Cardozo gyönyörű góljával előnyben a Benfica

Vágólapra másolva!
2011.04.28. 20:53
null
Óscar Cardozo (balra) találatával győzött a Benfica a Braga ellen (Fotó: Action Images)
Címkék
Az Európa-liga elődöntőjének első mérkőzésén a hazai pályán játszó Benfica 2–1-re legyőzte a Bragát. A hazaiak vezető gólját Jardel szerezte az 53. percben, majd két perccel később Vandinho révén egyenlítettek a vendégek. A győztes találatot az 59. percben Óscar Cardozo jegyezte egy remekbe szabott szabadrúgásgóllal.

A portugál házi elődöntőn a hazai pályán játszó Benfica kezdett jobban: rögtön az első percben óriási védelmi megingás után Javier Saviola csapott le kis híján a labdára a vendégek tizenhatosán belül, a Braga védői azonban szögletre mentettek.

Mindkét csapat kissé idegesen kezdte a találkozót, ennek köszönhetően rengeteg eladott labda és szabálytalanság tarkította a mérkőzést.

A 11. percben Carlos Martins szabadrúgását a remekül érkező Javi García fejelte kapura, Artur azonban bravúrral hárított. A kipattanó a szemfüles Óscar Cardozo elé került, aki közvetlen közelről a kapuba bombázott – a játékvezető les miatt érvénytelenítette a találatot.

A 22. percben újra Saviola került helyzetbe, 18 méterről leadott életerős lövését Artur kiöklözte. Az első félidő legnagyobb helyzete a 44. percben adódott a Benfica előtt, Óscar Cardozo szerzett labdát harcosan a Braga tizenhatosán belül, s hosszú sarokra tartó lövése a kapufán csattant.

Az első játékrészben a statisztikák alapján is fölényben játszott a Benfica, de ezt nem tudta gólra váltani, így 0–0-s eredménnyel vonulhattak pihenőre a csapatok.

A fordulás után mindkét gárda magasabb sebességi fokozatba kapcsolt. Az 50. percben megszerezte a vezetést a Benfica: Maxi Pereira jobb oldali beadását Óscar Cardozo fejelte kapura, Artur bravúrral hárított, de a kipattanót Jardel az üres kapuba kotorta. 1–0

Nem sokáig örülhetett a lisszaboni gárda a vezetésnek, hiszen három perccel később egyenlítettek a vendégek: Viana szabadrúgásába Vandinho csúsztatott bele 16 méterről, fejese pedig Roberto kapujába hullott. 1–1

Hat perccel később, az 59. minutumban újabb góllal örvendeztették meg szurkolóiak a Benfica játékosai: Carlos Martinsszal szemben szabálytalankodtak a Braga védői, így ígéretes pozícióból végezhetett el szabadrúgást a hazai csapat. Óscar Cardozo nem sokat teketóriázott, védhetetlenül a bal felső sarokba tekert. 2–1

A 76. percben kis híján egyenlített a Braga: tetszetős bal oldali támadás végén a labda Lima elé került, aki 13 méterről tüzelt, s Roberto bravúrral hárította a rövid alsó sarokra tartó lövést.

A mérkőzés hátralévő részében míg Saviola, illetve Vandinho előtt adódott egy-egy lehetőség, a Benfica 2–1-re megnyerte a találkozót, ezzel egygólos előnyről várhatja a visszavágót.

EURÓPA-LIGA
ELŐDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
BENFICA (portugál)–BRAGA (portugál) 2–1 (0–0)
Lisszabon, Estádio da Luz.V: Thomson (skót)

Benfica: Roberto – Maxi Pereira, Luisao, Jardel, Fábio Coentrao – Carlos Martins (Jara, 65.), Javi García, César Peixoto (Gaitán, 65.) – Saviola (Airton, 86.), Aimar, Óscar Cardozo. Vezetőedző: Jorge Jesus
Braga: Artur – Miguel Garcia, A. Rodríguez, Paulao, Sílvio – Alan, Vandinho, Hugo Viana (Mossoró, 63.), Leandro Salino – Meyong (Custódio, 56.), Lima (Kaká, 84.). Vezetőedző: Domingos Pacienca

Gólszerző: Jardel (50.), Óscar Cardozo (59.), ill. Vandinho (53.)
Sárga lap: A. Rodríguez (6.), Vandinho (39.), Miguel Garcia (43.)

PERCRŐL PERCRE
A két gárda már a pályán. Hamarosan kezdődik a találkozó!
1. perc: Elkezdődött a találkozó! A Braga indította útjára a labdát.
1. perc: Egy óriási védelmi megingásra Saviola csapott le kis híján, a Braga védői azonban szögletre mentettek.
2. perc: César Peixoto bal oldali beadását Artur magabiztosan lehúzta.
3. perc: Vandinho lőtt 30 méterről, lökete elkerülte Roberto kapuját.
6. perc: Aimar lódult volna meg egy tetszetős támadás során, Alberto Rodríguez csak szabálytalanul tudta megállítani, amiért sárga lapot kapott.
7. perc: Javi García lövésébe Saviola ért bele, a kísérlet veszélytelen volt.
A két gárda 110-szer találkozott a portugál bajnokságban, ezekből a Benfica 72 találkozót nyert meg, míg a Braga mindössze 11-et.
11. perc: Javi García fejesét hárította bravúrral Artur, a kipattanóra érkező Óscar Cardozo kíméletlenül lőtt a hálóba közvetlen közelről, a játékvezető azonban les miatt érvénytelenítette a találatot.
16. perc: Saviola harcolt ki egy szögletet Rodríguezzel szemben. A sarokrúgást César Peixoto tekerte be, a rövid saroknál helyezkedő Braga-védők kifejelték a beadást.
18. perc: Tetszetős hazai támadás végén Saviola lőtt volna kapura a Braga tizenhatosán belülről, a visszaérő hátvédek azonban megakadályozták ebben.
20. perc: Meyong fordult le őrzőjéről, beadásába egy hazai védő belelépett, így a labda Roberto kezébe hullott.
A Benfica 43 győzelem és 11 döntetlen mellett mindössze egyszer kapott ki a Bragától hazai pályán a bajnokságban, még az 1954–1955-ös szezonban.
22. perc: Saviola remekül vett át mellel egy hosszú indítást, 18 méterről leadott lövését Artur kiöklözte.
Mindkét csapat kissé idegesen játszik, sok az eladott labda és a szabálytalanság a mérkőzésen.
31. perc: Lima lépett volna ki két Benfica-védő mellett, de Roberto remekül jött ki kapujából, és megszerezte a labdát.
32. perc: Óscar Cardozo jó indítást kapott Aimartól, és nyolc méterre a kaputól megpróbálta átemelni a kifutó Arturt, kísérlete azonban fölé szállt.
35. perc: Fabio Coentrao bal oldali beadását Luisao akrobatikus mozdulattal kivágta.
37. perc: Saviola játszotta volna meg a jobb oldalon felfutó Maxi Pereirát, a visszafutó Alan azonban beleért a passzba, így a labda Artur elé került, aki felszabadított.
39. perc: Vandinho sárgát kapott, mivel csúnyán szerelte Coentraót, így a vétkes biztosan nem léphet pályára a visszavágón.
41. perc: Saviola lőtt 28 méterről, kísérletét magabiztosan hárította Artur.
42. perc: Alan bal oldali beadását Roberto lehúzta.
43. perc: Miguel García kapott sárgát, mert fellökte César Peixotót.
44. perc: Óscar Cardozo szerzett labdát harcosan, majd 12 méterről leadott lövése a kapufán csattant.
A Braga az Európa-liga idei kiírásában hat idegenbeli mérkőzéséből mindössze egyet tudott megnyerni.
45+2. perc: Carlos Martins és César Peixoto kényszerítőzött a Braga tizenhatosán belül, utóbbi erőből középre lőtte a labdát, de érkezők hiányában felszabadult a vendégek kapuja.
45+2. perc: A skót játékvezető véget vetett az első félidőnek: 0–0-s állással vonulhattak pihenőre a csapatok.
46. perc: Elkezdődött a második játékrész.
Egyik csapat sem cserélt a szünetben.
48. perc: Bal oldali beadás kipattant Robertóról, a labda az érkező Meyong elé pattant, aki a kapusba bombázta a labdát három méterről, a játékvezető azonban les miatt szabadrúgást ítélt kifelé.
50. perc: Megszerezte a vezetést a Benfica: Maxi Pereira jobb oldali beadását Óscar Cardozo fejelte kapura, Artur bravúrral hárított, de a kipattanót Jardel az üres kapuba kotorta. 1–0
52. perc: Aimar sárga lapot kapott, miután hátulról szerelte Alant. Az argentin játékos így kihagyja a visszavágót.
53. perc: Kiegyenlített a Braga: Viana szabadrúgásába Vandinho csúsztatott bele 16 méterről, fejese Roberto kapujába hullott. 1–1
56. perc: Csere a vendégeknél: Meyong helyére Custódio állt be.
58. perc: Carlos Martinsszal szemben szabálytalankodtak a Braga védői, ígéretes pozícióból végezhetett el szabadrúgást a Benfica.
59. perc: Újra megszerezte a vezetést a Benfica: az imént megítélt szabadrúgást Óscar Cardozo végezte el, és védhetetlenül a bal felső sarokba tekert. 2–1
61. perc: Coentrao cselezgetett a bal oldalon, és szögletet harcolt ki. Aimar beadását kifejelték a Braga védői.
63. perc: Újabb csere a vendégeknél: Mossoró lépett pályára Hugo Viana helyett.
65. perc: Kettős csere a Benficánál: Carlos Martins helyett Jara a pályán, míg César Peixoto helyett Gaitán.
A Braga eddig az egyenes kiesés szakaszban hat mérkőzésen mindössze négy gólt szerzett, igaz, csak kettőt kapott.
71. perc: Gaitán és Saviola összjátéka után bedobásra tisztáztak a Braga védői.
76. perc: Tetszetős bal oldali Braga-támadás végén Lima lőtt kapura, a rövid alsóba tartó lövést Roberto hárította.
77. perc: Aimar szögletét a hosszú saroknál helyezkedő Luisao próbálta visszajuttatni középre, a védők azonban tisztázni tudtak.
78. perc: A szöglet után ellentámadást vezetett a Braga, az előre húzódó Miguel Garcia lövése azonban elkerülte Roberto kapuját.
82. perc: Lima 25 méterről leadott lövése megpattant egy hazai védőn, Roberto magabiztosa hárított.
83. perc: Aimar szögletét a hosszú oldalon érkező Saviola emelte kapura, lövése fölé szállt.
84. perc: Lima helyett Kaká érkezett a pályára.
86. perc: Változtattak a hazaiak is: Saviola helyett Airton a pályán.
90. perc: Vandinho 15 méterről lőtt, lövése fölé szállt.
90+3. perc: Véget ért a találkozó!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik