A Benficát kiejtő Braga lesz a Porto ellenfele az El-döntőben

Vágólapra másolva!
2011.05.05. 20:59
null
A Braga gyorsan ledolgozta hátrányát, lépéskényszerbe hozva a Benficát Fotó: Reuters)
Címkék
A Braga a hazai visszavágón elért 1–0-s győzelmével kiejtette honi riválisát, a Benficát a labdarúgó Európa-liga elődöntőjében, hiszen összesítésben az idegenben szerzett gól dublini döntőt ért az együttesnek, amelynek ellenfele szintén portugál gárda, a Porto lesz.

 

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat nyeri meg 2011-ben az Európa-ligát?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Az első mérkőzésén a hazai pályán játszó Benfica 2–1-re legyőzte a Bragát. A hazaiak vezető gólját Jardel szerezte meg az 53. percben, majd két perccel később Vandinho révén egyenlítettek a vendégek. A győztes találatot az 59. percben Óscar Cardozo jegyezte egy remekbe szabott szabadrúgásgóllal.

A két csapat közül a portugál bajnokságban a Benfica áll jobban, hiszen a 28. fordulót követően 59 ponttal a második helyet foglalja el, miközben a Braga 45-tel negyedik. Igaz, utóbbi még nagy harcban van a dobogó alsó fokáért a szintén 45 pontot gyűjtő Sportinggal.

Meglátszott, hogy melyik csapat kezdte hátrányban a mérkőzést, mert a Braga a jó hangulatú és kiváló ritmusú, hullámzó találkozón mezőnyfölényben kezdett, majd a 18. percben megérdemelten jutott vezetéshez. Egy bal oldali szögletet a középen ellenállást nem ismerő lendülettel érkező Custódio fejelt védhetetlenül Roberto kapujának bal felső sarkába hét méterről (1–0).

STATISZTIKÁK, ÉRDEKESSÉGEK
Ez a nyolcadik alkalom, hogy azonos országbeli csapatok csapnak össze az Európa-liga, illetve az UEFA-kupa fináléjában.
A Porto ötödik alkalommal jutott be európai kupasorozat döntőjébe, és bár az első alkalommal elbukott a Juventus ellen az 1983–84-es idényben a KEK-ben, azóta mindegyik párharcát megnyerte a fináléban.
A Braga a legutóbbi hat hazai Európa-liga-meccsén veretlen, és a kilenc hazai találkozójából nyolc alkalommal kapott gól nélkül zárt.
A Porto megdöntheti a Barcelona 1999–2000-es szezonban felállított rekordját, mivel már 43 gólnál jár az európai kupameccseken ebben az évadban, míg a katalánok 45 találattal állítottak fel csúcsot annak idején.
A góllövőlistát vezető Falcao már 16 találatnál jár az Európa-ligában ebben az idényben, ezzel megdöntötte Jürgen Klinsmann 15 gólos rekordját a második számú európai kupasorozatban.
A Braga a klub történetében először jutott be európai kupasorozat döntőjébe.

Az egyetlen találat döntően befolyásolta a továbbjutást, hiszen így az idegenben szerzett találatának köszönhetően máris a Braga érezhette nyeregben magát. Több sem kellett a Benficának, amelynek dupla hátrányba kerülve egyszeriben sürgőssé vált a dolog.

A vendégek innentől kezdeményezőbbek lettek, de sokáig meddő mezőnyfölényüket csak egy-két pontrúgással tudták színesíteni. Más kérdés, nagy gólveszély azokban a lehetőségekben sem volt, a szervezett hazai védelem jól állta a megpróbáltatásokat. A kizárólag jobb oldalra korlátozott, szórványos kontratámadásait viszont nem tudta veszélyes területig elvinni a Braga, amely láthatóan nem nagyon akart kinyílni.

Legközelebb a félidő hajrájában jutott el az egyenlítésig a Benfica, de Saviola pörgetése a bal kapufán csattant. Ennyi fért bele az első felvonásba, amely nem hozott különösebben színvonalas játékot – hiába kergette egymást és a labdát a pályán összesen tucatnyi brazil „légiós” –, ritka volt a csel, az egy érintő, a háromszögelés, a kényszerítő, a súlypontáthelyezés. Cserébe viszont élvezhettük az európai futball két tizenhatos közé szorított brusztját, a lerántást, a kézimunkát, a visszahúzást, az apró lökéseket, más kérdés: így sem volt durva az összecsapás.

A szünet után már sokkal fűszeresebbé vált a találkozó, paprikásabb lett a hangulat. Élvezhetőbb lett a játék, de ez nem ment az iram rovására, ami továbbra is igen nagy maradt. A Benfica ellenben változatlanul mezőnyfölényben játszott, de támadásai továbbra sem voltak gólveszélyesek. Igazából a kapu közelébe sem nagyon kerültek, mert a hazaiak védelme fegyelmezetten zárt.

A Braga egy idő után lényegében teljesen feladta a támadásokat, hogy újabb góllal biztosítsa be a továbbjutást. Az utolsó percekben már tizenhatosán belülre szorult a Braga – csupán egypercnyi tűzijátékot lőttek Roberto kapujára, a vendégek kapusa kétszer is bravúrral hárított szögletre –, de a Benfica azért nem találta meg a rést a pajzson, mert nem volt, a hazaiak kitűnően zártak.

Ez döntőbeli részvételt ért a Braga számára, bár a honi szinten jelenleg egyeduralkodó Porto elleni csatáért Írországba kell utaznia.

BRAGA–BENFICA 1–0

 

EURÓPA-LIGA
ELŐDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
BRAGA (portugál)–BENFICA (portugál) 1–0 (1–0)
Braga, Estádio Municipal de Braga. V: Martin Atkinson (angol)
BRAGA: Artur – Miguel Garcia, Paulao, Alberto Rodríguez, Sílvio – Custódio, Hugo Viana – Alan, Mossoró (Kaká, 80.), Lima (Leandro Salino, 73.) – Meyong (Hélder Barbosa, 87.). Vezetőedző: Domingos Paciencia
BENFICA: Roberto – Maxi Pereira, Luisao, Jardel, Fábio Coentrao – Gaitán, Carlos Martins (Alan Kardec, 82.), Javi García, César Peixoto (Jara, 58.) – Saviola (Felipe Menezes, 87.), Óscar Cardozo. Vezetőedző: Jorge Jesus
Gólszerző: Custódio (18.)
Sárga lap: Sílvio (3.), Paulao (60.), Artur (94.), ill. César Peixoto (49.), Maxi Pereira (59.), Fábio Coentrao (75.), Luisao (92.)
Továbbjutott: a Braga, 2–2-vel, idegenben szerzett góllal
A MÁSIK MÉRKŐZÉSEN
Villarreal (spanyol)–Porto (portugál) 3–2
PERCRŐL PERCRE
1. perc Elkezdődött a mérkőzés, a vendégek hozhatták játékba a labdát.
3. perc Sílvióé a mérkőzés első sárga lapja, mert az oldalvonalnál, még a Benfica térfelén keményen odacsúszott ellenfelének.
7. perc Luisao mentett a tizenegyespontnál egy jobb oldalról érkező veszélyes beadásnál.
9. perc Savioláék is eljutottak az ellenfél kapujához, de csak szögletet tudtak kiharcolni.
10. perc A bal oldali sarokrúgást Luisao pont Artur kapus kezébe fejelte.
11. perc Az első veszélyesebb Braga-lehetőség: egy jobb oldalról belőtt labdát Lima vetődve spiccelt a rövid saroknál érkezve a kapufa mellé.
15. perc Carlos Martins tűzött rá a bal oldalról, közel az oldalvonalhoz egy szabadrúgást, a bal felső sarok felé tartó labdát Artur bravúrral ütötte ki szögletre.
18. perc Vezet a Braga, és pillanatnyilag idegenben szerzett góljának köszönhetően továbbjutásra áll! A jobb oldalról elvégzett szögletre középen Custódio érkezett jó ütemben, és nagyot emelkedve, majdnem hét méterről védhetetlenül fejelt a bal felsőbe. 1–0
25. perc A gól előtt a Braga volt mezőnyfölényben, azt követően viszont a Benfica vette át az irányítást, de csupán sarokrúgásokig jutott, helyzetig nem.
A Braga játékosai hárommillió euróért játszanak, legalábbis ekkora pluszprémiumot ígértek be a csapatnak a klubvezetők.
29. perc Jobb oldali hazai szabadrúgást követően a röviden visszagurított labdára Sílvio érkezett, aki igazítás nélkül a jobbösszekötő helyéről, 18 méterről kevéssel lőtt a jobb alsó mellé.
31. perc Egyenlítései lehetőséget hagyott ki a Benfica. Javi García fordult le védőjéről a gólvonaltól hat méterre, de saját csapattársa, Saviola zavarta meg abban, hogy rendesen eltalálja a labdát, és kapura lőjön.
35. perc Enyhült a Benfica mezőnyfölénye, a két tizenhatos között gyűrték egymást a felek az eltelt percekben, sok volt a közelharc és a kézimunka, de nem durva a találkozó.
42. perc Óscar Cardozo lépett ki a védővonalból, meg is kapta a kiugratást, amit azonnal középre centerezett balról. Ott érkezett a csatártárs, Saviola, aki ballal kapásból pörgetett a hosszú felé, a labda azonban a bal kapufa tövén csattant.
44. perc Bal oldali Benfica-beadásra Luisao érkezett nagy lendülettel, no meg a kapujából 14 méterre kifutó Artur. Utóbbi kiöklözte a labdát, de a levegőben ütköztek. Ez a vendégvédőnek fájhatott jobban, mégis a kapust kellett ápolni. De nem azért, mert ők álltak továbbjutásra…
45. perc Két perc a jelzett hosszabbítás az első félidőben.
45+2. perc A félidő legszebb támadását hatástalanította Artur, aki magasra felugorva egy jobb oldali beadást húzott le a tiszta ziccerben érkező Óscar Cardozo elől.
45+3. perc Vége az első felvonásnak.
SZÜNET
A három hazai kapura lövéssel szemben a vendégek négyszer próbálkoztak, de a kaput csak egyszer-egyszer sikerült eltalálniuk a játékosoknak. A kilenc Braga-faulttal szemben a Benfica játékosai hatszor szabálytalankodtak.
46. perc Elkezdődött a második játékrész.
48. perc Saviola csavarodott rá a labdára a hazai ötösön belül, de három védőt nem tudott becsapni, így a túlerő szerelte az argentint.
49. perc César Peixoto kapott sárga lapot feltartásért a felezővonal közelében.
53. perc Ismét Artur lett a főszereplő, amikor egy élesen kapu elé lőtt labdára bátran vetődött a lábak közé.
55. perc Maxi Pereira lőtt bátran 30 méterről, de labdája elsuhant a bal kapufa mellett.
57. perc Lima tűzött rá 33 méterről középről szabadrúgást, de nem találta el a kaput.
58. perc Középpályás helyett támadó érkezett a Benficába: César Peixotót Jara váltotta.
59. perc Maxi Pereira két perccel korábban még csak szóbeli figyelmeztetést, ezúttal már sárga lapot is kapott.
60. perc Paulao is besárgult egy sziklakemény feltartásért.
61. perc Mossoró cselezgetett a tizenhatoson belül, három védőn is túljutott, de passzát a mezőnybe vágta Fábio Coentrao.
68. perc Óscar Cardozo 25 méterről középről végezhetett el szabadrúgást, de nagy előkészületeket követően magasan a kapu fölé lőtte a labdát.
72. perc Fábio Coentrao nem először lépett fel bátran a támadással, viszont most meg is kapta a labdát. Sőt a balhátvéd ziccerbe került, de az indítás hosszúra sikerült, így Artur a tizenhatosig kifutva a labdát és a védőt is eltakarította. A kipattanóból Saviola ismételt, de kapu fölé emelt. Az eset után a hazai kapus ápolást kért.
73. perc Hazai csere: Lima helyén Leandro Salino folytatja.
75. perc Fábio Coentrao kapott sárga lapot.
79. perc Artur védte bravúrral szögletre Gaitán bombáját.
80. perc Mossoró helyett Kaká érkezett a hajrára.
81. perc A vendégszöglet utáni csúsztatott fejes Saviolát találta üresben a hosszún, de az argentin méterekről repülve csak beleérni tudott a labdába, irányítani már nem volt lehetősége, így az elhagyta a játékteret.
82. perc Carlos Martinst a végére Alan Kardec váltotta a Benficában.
84. perc Hugo Viana bombáját hárította Roberto.
85. perc Custódio is keményen lőtt, de Roberto ez a löketet is bravúrral tornázta szögletre.
87. perc Saviola helyett Felipe Menezes állt be a vendégeknél, míg Meyongot Hélder Barbosa váltotta a hazaiaknál.
88. perc Óriási hazai mázli. Artur alászaladt egy beadásnak, Alan Kardec még az alapvonalról visszafejelt a kapu irányába, de Paulao a gólvonalról tisztázott, a lecsorgót pedig felszedte a hazai kapus.
90. perc Öt perc hosszabbítást jelzett a játékvezető.
92. perc Luisao buktatta Sílviót sárga lapért cserébe.
94. perc Artur késlekedett egy kirúgással, kapott is sárga lapot időhúzásért.
95. perc Vége a mérkőzésnek.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik