El: 3–0-ra nyerhetünk a Videoton ellen – véli a máltaiak edzője

PIETSCH TIBORPIETSCH TIBOR
Vágólapra másolva!
2017.07.03. 19:13
null
A létesítmény a legjobb indulattal sem nevezhető modernnek
A máltai Balzan kedden a Videoton elleni Európa-liga-selejtezőn próbálja meg ledolgozni kétgólos hátrányát. A csapatnál bíznak benne, hogy sikerrel járnak.

 


A Balzan FC a csaknem 18 ezres Nemzeti Stadionban játssza bajnoki meccseit, de a Videotont az alig 4000-es Hibernians Stadionban fogadja. Ennek magyarázata: miután a Nemzeti Stadionban felújítási munkák zajlanak, a szigetországban egyetlen, az UEFA előírásainak megfelelő sporttelep maradt, és az a paolai létesítmény.

GYŐZTESEK MENTALITÁSÁVAL
– Változtat a győztes csapaton?
– Nem szeretek az összeállításról nyilvánosan beszélni, de lehet, hogy módosítok egy-két helyen a csütörtökön bevetett tizenegyen – felelte érdeklődésünkre a hétfői edzés előtt Marko Nikolics, a Videoton FC vezetőedzője. – Ha változtatok, nem azért teszem, mert elégedetlen voltam némelyekkel, hanem azért, mert még csak huszonöt napja dolgozom együtt a csapattal, és szeretnék megnézni másokat is tétmeccsen.
– A kettő-nullás győzelemmel most is kiegyezne?
– Akkor már legyen inkább három-nulla… A futballban nem érdemes előzetesen konkrét eredményről beszélni, úgyis minden a pályán dől el. Annak mindenesetre örülnék, ha az első meccs forgatókönyve ezúttal is megvalósulna, vagyis csak rúgjunk gólt, ne kapjunk.
– Egyszer már nyert Máltán…
– Még a Vojvodina edzője voltam, amikor négy éve a Hibernians ellen játszottunk, és igen, akkor négy-egyre győztünk. Szép emlékek fűznek hát Máltához, de ezek nem befolyásolnak semmiben. Tudni kell, a Balzan nem amatőr csapat, a keretében számos légiós található. De ez ugyanúgy nem lehet kifogás, mint a várható hőség. A futballban az a szép, hogy tizenegyen játszanak tizenegy ellen, ugyanazon a pályán, ugyanazon a játéktéren – szerintem még az sem számít, hogy egy csapat hazai környezetben, vagy idegenben szerepel. Agresszívan, a győztesek mentalitásával kell küzdenünk, nem foglalkozhatunk senkivel és semmivel, csak magunkkal. Nem mentséget, hanem megoldást kell keresnünk, és hiszem, hogy meg is találjuk.

Igaz, modernnek a legjobb indulattal sem nevezhető – a talaj kemény (állítólag szándékosan nem locsolják a meccsig, hogy a fehérváriak gyors játéka ne tudjon érvényesülni…), lelátó pedig csak az egyik oldalvonal mögött van…

Ez persze a legkevésbé sem zavarja az amúgy módfelett szívélyes házigazdákat, akik hisznek abban, hogy…

„Három-nullára nyerhetünk – jelentette ki a Vidi kora esti edzésével egy időben kezdődő sajtótájékoztatón Marko Micsovics, a Balzan szerb vezetőedzője. – A magyarországi mérkőzés után még akkor is csalódott voltam, ha előzetesen tisztában voltam vele, hogy a Videoton jobb csapat. Sokáig úgy alakult a meccs, ahogy terveztük, ezért is bántott, hogy a hajrában két gólt kaptunk. Mégis bízom a csodában – a továbbjutásunk az lenne. Senki ne feledje, a futballban bármi megtörténhet. Csak hinni kell benne, és küzdeni érte!”

A Felcsúton öt délszláv légióst bevető máltai együttes csapatkapitány-helyettese, a montenegrói Bojan Kaljevics is nyomatékosította, ha nem bízna a sikerben, nem lépne pályára.

„Nem nevezhető tipikus máltai csapatnak a Balzan, ugyanis kilenc külföldit foglalkoztat – fogalmazott a támadó. – Jóllehet egyikünk sem mérhető Danko Lazovicshoz, Marko Scsepovicshoz, vagy éppen Juhász Rolandhoz… Nálunk nem találhatóak nagy nevek, a mi erősségünk az egységben rejlik. A Videoton ellen elsősorban a klubunkat, másodsorban Máltát képviseljük, mindent elkövetünk a továbbjutásért. Azt nem jelenthetem ki, hogy biztosan elbúcsúztatjuk ellenfelünket, de azt ígérhetem, hogy teszünk rá egy kísérletet. Mivel kétgólos hátrányból indulunk, nem lesz egyszerű dolgunk, de a futballban semmit nem adnak ingyen. A végén az is előfordulhat, hogy ha csak egy-nullára nyerünk, annak is örülünk majd, függetlenül attól, hogy az a kiesésünket jelentené. Ha egy máltai csapat megver egy magyart, azt meg kell becsülni. Talán még azt is, ha döntetlent ér el ellene…”

Az edző és a csatár már legalább negyedórája elhagyta a két ventilátorral felszerelt sajtószobát, amikor váratlanul visszatértek – egy fotós társaságában. Utóbbi illedelmesen elnézést kért az asztalt időközben elfoglaló újságíróktól, majd közölte, akaratán kívül késett a rendezvényről, viszont Marko Micsovicsról és Bojan Kaljevicsről muszáj egy képet közös képet készítenie.

„A máltai fényképészek nem profik” – jegyezte meg egy félmosoly kíséretében a támadó, hogy aztán vígan pózoljon a szakvezető mellett…

EURÓPA-LIGA
1. SELEJTEZŐKÖR, VISSZAVÁGÓ
17:45:
Balzan (máltai)–Videoton (Tv: Duna World)
Az első mérkőzés végeredménye: 2–0 a Videoton javára.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik