Folytatódott a Bilbao El-képesztő menetelése

Vágólapra másolva!
2012.03.29. 20:47
null
Raúl maga sem hitte el, hogy négyet kaptak a Bilbaótól (Fotó: Reuters)
Címkék
Az Európa-liga negyeddöntőjében a Schalke az Athletic Bilbaót fogadta, és a két gárda összecsapásából parádés találkozó kerekedett, amelyet két góllal a vendégek nyertek meg. Alighanem eldőlt a párharc is.


Az Európa-liga negyeddöntői közül az Athletic Bilbao gelsenkircheni látogatását övezte a legnagyobb nemzetközi figyelem, hiszen mind a Schalke, mind vendége esélyes a végső győzelemre is a sorozatban.

Nyolc játékos hagyta ki a két csapatból a találkozót sérülés vagy eltiltás miatt, de a bilbaóiak (és a semleges nézők) nagy örömére a Manchester Unitedet oly' sokszor megfricskázó Fernando Llorente, Ander Herrera, Ander Iturraspe trió tagjai felépültek kisebb sérülésükből.

Egyáltalán nem csodálkoztunk azon a bilbaóiak El-szereplését tekintve, hogy támadólag léptek fel a mérkőzés elején, és azon sem, hogy az első helyzet az övék volt, sőt a vezetést is ők szerezték meg. A Schalke kapusa, Timo Hildebrand főszereplésével, a futballvilág Leonardo Di Capriója ugyanis kiejtette Markel Susaeta középre tartó lövését, és a kapuvédő pechjére Fernando Llorente éppen arra járt, és a védőknél hamarabb eszmélve az üres kapuba kanalazott. 0–1

Nem sokáig tartott a vendégek öröme, mert Ucsida Acuto a 22. percben előírásszerűen ment el a jobb oldalon, Raúl pedig a két középső védőt megelőzve a rövid sarokba pörgette beadását. 1–1

Meghökkentette a gólváltás a feleket, de párperces hatásszünet után a félidő hátralévő idejében parádés támadásokat, utolsó pillanatokban blokkolt lövéseket, lüktető, nyílt támadó játékot láthattunk a csapatoktól.

A szünetben kényszerből lecserélte kapusát a hazaiak mestere, Huub Stevens, majd az 55. percben merészen beküldött két kreatív középpályást is Lewis Holtby és Jurado személyében. Nem tőlük, de szárnyalt a Schalke, és csak idő kérdése volt, mikor szerzi meg a vezetést: Raúl végül egy bombagóllal vállalta magára a munka nehezét. 2–1

Több helyzetet is elpuskázott ezt követően a hazai csapat, és ennek meg is lett a törvényszerű böjtje: a 73. percben a csereként beálló Ibai Gómez szögletét Fernando Llorente a jobb felsőbe csúsztatta. 2–2

Láthatóan összezuhant a Schalke a kapott gól után, percekig a térfelén tartotta a labdát a Bilbao, szinte minden beadásra kitört a pánik a „királykékek" védelmében; a hajrában pedig a korábban Hildebrandot váltó kapus, Mathias Schober is adott egy gólpasszt: Markel Susaeta kapura nem éppen bombasztikus lövését Óscar de Marcos elé ejtette, aki három lépésről a kapuba helyezett. 2–3

A hajrában minden követ megmozgatott a Schalke a gólszerzés érdekében, de Raúl ziccerekben mellé, majd a kapusba lőtt, Klaas-Jan Huntelaar a kapufát találta el, majd a legvégén pedig egy újabb hazai védelmi megingást kihasználva Iker Muniain alighanem a párharcot is eldöntötte.

2–4, innen már kisebbfajta csoda kell a Schalke-továbbjutáshoz.

A NEGYEDDÖNTŐ TÖBBI MÉRKŐZÉSÉNEK VÉGEREDMÉNYÉT IDE KATTINTVA ISMERHETI MEG!

PERCRŐL PERCRE
90. perc Ezzel vége is a mérkőzésnek, és alighanem a párharc kimenetele is letudva.
90. perc Susaeta elviharzik a jobbon Fuchs bakija után, középre gurít, ahonnan Muniain 12 méterről kilövi a jobb felsőt. 2–4
89. perc Egy balról megküldött Holtby-féle keresztlabdát Raúl lőhet az ötös jobb sarkáról kapura, de Iraizoznak nagyon el sem kell vetődnie, hogy hárítson.
87. perc Ibai Gómez lőhet kapura 11 méterről, középről, tisztán, de Schober véd a bal alsónál, majd Huntelaar eltalálja a bal oldali kapufát 20 méterről, ballal.
84. perc De Marcost felvágja Papadopulosz, le is kell cserélni a baszkot, Borja Ekiza váltja.
81. perc Muniain balról megküldött keresztlabdája után Susaeta lövéshez jut az ötös jobb sarka elől, de onnan méterekkel az oldalvonal felé; a jobblábas, nem különösebben erős, de egy védőn kissé megpattanó löket kijön a középen álló Schoberről, az öt méterre a kapu előtt álló Óscar de Marcos pedig az üres „ketrecbe" gurítja a kipattanót. 2–3
80. perc Jefferson Farfán is besárgul. Érett már ez régen.
80. perc Inígo Pérez teker egy méterrel a bal felső mellé egy 25 méteres szabadrúgást, kissé jobbról. Tulajdonképpen oldalháló.
Mindkét szöglet pánikot okoz a Schalke-védelemben, de megússzák a németek.
76. perc Amely előtt Klaas-Jan Huntelaar kap késleltetett sárgát, Muniain felrúgásáért.
76. perc Papadopulosz ment becsúszva az ötösön a kapust már ki is cselező Llorente elől szögletre.
73. perc Derült égből az „egaliza": Ibai Gómez bal oldali szögletét fejeli Matipot megelőzve (előtte kissé meg is lökve) Fernando Llorente a rövid felsőbe az ötös sarkáról. 2–2
70. perc Ínigo Pérez áll be Aurtenetxe helyére, védő helyett középpályás.
67. perc Ucsida Acuto könyökli, löki és rúgja egyszerre Munainint, minimum egy sárga jár neki a technikai bravúrért. Meg is mászta végül a csapások nyomán térdre rogyó ellenfelet a japán.
64. perc Fuchs lő 26-ről ballal a jobb alsó felé, de véd a kapus, a kipattanót pedig Raúl ballal balra a kaputól tíz méterről, kisodródva egy méterrel a hosszú sarok mellé pörgeti.
Copa América.
63. perc A perui Farfánt gyötri meg a venezuelai Fernando Amorebieta. Sárga.
59. perc Jurado bal oldali beívelését Aurtenetxe éppen középre lövi vissza, Raúlhoz, aki Huntelaarhoz játszana 25-ről. Ezt Amorebieta blokkolja, ám Raúl ballal, 19 méterről, középről kapásból a bal alsó sarokba bombáz. 2–1
57. perc Farfán lő jobbal jobbról, 13 méterről, Iraizoz kiüti a középre tartó, de erősen megküldött labdát.
56. perc Jurado előreívelését csúsztatja hét méterről a bal alsó mellé, a kapu(s)nak háttal Papadopulosz.
55. perc Högert Lewis Holtby, Draxlert Jurado váltja.
54. perc Schober kapja le az ötösön De Marcos előreívelését.
54. perc Marco Höger akasztja Muniaint, sárga.
53. perc Iraloa emel az ötös elé Llorentéhez, de kissé szélesen, így ez a kapusé.
52. perc Huntelaar pörget szépen a jobb felsőbe lesről.
51. perc Susaeta kavargat a jobbon, a frissiben beállt Schober kivetődve ment előle az ötös sarkánál.
48. perc Llorente elől ment nagyot a bal oldali ötös előtt becsúszva Papadopulosz. Szöglet, majd egy másik is, de fejjel mentenek a hazaiak.
46. perc Elkezdődött a második félidő.
46. perc Kettős csere a szünetben: Hildebrand helyett Mathias Schober a kapuban a hazaiaknál, Ibai Gómez Herrera helyén a vendégeknél.
Hogy hogyan áll a többi negyeddöntő? Ott is potyognak ám!
Villámgyors gólváltás, nagy iram, izgalmak – élvezetes mérkőzés ez, kövesse továbbra is velünk!
45. perc Véget ért az első félidő.
Raúl túl nagyot esett.
45. perc Raúl cselezget a balon, elviszi Amorebieta mellett a labdát, ad egy kötényt Llorentének, aki kissé löki a 16-oson belül. Raúl pedig hatalmasat esik válogatottbeli utóda előtt. Nincs büntető.
44. perc De Marcos ront el egy kontrát, nem tud középre adni pontosan, pedig ott tornyosult az ötös előtt Llorente.
42. perc Farfán-beadás jobbról, előtte tömeglökdösődés középen. Végül Papadopulosz fejel nem is sokkal fölé tíz méterről.
A Schalke még veretlen odahaza az El-ben, bár csak egyszer úszta meg kapott gól nélkül.
Hatalmas volt az iram az elmúlt öt percben, lüktetett a játék – gólhelyzet nélkül is.
A jobbszélső Susaeta...
36. perc Huntelaar 25 méteres lövését blokkolja az ötösön Susaeta.
33. perc Draxler begyötri a labdát középre, a rövid saroknál Raúl belekanalaz a labdába, de csak beljebb segíti azt középre, ott nem érkezik schalkés.
32. perc Llorente nagy labdát kap középen Herreráról, 12 méterről középről lő is, de Matip becsúszva szögletre ment.
31. perc Joel Matip ment 16-osa előtt Llorente, majd Muniain elől is.
24. perc Farfán lő a 16-osra beérve a bal sarok felé laposan, de Iraizoz vetődve szögletre ment.
22. perc Milyen egyszerű a futball! Ucsida viharzik el a jobbon, középre gurít, és a rövid sarok előtt a két középső védőt megelőző Raúl két méterről a bal sarokba perdít. A kapus még beleért, de hiába. 1–1
20. perc Vezet a Bilbao! Fuchs hibája után De Marcos megy el a jobbon, 14 méterről, kissé jobbról Susaeta lő kapura beadása után, de Hildebrand véd, pontosabban kiejti a labdát, amelyet Fernando Llorente harcosan megszerez (Ucsidánál és Kirjakosz Papadopulosznál is gyorsabban reagálva), és közelről a hálóba passzol. 0–1
18. perc Farfán kiugratja a jobbon Raúlt, aki lőne a kaputól 10 méterre, jobbra, de nem hagyja Javi Martínez. Szöglet.
15. perc Farfán 16 méteres lövése megpattan egy védőn, Gorka Iraizoznak bátran kell kivetődnie, hogy felkapja a kipattanót Huntelaar elől az ötös jobb csücskénél.
13. perc Julian Draxler labdát szerez a 16-os bal oldala előtt, Klaas-Jan Huntelaarhoz passzol, aki ballal lő az ötös bal sarkától, de elcsúszik lövés közben, így a labda a hosszú sarok mellé gurul.
12. perc Susaeta jobb oldali beadását vágja Llorente jobbal, kapásból pár méterrel a kapu fölé 14-ről, a lemaradó Ucsida Acutót megelőzve.
9. perc Fuchs jobb oldali beadását Jones elől Javi Martínez fejeli fel a levegőbe az ötös bal sarkán, majd ment lábbal üggyel-bajjal.
8. perc Ander Iturraspe rúgja fel Jonest a kaputól 30 méterre, sárga és szabadrúgás. A védő kihagyja a visszavágót.
6. perc Markel Susaeta húzza meg a balt, Fuchs azonban szögletre szereli.
5. perc Christian Fuchs beadásszerű szabadrúgása veszélytelen.
4. perc Most például Jermaine Jones ment a születésnapos Fernando Amorebieta elől a balon, majd utóbbi löki fel Jefferson Farfánt a „helyén", azaz a balhátvéd posztján.
Jobban kezdenek a spanyolok, háromszor is eljutnak a 16-oson belülre, de mentenek a védők az ötös előtt mindannyiszor.
1. perc Az Athletic kezdi a találkozót.
Raúl ünneplőben: 160. európai kupamérkőzése ez.
A Schalke kékben, a Bilbao piros-fehérben.
A vendégeknél felépült végül a sérüléssel bajlódó Fernando Llorente, Ander Herrera, Ander Iturraspe trió.
A hazaiak támadója, Teemu Pukki nem léphet pályára, mert már játszott ebben a sorozatban a HJK Helsinki színeiben.
A sérültek: Ralf Fährmann, Lars Unnerstall, Benedikt Höwedes, Christoph Metzelder, illetve Aitor Ocio, Xabier Castillo, Carlos Gurpegi.
A kispadon: Schober, Escudero, Hoogland, Holtby, Jurado, Moritz és Marica itt, Raúl F., San José, Ekiza, Ramalho, Ínigo Pérez, Toquero, Ibai Gómez ott.
A kezdők: Hildebrand – Ucsida, K. Papadopulosz, Matip, Fuchs – Höger, J. Jones, Draxler – Raúl – Farfán, Huntelaar itt, Gorka Iraizoz – Iraola, Javi Martínez, Amorebieta, Aurtenetxe – Iturraspe, De Marcos, A. Herrera – Susaeta, F. Llorente, Muniain ott.
De Timo Hildebrand frizurája még mindig tart.
Gelsenkirchen: 10 Celsius-fok, erős szél.

„Kivételes képességekkel rendelkeznek, máskülönben nem tudták volna kétszer is legyőzni a Unitedet – mondta a hazaiak mestere, Huub Stevens. – Jó csapat, tipikus spanyol focit játszik, tiszteljük is, de nem félünk tőle. Igazából nem tudom, mire lesz elég, ha hozzuk, amit tudunk, mivel nem tudom, milyen erős is valójában az Athletic.”

„A legerősebb kezdő tizenegyet küldöm pályára, nem pihentetek senkit sem a Barcelona elleni szombati meccs miatt – nyilatkozta a mérkőzés előtt az Athleticet irányító Marcelo Bielsa. – Győzelmi reményekkel érkeztünk, nem lesz könnyű, de felkészültünk a ránk váró hangulatra. Azért veszünk részt ebben a sorozatban, hogy ilyen arénákban játszhassunk.”

Hogy hogyan jutottak el idáig a csapatok? Így!
A billentyűknél: B. J.
Üdvözöljük kedves olvasóinkat a Schalke–Athletic Bilbao Európa-liga-negyeddöntő online közvetítésében!

EURÓPA-LIGA
NEGYEDDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
SCHALKE (német)–ATHLETIC BILBAO (spanyol) 2–4
Gelsenkirchen, Arena Auf Schalke. V: Pedro Proenca (portugál)
SCHALKE: Hildebrand (Schober, a szünetben) – Ucsida, K. Papadopulosz, Matip, Fuchs – Höger (Holtby, 55.), J. Jones, Draxler (Jurado, 55.) – Raúl – Farfán, Huntelaar. Vezetőedző: Huub Stevens
BILBAO: Gorka Iraizoz – Iraola, Javi Martínez, Amorebieta, Aurtenetxe (Ínigo Pérez, 70.) – Iturraspe, De Marcos (Ekiza, 84.), A. Herrera (Ibai Gómez, a szünetben) – Susaeta, F. Llorente, Muniain. Vezetőedző: Marcelo Bielsa
Gólszerző: Raúl (22., 59.), ill. F. Llorente (20., 73.), De Marcos (81.), Muniain (93.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik