:45: Celtic (skót)–AIK (svéd)
20.45: Linfield FC (északír)–Qarabag (azeri)
21.00: Slovan Bratislava (Pozsony, szlovák)–PAOK (görög)
21.00: Espanyol (spanyol)–Zorja Luhanszk (ukrán)
21.00: Partizan (szerb)–Molde (norvég)
21.00: Torino FC (olasz)–Wolverhampton Wanderers (angol)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik