A Benfica szerencsés bombagóllal került előnybe

Vágólapra másolva!
2013.03.07. 23:15
null
Rodrigo (balra) lövése után Carrassóról pattant be a labda (Fotó: Reuters)
A labdarúgó Európa-liga nyolcaddöntőjében a portugál Benfica hazai pályán egygólos előnyre tett szert, szerencsés góllal 1–0-ra legyőzve a francia Bordeaux-t. A svájci Basel a hajrában kétszer is betalált, így 2–0-ra nyert az orosz Zenit ellen. A spanyol Levante otthon 0–0-ra végzett az orosz Rubin Kazany ellen a két piros lapot is hozó találkozón.

BENFICA (portugál)–BORDEAUX (francia)

A két csapat eddig egyszer találkozott az európai kupában, az 1986–87-es szezonban a lisszaboni 1–1-es döntetlen után végül hazai győzelemmel a franciák léptek tovább. A Bordeaux veretlen maradt (két győzelem, két döntetlen) a legutóbbi négy portugálok ellen vívott meccsén, ezúttal azonban nem tudta folytatni jó sorozatát.

Az első nagy helyzetekre negyedórát kellett várni, előbb a hazaiak részéről Óscar Cardozo centerezését lőtte nem sokkal mellé Rodrigo, majd a túloldalon Ludovic Obraniak és Artur is elvétette a labdát, amely a kapus lába között átcsorogva alig kerülte el a Benfica kapuját.

A 21. percben aztán Ola John lekészítéséből Rodrigo távoli bombája pattant a lécről előbb Cédric Carrasso kapusra, majd a gólvonal mögé – öngól (1–0). Nem sokkal később Cardozo duplázhatta volna meg a különbséget, de Carrasso ezúttal bravúrral védte a jobb alsóba tartó kísérletet. A Bordeaux erősített az egyenlítés érdekében, és a szünet előtt Obraniak helyzeténél Artur nagy védése kellett az előny megtartásához.

A második félidőre megjött az eső, no és Cardozo, a paraguayi támadó lehetősége vezette fel a játékrészt. Ezt követően sokáig komoly helyzet nélkül csordogált a mérkőzés, majd a 67. percben Melgarejo szerezhette volna meg a Benfica második gólját. Az utolsó negyedórában már inkább az eredmény tartására koncentrált a portugál együttes, de ha nincs Artur hajrábeli védése, akkor bizony könnyen kiharcolhatta volna a döntetlent a Bordeaux, így viszont maradt az 1–0.


EURÓPA-LIGA
NYOLCADDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
BENFICA (portugál)–BORDEAUX (francia) 1–0 (1–0)
Lisszabon,
A Fény Stadionja. Vezette: Jefet (izraeli)
Benfica: Artur – André Almeida, Luisao, Garay, Melgarejo – Gaitán, Roderick, Carlos Martins (Pérez, 64.) – Rodrigo, Ó. Cardozo (Salvio, 63.), O. John (Lima, 74.)
Bordeaux: Carrasso – Mariano, Sané, Henrique, Trémoulinas – Plasil, Sertic – Faubert (A. Traoré, 43.), Maurice-Belay (Ben Halfallah, 79.), Obraniak – Rolán (Bellion, 66.)
Gólszerző: Carrasso (21. – öngól)

BASEL (svájci)–ZENIT (orosz)

Azonnal a kezdés után óriási nyomás alá helyezte a Basel az oroszokat: a házigazdák veszélyes lövésekig, és egy les miatt érvénytelenített gólig is eljutottak az első tizenöt percben. A Zenitnek idő kellett, amíg felvette az ellenfél tempóját, a szünet előtti hajrában már a vendégek is próbálkoztak lövéssel. A második félidő kiegyenlített, jó iramú játékot hozott, amelyben felváltva forogtak veszélyben a kapuk. Igaz, a gól mégsem lógott a levegőben. Nem úgy a 69. percben, amikor formás támadás végén Roman Sirokov került abszolút ziccerbe, de a bal alsóba küldött lapos lövését a kifutó Yann Sommer lábbal hárította. Óriási helyzet, egyben védés volt. Egy perccel később kollégája, Vjacseszlav Malafejev vetődött rá egy éles beadásra.

A 76. percben a védővonal mögé beemelt labdára rástartoló Mohamed Salah gyanús körülmények között esett el a Zenit tizenhatosán belül, de a játékvezető nem látta szabálytalannak, ahogy lerántották. Két perccel később ugyanő volt a főszereplő, amikor a hazaadott labdából Malafejev fejbe rúgta őt, de ennél nagyobb izgalom nem lett a visszapattanóból. A 83. percben aztán megszületett a Basel amúgy megérdemelt vezető gólja. Salah lövését vetődve tolta oldalra Malafejev, érkezett viszont a hosszún őrizetlenül hagyott Marcelo Díaz, és a chilei légiós a rövid sarokba bombázott. 1–0

A 88. percben megduplázhatta volna előnyét a házigazda, de a Malafejevről középre kipattanó labdát a berobbanó Salah a kapu fölé durrantotta. A ráadásban Salah a felezőről vitt szólót, de az ötösön kipiszkálták előle a labdát, egy perccel később azonban már tizenegyest érően buktatták. A vétkest, Luís Netót kiállították, Alexander Frei pedig értékesítette a büntetőt (2–0). A Basel ezzel alaposan feladta a leckét a Zenitnek a visszavágón.


EURÓPA-LIGA
NYOLCADDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
BASEL (svájci)–ZENIT (orosz) 2–0 (0–0)
Bázel, St. Jakob-Park. Vezette: Orsato (olasz)
Basel: Sommer – P. Degen, Schär, Dragovic, Pak Dzsu Hu – Cabral, Serey Die (el-Neni, 69.) – D. Degen (Steinhöfer, 62.), Díaz, Szalah – Zoua (A. Frei, 79.)
Zenit: Malafejev – Hubocan, Neto, Lombaerts, Rodió – Gyenyiszov – Danny (Kerzsakov, 82.), Witsel, Sirokov, Szemak (Fajzulin, a szünetben) – Hulk
Gólszerző: Díaz (83.), A. Frei (94. – 11-esből)
Kiállítva: Neto (93.)

LEVANTE (spanyol)–RUBIN KAZANY (orosz)

Hazájukban mutatott szereplésük alapján mondhatni meglepetés, hogy a spanyol Levante és az orosz Rubin Kazany is bejutott az Európa-liga legjobb tizenhat csapata közé. Utóbbi ráadásul az előző körben a címvédő Atlético Madridot ejtette ki, így a hazai pályán játszó valenciaiaknak volt mitől tartaniuk.

Ennek ellenére a Levante bátran kezdett, Szergej Rizsikov kapusnak az első negyedórában háromszor is védenie kellet. Az oroszok idővel rendezték soraikat, s kiegyenlítetté tették az első játékrészt, amelyben a Levantének végül két nagy lehetősége is volt. A találkozó elején a csapatkapitány, Sergio Ballesteros fejelt nem sokkal a kapu mellé, a szünet előtt pedig Míchel fejesét hárította a Rubin kapusa.

Alapvetően nem volt durva a találkozó, ám a második negyvenöt perc elején hamar felpezsegtek az indulatok. Előbb az argentin Cristian Ansaldi nagy lendülettel beleszállt Ballesterosba, így második sárgával mehetett zuhanyozni. Rá alig két percre pedig a levantés Míchel érthetetlenül talppal csúnyán beleszállt Gökdeniz Karadeniz sípcsontjába, így egyből pirosat kapott a francia Antony Gautier-től.

A piros lapok után a Levante volt fölényben, a legnagyobb gólszerzési esély azonban a vendégeké volt: a venezuelai José Rondón a lécre fejelt. Sőt pár perccel a vége előtt az izraeli Bibrasz Natko is betalálhatott volna a Rubinból, ő viszont a bal kapufát találta el. Egyik félnek sem sikerült gólt elérnie, egyúttal előnyt szereznie a spanyolországi meccsen, így izgalmas visszavágóra van kilátás.

EURÓPA-LIGA
NYOLCADDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
LEVANTE (spanyol)–RUBIN KAZANY (orosz) 0–0
Valencia, Városi Stadion. Vezette: Gautier (francia)
Levante: Navas – Pedro López, D. Navarro, Ballesteros, Juanfran – Iborra, Diop (Ríos, 68.) – Barkero, Míchel, Rubén García (Juanlu Gómez, 80.) – Martins
Rubin: Rizsikov – Ansaldi, Marcano, Saronov, Kuzmin – Orbaiz, Natko – Kaszajev (Kalesin, 53.), R. Eremenko, Gökdeniz Karadeniz – Rondón (Djadjun, 85.)
Kiállítva:
Míchel (54.), ill. Ansaldi (52.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik