A Vidi nem tudott előnyt szerezni a Maribor ellen

Vágólapra másolva!
2010.07.15. 20:25
Nem tudott előnyt szerezni a Videoton labdarúgócsapata az Európa-liga selejtezőjének 2. fordulójában a szlovén NK Maribor ellen. A Győrben lejátszott mérkőzésen a vendégek a 30. percben egy jól eltalált Dejan Mezga-lövéssel szereztek vezetést, a második félidőre feljavult Videoton Horváth Gábor révén egyenlített a 79. percben, a végeredmény 1–1. A két, hasonló játékerejű csapat csatája teljesen nyílt a maribori visszavágó előtt.

A tétmérkőzésen a Vidiben most bemutatkozó Gosztonyi András kiegyezett volna a meccs előtt egy 2–0-s sikerrel – ezt alighanem mindenki aláírta volna a Videoton szurkolói közül...Gosztonyi András kiegyezett volna a meccs előtt egy 2–0-s sikerrel – ezt alighanem mindenki aláírta volna a Videoton szurkolói közül...

 

A maribori drukkerek tüzes hangulatban jöttek, legalábbis megvillantották a pirotechnikai arzenáljukat, míg a házigazdák vadonatúj mezben várták az El-összecsapást. A 3. percben egy jobb oldali fehérvári akció okozott kisebb zavart a szlovén védelemben, végül Gosztonyi beadása szögletre pattant – a kornerből viszont nem lett semmi. Csakúgy, mint a vendégek első veszélyes akciójából, miután Cvijanovic nem találta el a labdát (a mi szempontunkból tökéletes befejezés volt).

Egyformák  voltak: mint a fejpárbaj Alves (21) és Viler között, 
 úgy a meccs is döntetlenül végződött (Fotó: Németh Ferenc)
Egyformák voltak: mint a fejpárbaj Alves (21) és Viler között, úgy a meccs is döntetlenül végződött (Fotó: Németh Ferenc)

A 8. percben ismét az aktív Gosztonyi veszélyeztetett, egy visszacsel után ballal ívelt a hosszú sarok felé, de labdája nem volt jó André Alvesnek. Az első negyedóra ziccer nélkül telt el (a 15. percben Andjic szabadrúgása szállt el), és annyit megállapíthattunk:nagyon hasonló játékerőt képvisel a két együttes.

A 17. percben Sándor György reklamált tizenegyest, miután Sinisa Andjelkovic a labdán kívül mindent eltalált a büntetőterületen belül, a játékvezető viszont nem volt vevő az ötletre. A félidő felénél a hőség miatt ivószünet következett, így a két csapat rögtönzött taktikai értekezletet is tarthatott. A viszonylagos tétlenségből Sándornak lett elege, aki a passzolgatást megunva távolról próbálta átlőni a védelmet – próbálkozása szögletre pattant. A másik oldalon az előrehúzódó Viler gondolt egy merészet, de a messzeségből elengedett lövése teljesen veszélytelennek bizonyult.

A 30. percben aztán a semmiből megszerezte a vezetést a Maribor: egy kontra után Dejan Mezga lőtt kapura ballal, 20 méterről, a labda pedig besurrant a bal alsó sarokba (0–1).

A Videoton játéka semmivel nem lett összeszedettebb a gól után (sőt...), a pályán az történt, amit a vendégek akartak. A félidőt helyzettel zárta a Videoton, egy bal oldali akció után előbb Vujovics, aztán Andjic lőtt – az első kísérletet blokkolták a szlovénok, a második elment. A hosszabbításban az André Alvesnek odarúgó Mejac kapott egy sárga lapot, ezzel lezárult az első játékrész – az egyértelmű volt, hogy sokkal több kell a fehérváriaktól.

Mezey György a szünetben váltott, Polonkai Attila helyére Bojan Djordjicot, Vujovics helyére Lencse Lászlót küldte be – igencsak ráfért a frissítés a Videotonra. A 2. félidő elején agresszívabb volt a Videoton, de ez helyzeteket nem hozott, sőt, a Maribor hosszú percekig passzolgatott, míg a hazaiak eredménytelenül kergették a labdát.

Az 55. percben aztán egy Gosztonyi-szabadrúgásra jó ütemben érkezett Lipták, de rosszul bólintott rá a labdára, élesen maga elé pattintotta azt, így fejese a kapu fölé ment. Egy perccel később az előrelopakodó Elek Ákos lövésébe nyúlt bele egy védő, az ellentámadás után a gólszerző Mezga lőtt fölé. Egy óra elteltével Sándor György tüzelt nagy erővel messziről, Marko Pridigar védett – végre volt némi nyomás a vendégek védelmén. Két perc múlva a legnagyobb Vidi-helyzetet követően foghatták a fejüket a hazaiak: Sándor kapott teljesen üresen labdát a kaputól 9 méterre, de nem tudta eltalálni a kaput.

A Videoton egyre jobban kapuja elé nyomta a Maribort, Elek beadását kétségbeesetten mentették a védők, majd Lipták remek, 30 méteres bombáját tolta ki látványos mozdulattal Pridigar – gyönyörű jelenet volt.  A 72. percben majdnem besegített a Maribor, de öngól helyett "önkapufa" lett a helyzet után.

A 79. percben aztán – második félidei játéka alapján megérdemelten – egyenlített a Vidi. Gosztonyi beadására Pridigar rossz ütemben mozdult ki, rossz helyre is ütötte a labdát, Horváth Gábor köszönte a lehetőséget és az üres kapuba lőtt. 1–1!

A hajrára Gosztonyi helyére bejött Nemanja Nikolics, Lipták pedig beszedett egy sárgát Dalibor Volas "terrorizálásáért".  A vendégeknek akadt két kisebb lehetőségük az ötperces ráadás elején, a Vidi ívelésekkel próbálkozott. Sikertelenül, helyzet már nem alakult ki, így a Videoton nem tudott előnybe kerülni a párharcban – a látottak alapján a továbbjutás kérdése teljesen nyitott, de persze a Maribor kis helyzeti előnyből indul.

VIDEOTON–MARIBOR 1–1
 

 

A JEGYZŐKÖNYV MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A JEGYZŐKÖNYV MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik