Dzsudzsák-gól Harkivban, biztosan nyert a PSV

Vágólapra másolva!
2010.09.30. 21:04
Címkék
A labdarúgó Európa-liga csoportkörének második fordulójában a Dzsudzsák Balázzsal felálló holland PSV az I-csoportban Harkivban tudott nyerni az ukrán Metaliszt vendégeként. A találkozó első gólját a magyar középpályás szerezte büntetőből.

Dzsudzsák Balázs a második El-csoportmeccsen is fontos gólt szerzett (Fotó: Action Images)
Dzsudzsák Balázs a második El-csoportmeccsen is fontos gólt szerzett (Fotó: Action Images)
Dzsudzsák Balázs a második El-csoportmeccsen is fontos gólt szerzett (Fotó: Action Images)
Dzsudzsák Balázs a második El-csoportmeccsen is fontos gólt szerzett (Fotó: Action Images)
Dzsudzsák Balázs a második El-csoportmeccsen is fontos gólt szerzett (Fotó: Action Images)

F-CSOPORT

A hajrát nyomta meg Moszkvában az orosz CSZKA a cseh Sparta Praha ellen, a három gól három pontot hozott a konyhára. A moszkvaiak második találkozójukat nyerték meg 3–0-ra. Az olasz Palermo hajrában szerzett góllal múlta felül a svájci Lausanne-t, előbbiek első pontjaikat szerezték, utóbbiak nemhogy pontig, még gólig sem jutottak az eddig lejátszott két meccs alatt.

G-CSOPORT

Az első félidőben kiegyenlített mezőnyjátékot hozott Splitben az Anderlecht vendégjátéka, a belgáknál a védelem közepén kezdőként kapott lehetőséget Juhász Roland. A horvát Hajduk játékosai négy alkalommal vették célba a belgák kapuját negyvenöt perc alatt, de egyszer sem sikerült eltalálniuk, így nehéz gólt szerezni. A vendégeknek legalább egyszer sikerült, igaz, gólig ők sem jutottak. A második felvonásban a belgák közelebb álltak a gólszerzéshez – Juhász Roland a 89. percben fejessel veszélyeztetett –, pechjükre a találkozó egyetlen találatát a 96. percben a házigazdák szerezték meg. Juhászék második mérkőzésüket is elveszítették, továbbjutási esélyeseik ezzel alaposan lecsökkentek.

Az orosz Zenit – amelyben Huszti Szabolcsot nem nevezték a találkozóra – már a 13. percben kétgólos előnyt szerzett magának az AEK Athén ellen, a vendégek az első félidő hajrájában szépítettek. Négy perccel később azonban létszámban megfogyatkoztak, míg a házigazdák büntetőből növelték előnyüket, így a szünetre lényegében eldőlt a mérkőzés. A Zenit második mérkőzését nyerte meg, és nagyot lépett a továbbjutás felé.

H-CSOPORT

A német Stuttgart a dán Odense vendégeként kétszer jutott vezetéshez a hajrában, a házigazdák elsőre még egyenlíteni tudtak, másodjára már nem. David Degen duplájával nyert a svájci Young Boys a spanyol Getafe ellen hazai pályán. A csoportban a németek őrzik százszázalékos mérlegüket, az Odense pont nélkül áll, a dánok második találkozójukat veszítették el 2–1-re.

I-CSOPORT

A Debrecen az olasz Sampdoria vendégeként szenvedett egygólos vereséget, így a magyar együttes két fordulót követően változatlanul pont és szerzett gól nélkül áll, miközben a kapott oldalon már elkönyvelt hatot.

A csoport másik mérkőzésén az ukrán Harkiv otthonában vendégeskedett a holland PSV, Dzsudzsák Balázs kezdőként futhatott ki a pályára az eindhovenieknél. A kezdés után nem forogtak veszélyben a kapuk, teljesen kiegyenlített volt a találkozó. A 26. percben azonban felborult az egyensúly, miután a Metaliszt védője, Cristian Villagra szabálytalanságot követett el Ola Toivonennel szemben a tizenhatoson belül, amiért a játékvezető rögtön kiállította, és a tizenegyespontra mutatott. A büntetőt Dzsudzsák Balázs a jobb alsó sarokba lőtte. (0–1)

A kiállítás és a gól megzavarta az ukránokat, amit a PSV gyorsan kihasznált. A 30. percben Erik Pieters ugratta ki középen Marcus Berget, aki a kapus felett gyönyörűen átemelve talált a kapuba. (0–2)

A PSV ezután átvette a játék irányítását, többet birtokolta a labdát és többször próbálkozott kapura lövéssel is. Nem sokkal a félidő vége előtt Toivonennek volt még lehetősége, 20 méterről szánta el magát, de lövése a lécet találta el. A második félidőben a hazaiak bátrabb játékkal rukkoltak ki, de nagy helyzetekig nem jutottak el. Továbbra is a PSV diktálta az iramot, több helyzetet is kidolgozott, ám újabb gólt nem tudott szerezni.

Dzsudzsák a 75. percig volt a pályán, helyére Nordin Amrabat érkezett. A meccs hajrájában egyre jobban támadott a Metaliszt, kisebb helyzetekig el is jutott, de Andreas Isaksson rendre kifogott az ukránok támadóin. Összességében megérdemelten nyert a PSV, a Metaliszt pedig emberhátrányban is becsülettel küzdött.

J-CSOPORT

A német Dortmund hazai közönség előtt óriási iramban, időnként parádés futballt bemutatva játszotta végig az első félidőt a spanyol Sevilla ellen. A vendéglátók mezőnyfölénye helyzetek sokaságában is megmutatkozott, ám azok rendre kimaradtak, de dicsérhető a vendégek bravúrokat is bemutató kapusa, Andrés Palop is. A dortmundiak azo4nnal visszatámadták a labdát szerző sevillaiakat, akik így nem tudtak kibontakozni, veszélyes kontráik a tarsolyban maradtak. Derült dortmundi égből csapott be a sevillai villám az első félidő hosszabbításában, amikor jobb oldali szabadrúgás után Luca Cigarini a lecsorgó labdát bombázta nyolc méterről a németek hálójába. (0–1)

Hiába rendezte a sorokat a Borussia, az első félidő végén sárga lapot kapó Marcel Schmelzer a második felvonást is színes kártyával kezdte – előbbit ütemtelen becsúszásért, utóbbit műesésért mutatták fel neki –, így a sárga után megkapta a pirosat is, hiába reklamáltak a társak. A Dortmund kilenc mezőnyjátékossal is megpróbálta egyenrangú partnerként vállalni a második félidőt, ez annyira jól sikerült a házigazdáknak, hogy többször beszorították kapuja elé a Sevillát.

Egy alkalommal a kifejelt labdát a sevillai center, Frédéric Kanouté mellel szelídítette meg saját tizenhatosán belül, a dortmundiak büntetőt reklamáltak, de a játékvezető – amúgy helyesen – továbbot intett. A hazaiak kedvét ezen az estén semmi sem szegte, mentek előre becsülettel, de csak kapufáig jutottak: a 70. percben Kagava Sindzsi lapos lövése nyomán csattant a labda a jobb kapufa tövén. Az utolsó tíz percben tíz mezőnyjátékossal védekezett saját tizenhatosának előterét megszállva a Sevilla, a spanyolok bekkelése sikerült: három pontot szereztek, ami némi vigaszt nyújt számukra a fájó BL-búcsú és az El első fordulójában elszenvedett hazai vereséget követően.

A francia PSG-nek nem okozott gondot az ukrán Karpati Lviv elleni hazai győzelem: a végeredmény már a 20. percben kialakult. A franciák két fordulót követően hat ponttal és 3–0-s gólkülönbséggel állnak a csoport első helyén.

K-CSOPORT

Megszenvedett az angol Liverpool a holland Utrecht vendégeként, mert hiába a papíron meglévő erőfölény, ebből a pályán nem sok köszönt vissza. Egyenrangú felekként gyűrték egymást a csapatok a pályán. Az angolok mindössze annyival jártak előrébb, hogy ha helyzetig jutottak, pontosabban céloztak, legalább a kaput eltalálták. Más kérdés, gólt így sem szereztek. A második felvonásban sokkal inkább egymás játékának a széttördelésével, mintsem saját támadásaik felépítésével foglalkoztak az együttesek, így nem változott az eredmény, maradt a gól nélküli döntetlen. Az Utrecht második mérkőzésén játszott 0–0-t.

Az olasz Napoli öngóllal segítette vezetéshez a második percben Bukarestben a házigazda Steauát, a románok ettől lendületet kapva a 16. percben már 3–0-ra vezettek, de a 31. percben létszámban megfogyatkoztak. Az olaszok két gólt szerezve felzárkóztak, még volt a mérkőzésből mintegy húsz perc, hogy pontot szerezzenek, ami ilyen kezdés után a csoda kategóriába lett volna sorolható. A csodára a 97. percig kellett várni, Edison Cavani döntetlenre mentette a mérkőzést.

L-CSOPORT

Gól nélküli első játékrészt követően Bécsben a házigazda osztrák Rapid jutott előnyhöz, de ki sem élvezhette az előnyt, mert tizenkét perccel később a török Besiktas két góllal átvette a vezetést, amely előnyt megtudta őrizni a lefújásig. A csoport másik találkozóján is idegenbeli siker született, a portugál Porto a 16. percben szerzett találattal nyert Szófiában a bolgár CSZKA ellen.

A Besiktas és a Porto második mérkőzését is megnyerte, a Rapid Wien és a CSZKA Szófia a másodikat is elvesztette, ami igen jól mutatja az erőviszonyokat.

METALISZT HARKIV–PSV 0–2
 

 

HAJDUK SPLIT–ANDERLECHT 1–0 
 

 

EURÓPA-LIGA
CSOPORTKÖR, 2. FORDULÓ
F-CSOPORT
CSZKA Moszkva (orosz)–Sparta Praha (cseh) 3–0
G: Doumbia (72., 86.), González (84. – 11-esből)
Palermo (olasz)–Lausanne (svájci) 1–0
G: Migliaccio (79.)
G-CSOPORT
Hajduk Split (horvát)–Anderlecht (belga)1–0
G: Vukusic (96.)
Zenit (orosz)–AEK Athén (görög)4–2
G: Hubocan (3.), Bruno Alves (13.), Lazovics (43. – 11-esből, 57.), ill. Liberopulosz (37.), Kafesz (83. – 11-esből)
H-CSOPORT
Odense (dán)–VfB Stuttgart (német)1–2
G: Johansson (78.), ill. Gentner (72.), Harnik (86.)
Young Boys (svájci)–Getafe (spanyol)2–0
G: Degen (11., 64.)
I-CSOPORT
Sampdoria (olasz)–Debreceni VSC1–0
G: Pazzini (18. – 11-esből)
Metaliszt Harkiv (ukrán)–PSV (holland)0–2
G: Dzsudzsák (27. – 11-esből), Berg (30.)
J-CSOPORT
Paris Saint-Germain (francia)–Karpati Lviv (ukrán)2–0
G: Jallet (4.), Nene (20.)
Borussia Dortmund (német)–Sevilla (spanyol) 0–1
G: Cigarini (45+2.)
K-CSOPORT
Steaua Bucuresti (román)–Napoli (olasz) 3–3
G: Cribari (2. – öngól), Tanase (12.), Kapetanosz (16.), ill. Vitale (44.), Hamsík (73.), Cavani (97.)
Utrecht (holland)–FC Liverpool (angol)0–0
L-CSOPORT
Rapid Wien (osztrák)–Besiktas (török)1–2
G: Kavlak (51.), ill. Holosko (55.), Bobo (63.)
CSZKA Szófia (bolgár)–FC Porto (portugál)0–1
G: Falcao (16.)
 AZ F-CSOPORT ÁLLÁSA
1. CSZKA Moszkva22006–0+6 6
2. Palermo21013–3  0
3
3. Sparta Praha 21013–5–23
4. Lausanne20020–4–4
0
 A G-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Zenit22007–3+4 6
2. AEK21015–50 3
3. Hajduk Split21012–3–1 3
4. Anderlecht20021–4–3 0
 A H-CSOPORT ÁLLÁSA
1. VfB Stuttgart22005–1+4 6
2. Young Boys21012–3–1 3
3. Getafe21012–3–1 3
4. Odense20022–4–2 0
 AZ I-CSOPORT ÁLLÁSA
1. PSV21103–1+2
4
2. Sampdoria 21102–1+1
4
3. Metaliszt Harkiv21015–2+3 3
4. Debrecen20020–6–6 0
 A J-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Paris SG22003–0+3 6
2. Sevilla21011–10 3
3. Borussia Dortmund21014–40 3
4. Karpati Lviv
20023–6–3 0
 A K-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Liverpool21104–1+3 4
2. Napoli20203–30 2
3. Utrecht20200–00 2
4. Steaua Bucuresti20114–7–3 1
 AZ L-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Porto22004–0+4 6
2. Besiktas22003–1+2 6
3. CSZKA Szófia20020–2–2 0
4. Rapid Wien20021–5–4 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik