A Villarreal győzelemmel búcsúzott a Porto ellen

Vágólapra másolva!
2011.05.05. 20:58
null
A Villarreal lehetetlen harcot vívott a továbbjutásért (Fotó: Reuters)
A Villarreal 3–2-re megverte a Portót az El Madrigalban az Európa-liga elődöntőjének visszavágóján, de így is búcsúzott a sorozattól, miután az első mérkőzésen 5–1-es vereséget szenvedett.

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat nyeri meg 2011-ben az Európa-ligát?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Portugál döntőt rendeznek a második számú európai kupasorozatban: a Portónak hatalmas hibákat kellett volna elkövetnie ahhoz, hogy ne jusson be a fináléba, amelyben a Benfica és a Braga párharcának győztesével, a Bragával találkozik.

A Villarreal kezdte jobban a mérkőzést: a spanyol csapat már a harmadik percben jelezte, hogy nem adja fel a szinte reménytelennek tűnő harcot, és Nilmar veszélyes beadása után máris akadt dolga a vendégek kapuját védő Héltonnak.

Nem sokat váratott magára a vendégek válasza: Cristian Rodríguez vette célba Diego López kapujának bal alsó sarkát a tizenhatos bal oldaláról, de néhány centivel tévedett a kiváló irammal kezdődő visszavágón.

STATISZTIKÁK, ÉRDEKESSÉGEK
Ez a nyolcadik alkalom, hogy azonos országbeli csapatok csapnak össze az Európa-liga, illetve az UEFA-kupa fináléjában.
A Porto ötödik alkalommal jutott be európai kupasorozat döntőjébe, és bár az első alkalommal elbukott a Juventus ellen az 1983–84-es idényben a KEK-ben, azóta mindegyik párharcát megnyerte a fináléban.
A Braga a legutóbbi hat hazai Európa-liga-meccsén veretlen, és a kilenc hazai találkozójából nyolc alkalommal kapott gól nélkül zárt.
A Porto megdöntheti a Barcelona 1999–2000-es szezonban felállított rekordját, mivel már 43 gólnál jár az európai kupameccseken ebben az évadban, míg a katalánok 45 találattal állítottak fel csúcsot annak idején.
A góllövőlistát vezető Falcao már 16 találatnál jár az Európa-ligában ebben az idényben, ezzel megdöntötte Jürgen Klinsmann 15 gólos rekordját a második számú európai kupasorozatban.
A Braga a klub történetében először jutott be európai kupasorozat döntőjébe.

Két újabb veszélyes hazai helyzet után a Villarreal megszerezte a vezetést a 17. percben: Marco Rubén a leshatáron lépett ki a bal oldalon, és a tizenhatosig vezette a labdát, majd jól passzolt középre Canihoz, aki a portugál csapat kapujába lőtt.

A folytatásban is a „sárga tengeralattjáró” járt közelebb az újabb gólhoz: előbb Cani, majd Giuseppe Rossi veszélyeztetett, de mégis egyenlítettek a vendégek. A 40. percben Hulk távolról lőtte el a labdát, amely a tisztázni igyekvő Mateo Musacchio lábán olyan szerencsétlenül pattant meg, hogy Diego Lópeznek esélye sem volt a védésre.

A szünet előtti pillanatokban Hulk majdnem a vezetést is megszerezte, de ezúttal a spanyol kapus bravúrral hárított, majd Nilmar lőtt hajszállal mellé a másik oldalon.

A második félidő elején a Porto eldöntötte a továbbjutást. Guarín beadása után Falcao vette át a labdát középen, majd a Villerral kapujába lőtt. A kolumbiai csatár így már 16 találatnál jár az Európa-ligában ebben az idényben, ezzel megdöntötte Jürgen Klinsmann 15 gólos rekordját a második számú európai kupasorozatban.

A folytatásban volt néhány helyzetük a hazaiaknak, de inkább a szabálytalanságok jellemezték a játékot, és úgy látszott, a hazaiak beletörődtek a kiesésbe.

A 75. percben azonban Joan Capdevila egyenlített. Cani ívelte keresztbe a labdát, a hosszú oldalon helyezkedő hazai játékos mellel átvette a labdát, majd nagy erővel a kapu jobb oldalába lőtt, Hélton csak beleérni tudott a lövésbe.

Öt perccel később pedig a vezetést is átvette a spanyol együttes. Otamendi vágta fel Marco Rubént a tizenhatoson belül, amiért a játékvezető tizenegyest ítélt, amelyet Rossi értékesített.

A folytatásban már egyik csapat sem alakított ki igazán nagy helyzetet, így a Porto 7–4-es összesítéssel bejutott a döntőbe, amelyben a Benficát búcsúztató Bragával találkozik.

VILLARREAL–PORTO 3–2

 

EURÓPA-LIGA
ELŐDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
VILLARREAL (spanyol)–PORTO (portugál) 3–2 (1–1)
Villarreal, El Madrigal. V: Rocchi (olasz)
VILLARREAL: Diego López – Mario Gaspar, Musacchio, Bruno Soriano, Capdevila – Cani, Matilla (Mubarak, 58.), Santi Cazorla (Marchena, 58.) –– Nilmar (Senna, 67.), Rubén, Rossi. Vezetőedző: Juan Carlos Garrido
PORTO: Hélton – Sapunaru, Rolando, Otamendi, Álvaro Pereira – Guarín, Fernando (Rúben Micael, 61.), Joao Moutinho (Souza, 52.) – Hulk, Falcao, C. Rodríguez (J. Rodríguez, 29.). Vezetőedző: André Villas-Boas
Gólszerző: Cani (17.), Capdevila (75.), Rossi (80. – 11-esből), ill. Hulk (40.), Falcao (48.)
Sárga lap: Bruno Soriano (54.), Mubarak (62.), ill. Falcao (26.), Sapunaru (60.), Rúben Micael (74.), Otamendi (79.)
Továbbjutott: a Porto, 7–4-es összesítéssel
A MÁSIK MÉRKŐZÉSEN
Braga (portugál)–Benfica (portugál) 1–0
PERCRŐL PERCRE
1. perc: Elkezdődött a mérkőzés, a vendég Porto hozta játékba a labdát.
3. perc: A hazaiak kezdtek veszélyesebben: Nilmar adott be a jobb oldalról, és Héltonnak kellett kivetődve elütnie a labdát Marco Rubén elől.
4. perc: Gyorsan válaszolt a Porto: Falcao készítette le a labdát a tizenhatos bal sarkánál érkező Cristian Rodrígueznek, aki a hosszú sarkot vette célba, és a labda nem sokkal ment el a bal kapufa mellett.
4. perc: Néhány pillanattal később Rubén fejelt fölé nagy helyzetben.
7. perc: Nincs megállás: megint a Villarreal veszélyeztetett, miután Nilmar sarkazása az egyik vendégvédőről Cani elé pattant, aki a kapu jobb oldalát vette célba 15 méterről, de Hélton hárított. Eddig az iramra nem lehet panasz.
10.perc: Ismét a „sárga tengeralattjáró” került helyzetbe: Marco Rubén lőtte keresztbe a labdát a bal oldalról, Giuseppe Rossi csak centikkel maradt le a hosszú oldalon.
Eddig összesen háromszor fordult elő, hogy egy csapat UEFA-klubsorozatban négygólos hátrányból talpra állt, és továbbjutott. Az 1–5-ről induló spanyolok szeme előtt a Leixoes (KEK, 1961–1962, a La Chaux-de-Fonds ellen 2–6 után 5–0), a Partizan (UEFA-kupa, 1984–1985, a Queens Park Rangers ellen 2–6 után 4–0) és a Real Madrid (UEFA-kupa, 1985–1986, a Mönchengladbach ellen 1–5 után 4–0) példája lebeghet.
17. perc: Cani góljával vezet a Villarreal. Marco Rubén kapott jó kiugratást a leshatáron a bal oldalon, majd betört a tizenhatoson belülre, középre passzolt, ahol az érkező Cani a kapuba lőtt. 1–0
18. perc: Majdnem azonnal válaszolt a Porto: Matilla adott jó passzt Guarínnak, aki a tizenhatos jobb oldaláról próbált tüzelni, de Joan Capdevila az utolsó pillanatban belevetődött a lövésbe.
19. perc: Megint Cani veszélyeztetett: megforgatta a védőjét, majd kapura lőtt, a labda nem sokkal ment mellé.
26. perc: Falcao csúnyán beleszállt talppal Nilmar legérzékenyebb testrészébe, amiért a bíró sárga lapot adott az első meccsen négy gólt szerző játékosnak.
32. perc: Rodríguezt Rodríguez vált a Portóban: Cristian megsérült, helyét névrokona, James foglalta el.
32. perc: Rossi hatalmas helyzetbe került: Cazorla indította kiválóan az olasz csatárt, aki a tizenhatos bal oldalánál Héltonnal került szembe, a rövid sarkot vette célba, de csak az oldalhálót találta el.
37. perc: A Porto jó helyről végezhetett el szabadrúgást egy kezezést követően: Hulk először a sorfalat találta el, majd fölé lőtte a lepattanó labdát.

40. perc: A semmiből egyenlített a Porto: Hulk lőtt kapura távolról, és a lapos lövés Musacchio lábán megpattanva a hazaiak kapujában kötött ki. Diego Lópeznek nem volt esélye a védésre.1–1

45+1. perc: Hulk a ráadásban majdnem a vezetést is megszerezte: szépen vitte el a labdát, majd laposan próbált Diego López mellett a kapuba lőni, de a kapus bravúrosan mentett lábbal.
45+2. perc: Nilmar helyzetével ért véget a félidő: a brazil játékos szépen tört be a tizenhatos jobb oldalán, majd a rövid sarkot vette célba, de néhány centivel a kapu mellé lőtt.
46. perc: Folytatódik a találkozó: a hazaiak kezdték a második félidőt, Nilmar kétszer is próbálkozott az első pillanatokban, de nem sikerült betalálnia.
48. perc: Eldőlt a továbbjutás, Falcao megint gólt lőtt a Villarrealnak. Guarín adta be a labdát a bal oldalról, a középen érkező kolumbiai támadó üggyel-bajjal átvette a labdát, majd Diego López kapujába lőtt. 1–2
50. perc: Mario Gaspar átvétel után nagy löketet eresztett kapura, de az egyenlítés elmaradt, mivel Hélton óriásit vetődve kitolta a labdát.
52. perc: Joao Moutinho helyére Souza állt be.
54. perc: Bruno Soriano csúnyán rácsúszott Fernando lábára, akit ápolni kellett, míg a Villarreal játékosa megkapta büntetését, a sárga lapot.
56. perc: Cazorla lőtt kapura 24 méterről, de Hélton megint védte a kemény lövést.
57. perc: Nilmar egyenlíthetett volna, de nagyon rosszul találta az ötösön Rossi középre adott labdáját.
58. perc: Kettős csere a hazaiaknál: Marchena és Mubarak állt be Cazorla, illetve Matilla helyére.
60. perc: Sapunaru is besárgult csúnya becsúszását követően.
61. perc: Fernandót hordágyon kellett levinni a pályáról, nem is tudta folytatni, a helyére Rúben Micael állt be.
62. perc: Mubarak is sárgát kapott.
63. perc: Guarín végzett el szabadrúgást 22 méterről, a kiváló lövés a lécet találta el, miután Diego López belepiszkált.
67. perc: Úgy tűnik, Juan Carlos Garrido is lemondott a már szinte elérhetetlen továbbjutásról: lecserélte Nilmart, akinek helyére a visszatérő Marcos Sennát küldte pályára.
A portugál bajnok a bíróságon próbál elégtételt venni a spanyol Marca napilapon, amely azt állította, hogy az elődöntő első meccsének játékvezetője együtt vacsorázott a Porto elöljáróival a találkozó után.
71. perc: A Porto majdnem újabb gólt szerzett, de Falcao és James Rodríguez túlságosan ki akarta játszani a hazaiak védőit.
Falcao találatával már 16 gólnál jár az Európa-ligában ebben az idényben, ezzel megdöntötte Jürgen Klinsmann 15 gólos rekordját a második számú európai kupasorozatban. A kolumbiai csatár minden bizonnyal a gólkirályi címet is bezsebeli.
74. perc: Rúben Micael is sárga lapot kapott.
75. perc: Egyenlített a Villarreal. Cani ívelte keresztbe a labdát a jobb oldalról, amely átszállt a védők fölött, és a hosszú oldalon helyezkedő Joan Capdevila mellel átvette a labdát, majd a kapu jobb oldalába lőtt. 2–2
79. perc: Otamendi buktatta Marco Rubént a tizenhatoson belül. A Villarreal tizenegyest, a Porto játékosa sárga lapot kapott.
80. perc: Rossi a kapuba emelte a büntetőt. 3–2
A Villarreal az első csapat ebben az idényben, amely három gólt tudott szerezni a Porto ellen. Ez valószínűleg aligha vigasztalja a spanyolokat.
91. perc: A csapatok már beletörődtek az eredménybe, a bíró még rátett négy percet.
95. perc: A játékvezető lefújta a mérkőzést, így a Porto 7–4-es összesítéssel jutott tovább.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik