A lengyel bíró tévedett, a Győr kikapott

Vágólapra másolva!
2010.07.29. 20:32
A Győri ETO FC egy küzdelmes kevés helyzetet hozó mérkőzésen hazai pályán 1–0-ra kikapott a Montpellier-től a labdarúgó Európa-liga selejtezőjének 3. fordulójában. A találkozót döntően befolyásolta, hogy a lengyel Marcin Borski játékvezető 0–0-s állásnál nem ítélt tizenegyest Cyril Jeunechamp kezezésénél a Győr javára, más kérdés, hogy a találkozó összképe alapján megérdemelten győzött a francia gárda.


Cyril Jeunechamp kezezésénél néma maradt a játékvezető sípja (Fotók: Németh Ferenc)

Cyril Jeunechamp kezezésénél néma maradt a játékvezető sípja (Fotók: Németh Ferenc)
Cyril Jeunechamp kezezésénél néma maradt a játékvezető sípja (Fotók: Németh Ferenc)

A Győri ETO FC eddigi két hazai Európa-liga-meccsét megnyerte, a szlovákiai FC Nitra ellen 3–1-re, a kazah Atirauval szemben 2–0-ra győzött, de az mindenki előtt nyilvánvaló volt, hogy a francia Montpellier ellen az eddigieknél sokkal nehezebb feladat vár Pintér Attila együttesére (főleg, hogy azóta a csapat egyik legjobbja, Tarmo Kink a Middlesbrough-hoz szerződött). Ezt a találkozó első percei is bizonyították.  

 BALHÉ A NÉZŐTÉREN
 

A találkozót kisebb nézőtéri incidens előzte meg, sérülés nem történt. A szomszédos szektorokban elhelyezett magyar és francia szurkolók keveredtek nézeteltérésbe. Több percen keresztül különféle tárgyakat hajigáltak egymás felé – többek között repült egy műanyag asztal is. A beszámoló szerint a biztonságiak gyorsan véget vetettek a rendbontásnak, sebesülés nem történt.

A franciák kezdték határozottabban a mérkőzést, hamar el is jutottak a hazai kapuig, de Olivier Giroud lövését blokkolták a győriek. Alekszidzéék azonban nem illetődtek meg, a folytatásban ők is eljutaottak az ellenfél tizenhatosáig, igaz helyzetet nem tudtak kialakítani.

A legnagyobb problémát az első 15 percben az jelentette az ETO-nak, hogy a franciák sokkal többet birtokolták a labdát, és a többnyire a széleken vezetett akcióik sok veszélyt hordoztak magukban.

Ennek ellenére a Győr szerezhetett volna vezetést, ugyanis Cyril Jeunechamp a 21. percben kézzel ütötte el a labdát a Montpellier tizenhatosán belül, de Marcin Borski játékvezető kirúgást ítélt...

Az első komolyabb lövésre, illetve Sztevanovics-védésre a 26. percig kellett várni: a szerb kapus a chilei válogatottal a világbajnokságot is megjáró Andrés Estrada 26 méteres szabadrúgását tolta szögletre.

A 32. percben szépségdíjas góllal megszerezte a vezetést a Montpellier: Nicorec rossz passza után Souleymane Camara Giroud-t hozta játékba, aki  25 méterről ballal a jobb felső sarokba bombázott! 0–1

 PINTÉR: AMI JÁR, AZ JÁR
 „A csapat megtett mindent. Majdnem végig pariban tudtunk játszani az ellenféllel. De a magyar csapatnak is meg kell adni azt a tizenegyest, ami jár. Kíváncsi vagyok, hogy hány meccset fog még vezetni ez a játékvezető – mondta a találkozó után a DigiSportnak Pintér Attila, a Győr vezetőedzője, aki szerint még nem lefutott a párharc.– 1–0-ra vezet az ellenfél, de van még hátra 90 perc, vagy még több.”

A bekapott gól idegessé tette a győrieket, Alekszidze és Jeunechamp rúgdosta meg egy kicsit egymást, de a játékvezető nem avatkozott közbe, pedig megtehette volna, és ha sárgát ad a franciának (ami kijárt volna), akkor a védő indulhatott volna az öltözőbe, ugyanis már volt egy lapja.

A félidő hajráját megnyomták a győriek, Valentin Babic és Marko Dinjar is megeresztett egy-egy távoli bombát, de egyik sem taláta el a kaput, így 45 percet követően 1–0-ra vezetett a Montpellier.

A 2. félidő elejét kemény csaták, apró szabálytalanságok és győri cserék határozták meg. A 66. percig három helyen is változtatott Pintér Attila, de Copa, Bugerra és Sharashenidze beállásával sem sokat változott az ETO játéka.

A mérkőzés legnagyobb győri lehetősége Dinjar nevéhez fűződött, aki jó 20 méterről szabadrúgásból nem sokkal lőtt a bal felső sarok fölé.

A második félidő annyiban volt más az elsőhöz képest, hogy a franciák már kevésbé erőltetik a támadásokat, inkább a biztonságra törekednek (ami1–0-s idegenbeli vezetésnél érthető is), a győriek pedig nem tudnak helyzetbe kerülni, csak távoli, veszélytelen átlövésekre futotta az erejükből. Sokat elmond az ETO játékáról, hogy a kaput egyszer sem találták el a hazaiak.

Az eredmény már nem változott, a franciák a találkozó képe alapján teljesen megérdemelt győzelmet arattak, azt pedig már sosem tudjuk meg, hogyan alakul a meccs, ha Marcin Borski játékvezető a 21. percben 11-est ítél a Győr javára. A visszavágót jövő héten rendezik Franciaországban.

Balhé a lelátón
Balhé a lelátón

 

 

 


 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik