El: 2005 óta először nincs német elődöntős az európai kupákban

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.04.21. 00:02
null
Guido Burgstaller (kékben) gólt lőtt, mégsem örülhet (Fotó: AFP)
Az Ajax hosszabbításban kiejtette a Schalkét a labdarúgó Európa-liga negyeddöntőjében, így a 2004–2005-ös szezon óta először nincs német csapat az európai kupák elődöntőjében. A Celta Vigo már a rendes játékidő után ünnepelhetett, a Lyon viszont csak egy elképesztően izgalmas tizenegyespárbaj után.


SCHALKE–AJAX

Nagyon bekezdett az Amszterdamban simán 2–0-ra kikapó Schalke Gelsenkirchenben: 40 másodperc elteltével Leon Goretzka lőtt épphogy a kapu mellé Sead Kolasinac mesteri beadásából, majd a második percben Max Meyer 15 méterről kilőtte a bal oldali kapufát. Intő jelek voltak ezek az Ajax számára, de a holland csapat tartotta magát az első félidőben, amely gól nélkül zárult. Nem úgy a második...

Nem sokkal a fordulás után gólt szerzett a Schalke: az 53. percben Guido Burgstaller lépett ki a jobb oldalon, majd Goretzkához passzolt a tizenhatoson belül, aki kapura tört és az ötös jobb sarkától kilőtte a hosszú alsót, André Onana kapus csak beleérni tudott, hárítani nem. Három perccel később megduplázta előnyét a német csapat, ezzel ledolgozta hátrányát: Kolasinac beadását középen okosan átlépte Benedikt Höwedes, így lett jó Burgstallernek, aki 11 méterről kilőtte a bal alsót.

Az európai kupaporondon az Ajaxnak van a legrosszabb mérlege a tizenegyespárbajokat tekintve (0–5), most azonban elkerülte ezt. Annak nem örülhettek az amszterdamiak, amikor ez eldőlt, ugyanis a 101. percben Daniel Caligiuri fejesével a Schalke már 3–0-ra vezetett, ezzel továbbjutásra állt. A hosszabbítás második félidejében azonban a tíz emberrel játszó vendégek Nick Viergever góljával szépítettek, majd a 120. percben Amin Younes találatával bebiztosították a továbbjutásukat.

Legutóbb a 2004–2005-ös szezonban fordult elő, hogy a Bajnokok Ligájában és az Európa-ligában (illetve annak elődjében, az UEFA-kupában) sem volt német csapat a legjobb négy között.

 

BESIKTAS–LYON

A franciaországi óriási szurkolói balhé – mely miatt mindkét klubot 100 ezer eurós pénzbüntetéssel sújtotta az UEFA – után viszonylag nyugodt körülmények fogadták a csapatokat a párharc visszavágóján. A házigazda Besiktas 25 perc elteltével megszerezte a vezetést: egy jobb oldali visszagurítást Talisca vett át a tizenhatoson belül, háttal a kapunak, majd megfordult és precízen a jobb alsóba helyezett. A brazil légiós legutóbbi hat meccsén hat gólban is benne volt: háromszor ő maga talált be, háromszor pedig gólpasszt adott.

A válasz sem váratott sokáig magára, a 34. percben jött az egyenlítés. Maxime Gonalons ugratta ki pazar ütemben a török védelem mögött Alexandre Lacazette-et, a francia válogatott csatár higgadtan átvette a labdát, majd tíz méterről mesterien emelte át a kapujából kirontó Fabrit.

A fordulás után ismét a Besiktas került előnybe, és megint Talisca talált be: az 58. percben Adriano jött előre a bal szélen, centerezését a középen helyezkedő brazil fejelte a hálóba tizenegy méterről.

A hosszabbításban nem született gól, így tovább nőtt a feszültség. Sokáig minden idők egyik legszínvonalasabb tizenegyespárbaját vívták a felek, az első 12 rúgó elképesztő magabiztossággal vágta a kapuba a labdát. A hetedik párban aztán hazai részről hibázott a szerb Dusko Tosics, de az utána következő Christophe Jallet is, aki a léc fölé lőtt. A Besiktas másik délszláv játékosa, a horvát Matej Mitrovic is rosszul lőtt, ez pedig már végzetesnek bizonyult, Maxime Gonalons az elődöntőbe lőtte a Lyont.

GENK–CELTA VIGO

A Celta 3–2-es spanyolországi győzelme után a csapatok gyakorlatilag átaludták a belgiumi találkozó első félidejét, aztán a fordulás után a vigói együttes megszerezte a vezetést. Pione Sisto a 63. percben remek egyéni akcióját követően a léc alá bombázott a tizenhatos körvonalától. Négy perccel később egy hasonló egyéni akcióból egyenlített a Genk: Leandro Trossard tört be a tizenhatoson belülre, két védő között befordult és 12 méterről a bal alsóba tekert. A Celta először jutott El-elődöntőbe.

A Manchester United–Ajax mérkőzésről bővebben ide kattintva olvashatnak.

Az elődöntő sorsolását péntek 13 órakor tartják.

EURÓPA-LIGA
NEGYEDDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓK
Besiktas (török)–Olympique Lyon 2–1 (Talisca 27., 58., ill. Lacazette 34.) – tizenegyesekkel 6–7

Továbbjutott: a Lyon, 3–3-as összesítéssel, 11-esekkel

Genk (belga)–Celta Vigo (spanyol) 1–1 (Trossard 67., ill. Sisto 63.)
Továbbjutott: a Celta Vigo, 4–3-as összesítéssel

Schalke 04 (német)–Ajax (holland) 3–2 (Goretzka 53., Burgstaller 56., Caligiuri 101., ill. Viergever 111., Younes 120.) – h. u.
Továbbjutott: az Ajax, 4–3-as összesítéssel

Manchester United (angol)–Anderlecht (belga) 2–1 (Mhitarjan 10., Rashford 107., ill. Hanni 32.) – h. u.
Továbbjutott:
a Manchester United, 3–2-es összesítéssel.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik