SZTÁRAY MIHÁLY 2019.04.09 18:53 Frissítve: 2019.04.10 00:45

A torpedó újratöltve – egy spanyol kiscsapat az európai nagycsapatok közt

Ha valaki első pillantásra kiscsapatot keres az Európa-liga negyeddöntőjének mezőnyében, valószínűleg a Slavia Praha tűnik elsőként szembe. Mégis, a kakukktojás az európai színpadon sokkal ismertebb, megszokott név mögött rejtőzik. A Villarreal CF egy alig több mint ötvenezres lélekszámú spanyolországi kisvárost képvisel, és immár hetedik (!) alkalommal jutott a legjobb nyolc közé az UEFA-kupában, majd az Európa-ligában.

 

A Villarreal a spanyol bajnokságban a kiesés elkerüléséért küzd, az Európa-ligában viszont a négy közé jutásért játszhat (Fotó: AFP)

 

A jelenlegi El-kiírás mezőnyének hét csapata (Chelsea, Valencia, Napoli, Eintracht Frankfurt, Arsenal, Benfica, Slavia Praha) mind-mind a Vila-Real Valencia tartományban fekvő helységnél lélekszámban minimum hússzor nagyobb európai nagyváros képviselője. Hogy jutott el erre a szintre a spanyol bajnokságban ebben az idényben kiemelten erős kerete mellett is küszködő csapat? Egyszerű: az európai porondon és a tradicionális spanyol óriások ellen rendszeresen vesztenivaló nélkül lép pályára. A januári, Real Madrid elleni 1–0-s győzelem és a sokak számára még friss emlékű, a Barcelonával szemben elért bajnoki döntetlen (4–4) nem véletlen: a Villarreal az európai nagycsapatok ellen érzi otthon magát, és a héten a nagy szomszéd, a Valencia CF ellen folytathatja ezt a sorozatot az Európa-ligában.

Korántsem lehet azt mondani, hogy a vakszerencse vezette idáig a csapatot, csak az elmúlt három évadban az AS Romát, a Liverpoolt és legutóbb a Lyont sodorta a sors a Villarreal útjába. A mostani negyeddöntő a 2004-es UEFA-kupa-elődöntő visszavágójának is tekinthető. Akkor a Valencia UEFA-kupa-győztes – és spanyol bajnok – lett.

A Sevilla és az Atlético Madrid korábbi kiváló El-menetelése után – az andalúziai együttes nyerte az El-trófeát 2016-ban, a fővárosi csapat 2018-ban – a spanyol hagyományokat követve idén is nehéz lenne elképzelni az El-döntőt La Liga-csapat nélkül. A Villarrealnak a Valencia és az Arsenal–Napoli párharc nyertese áll „csupán” az útjában, hogy története első kupadöntőjébe bejuthasson. Az Arsenalt ellenfélnek pedig Juan Román Riquelme a 2007-es BL-elődöntőben elhibázott tizenegyese óta szeretné a csapattal együtt lélegző, a város lakosságának több mint a felét befogadó Estadio de la Cerámica közönsége viszontlátni.

Idén sem ez lesz az első alkalom, hogy a Villarreal megmutathatja, mire képes a jóval nagyobb háttérrel rendelkező nagycsapatokkal szemben. A nyolcaddöntőben a talán legnehezebb lehetséges ellenfelet, az orosz listavezetőt, a Zenitet a szentpétervári 3–1-es siker után a Villarreal 2–1-gyel küldte haza. Érdemes felidézni ezt a mérkőzést, ha a Valencia elleni, az Estadio de la Cerámicában esedékes meccs várható hazai kezdőcsapatra tippelünk. A 2019. március 14-én lejátszott Villarreal–Zenit meccsen az Andrés Fernández – Mario Gaspar, Álvaro González, Funes Mori (Miguel Llambrich), Víctor Ruiz, Jaume Costa – Cáseres (Morlanes), Iborra (Cazorla), Fornals – Gerard Moreno, Bacca összeállítású, sárga tengeralattjárónak becézett csapat Gerard Moreno és Bacca góljával az egykori Chelsea-játékos, Ivanovics találatával szemben 2–1-re kerekedett felül orosz riválisán.

A tengeralattjáró torpedója újratöltve.

EURÓPA-LIGA
NEGYEDDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉSEK
Április 11., csütörtök
21.00:
 Arsenal (angol)–Napoli (olasz) (Tv: Sport1) – élőben az NSO-n!
21.00: Villarreal (spanyol)–Valencia (spanyol) (Tv: Digi Sport3)
21.00: Benfica (portugál)–Eintracht Frankfurt (német) (Tv: Digi Sport2)
21.00: Slavia Praha (cseh)–Chelsea (angol) (Tv: Digi Sport1)

2019.04.18 20:54:51

Európa-liga nemzetisport.hu

Az Arsenalnak kétgólos előnyt kellett megőriznie Nápolyban, és ezt még meg is toldották.

2019.04.18 20:33:59

Európa-liga nemzetisport.hu

Az Eintracht ledolgozta az első meccsen összeszedett kétgólos hátrányát • A Chelsea hétgólos meccsen nyert.

2019.04.11 19:09:40

Európa-liga nemzetisport.hu

Továbbra sem megy a Napolinak Angliában, de fanatikus közönsége előtt javíthat a visszavágón.

2019.04.09 16:15:32

Európa-liga SZTÁRAY MIHÁLY

Hogy jutott el erre a szintre a spanyol bajnokságban ebben az idényben küszködő csapat?

2019.03.15 08:19:52

Európa-liga nemzetisport.hu

A Chelsea a cseh Slavia Prahát kapta meg • Villarreal–Valencia spanyol párharc a legjobb nyolc között.