Dempsey: Gera bizonyította a klasszisát

Vágólapra másolva!
2010.03.19. 09:44
null
Gera Zoltán ismét bemutathatta látványos gólörömét (Fotó: Reuters)
Címkék
Története egyik legnagyobb győzelmét aratta csütörtök este a Fulham, amely hazai pályán 4–1-re elintézte a Juventust, így 5–4-es összesítéssel búcsúztatta az olasz csapatot, és bejutott az Európa-liga negyeddöntőjébe. A továbbjutást jelentő találatot Clint Dempsey lőtte, az amerikai azonban nem feledkezett meg a két gólt szerző Gera Zoltánról sem, aki szerinte bizonyította a klasszisát. Jonathan Zebina a Juventus rasszista szurkolóira panaszkodott, míg Alessandro Del Piero elmondta, meg sem fordult a fejében, hogy kieshetnek.

„Fantasztikus este volt, főleg annak tudatában, hogy sokan már leírtak minket – nyilatkozta a mérkőzés után Dempsey, aki a 82. percben mértani pontossággal emelt Antonio Chimenti fölött a Juve kapujába, eldöntve ezzel a továbbjutást. – Remek produkciót mutattunk be, a játékosok, a menedzser és az edzői stáb is dicséretet érdemel."

„Kihasználtuk a helyzeteinket, ami nagyon fontos volt. Bobby (Zamora) ismét szerzett egy nagyszerű gólt, Zolly (Gera Zoltán) pedig két találatával, főleg a másodikkal, bizonyította a klasszisát – folytatta Dempsey; való igaz, 2–1-es Fulham-vezetésnél a tizenegyesnél nem kis felelősség volt odaállni a labda mögé, ám Gera biztos lábbal értékesítette a büntetőt. – Én azt tettem, amit kellett, de az ő góljaik nélkül nem kerültem volna olyan helyzetbe. Megpróbáltam a hosszú sarokba ívelni, és betaláltam. Tízből kilencszer nem sikerülne, de néha muszáj kockáztatni."

FULHAM–JUVENTUS 4–1
 

 

Roy Hodgson szerint csapata nem kezdhette volna rosszabbul a visszavágót – David Trezeguet már a 2. percben betalált –, ám végig hitt a sikerükben.

 VILLA, MATA ÉS CISSÉ TÁRSASÁGÁBAN

Gera Zoltán – akit többszöri próbálkozás után sem sikerült egyelőre elérnünk – a Juventusnak lőtt duplájával már öt gólnál tart az Európa-liga 2009–2010-es idényében. Ezt rajta kívül heten mondhatják el magukról – többek között David Villa, Juan Mata és Djibril Cissé –, hárman járnak hat gólnál, míg a sorozat góllövőlistáját kilenc találattal a brémai Claudio Pizarro vezeti. Gera a Fulham színeiben összesen már kilenc gólt lőtt ebben a szezonban, a bajnokságban kétszer, a Ligakupában és az FA-kupában egyszer-egyszer talált be.

„Hatalmas győzelem ez a klub számára, története talán legszebb estéje. Ez a csapat mindig meglep, nem nagyon emlékszem ilyen talpra állásra – méltatta játékosait a Fulham menedzsere. – Hallottam olyan hangokat, hogy a Juventusnak több hiányzója is volt, de többek között Del Piero, Iaquinta és Poulsen is a kispadon ült náluk, szóval rettentő erős keretű együttesről van szó."

A torinóiaknál érthetően nagy a csalódottság, de nem csak a kiesés miatt. Jonathan Zebina csütörtökön nem a legjobb formáját mutatta – együttese négy gólt kapott, őt pedig az utolsó percekben Damien Duff megrúgásáért kiállították –, amiben az is közrejátszhatott, hogy elmondása szerint a meccs kezdetétől rasszista szurkolói megnyilvánulások célpontja volt. A francia védő a Juventus-drukkerek egy csoportját vádolta ezzel.

„Körülbelül harminc rasszista huligánról van szó, akik csak azért több ezer kilométert utaztak, hogy inzultáljanak minket – mondta Zebina, aki a piros lapja után „be is mutatott” a szóban forgó szurkolóknak. – Már a bemelegítéskor elkezdtek engem és Felipe Melót sértegetni. Ebből már nagyon elegem van. Tudom, hogy az elmúlt években nem sokat játszottam, de erről nem kizárólag én tehetek, amikor pedig pályára lépek, mindent kiadok magamból. A mutogatásért elnézést kérek, nem jártam elöl túl jó példával a gyerekeknek."

Alessandro Del Piero szerint a Juventus a legkeményebb időszakát éli azóta, hogy Marcello Lippi elhagyta a klubot.

„Egyértelműen ez a legnehezebb idényünk Lippi távozása óta, nem hittem volna, hogy ma este kieshetünk – mondta a Corriere dello Sportnak Del Piero. – Az összes játékosnak vállalnia kell a felelősséget, nemcsak az edzőnek."

A Juventust irányító Alberto Zaccheroni néhány nap leforgása alatt másodszor élte át, hogy csapata szó szerint összeomlik. A hétvégén a Siena ellen 3–0-s vezetés után kellett beérniük 3–3-as döntetlennel.

„A Sienával szemben talán már elhittük, hogy eldőlt a mérkőzés, de egy angol gárda otthonában sosem szabad ennyire kiengedni. Összességében sokkal koncentráltabban, dinamikusabban játszottak, mint mi" – ismerte el Zaccheroni, hogy nem érdemtelenül jutott tovább a Fulham.

 A FULHAM NAGY PILLANATAI

1932: A csapat megnyeri a harmadosztály Déli csoportját, klubrekordnak számító 111 lőtt góllal. A Torquayt 10:2-re győzi le a londoni gárda.

1949: A másodosztályt megnyerve – a West Bromwich Albiont egy ponttal megelőzve – a Fulham feljut az élvonalba.

1975: A Fulham első és máig egyetlen FA-kupa-döntős szereplésének éve. A Bobby Moore-t és Alan Mulleryt is soraiban tudó alakulat a Birminghamet veri meg az elődöntőben, a fináléban viszont 2–0-ra kikap a West Hamtől.

2001: A Huddersfield elleni 2–1-es győzelemmel – Louis Saha és Luis Boa Morte a gólszerző – a csapat története során először feljut a Premier League-be.

2002: A Fulham megnyeri az Intertotó-kupát. Az utolsó párharcát a Bologna ellen vívja Jean Tigana alakulata, amely Olaszországban 2–2-es döntetlent játszik, a visszavágón pedig 3–1-re nyer, így az UEFA-kupában folytathatja szereplését.

 

EMLÉKEZTETŐ
EURÓPA-LIGA,  NYOLCADDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
Fulham (angol)–Juventus (olasz) 4–1 (Zamora 9., Gera 39., 49. – a másodikat 11-esből, Dempsey 82., ill. Trezeguet 2.)
Továbbjutott: a Fulham 5–4-es összesítéssel

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik