Ekl: így juthat tovább a Ferencváros

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2023.12.01. 00:41
null
(Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)
Nagy csatában nyert a Ferencváros és a Fiorentina is a labdarúgó Európa-konferencialiga F-csoportjában, és ez azt jelenti, hogy az olasz csapat már továbbjutott, hiszen csak a Ferencváros előzheti meg, a Genk nem, de a magyar csapat sem dőlhet még hátra, mert ha kikap odahaza az olaszoktól, akkor a belgák megelőzhetik. De van egy nagy csavar még a történetben.



A Csukaricski már semmiképpen sem juthat tovább, ez a Genk kezére játszik.

Ha a Ferencváros győz vagy ikszel, továbbjut. Ha győz, csoportelsőként, ha döntetlent játszik, csoportmásodikként (ez nagyon nem mindegy, erről később).

Ha kikap a magyar bajnok, de a Genk nem veri meg odahaza a szerbeket, szintén továbbjut a csoport második helyén a Fradi.

Ha a Ferencváros kikap, akár csak egy góllal is, nagyon nehéz helyzetbe lavírozza magát, ugyanis a gólkülönbsége a magyar csapatnak +3, a belgáknak +1, de ez minimális magyar vereség és minimális belga siker esetében is kiegyenlítődik.

A Fradi és a Genk Belgiumban 0–0-ra, Budapesten 1–1-re végzett egymással, a következő mérce a több szerzett gól lesz: a Fradi öt forduló alatt 8, a Genk 6 gólt ért el (és mindketten 5-5 gólt kaptak).

Nagyon egyszerű tehát a Ferencváros számára a továbbjutás receptje: nem szabad kikapni odahaza telt házas mérkőzésen a már továbbjutó Fiorentinától, és akkor teljesen mindegy, hogy a Genk mennyire szórja meg odahaza az eltiltások miatt meggyengülő Csukaricskit.

De árnyalni kell azt is, mit jelent pontosan a továbbjutás: a csoportelsők közvetlenül továbblépnek a jövő évi egyenes kieséses szakaszba, a második helyen végzőkre még vár egy párharc az Európa-ligából lecsorgó csoportharmadikokkal.

Tehát a közvetlen továbbjutáshoz a magyar bajnoknak meg kell vernie odahaza a Fiorentinát, és ez a két csapat első, olaszországi összecsapása alapján nem tűnik lehetetlen küldetésnek.

EURÓPA-KONFERENCIALIGA, CSOPORTKÖR
5. FORDULÓ
F-CSOPORT

Csukaricski (szerb)–Ferencváros 1–2 (1–0)
Leszkovac,
Dubocsica Stadion, 1200 néző. Vezette: Al-Emara (finn)
CSUKARICSKI: N. Filipovics – N. Sztankovics, Szubotics, B. Kovacsevics – Tosics, S. Sissoko, Kovac (V. Jovanovics, 85.), Ivanovics, Miladinovics (Singh, 81.) – Adzsics (Nikcsevics, 71.), M. Cvetkovics (Adetunji, 85.). Vezetőedző: Igor Matics
FERENCVÁROS:
Dibusz – Makreckis (Botka, a szünetben), Abena (Besic, 69.), I. Cissé, C. Ramírez (Civic, a szünetben) – Sigér (Lisztes, a szünetben), Abu Fani – Marquinhos, Zachariassen, A. Traoré (Katona B., 49.) – Pesics. Vezetőedző: Dejan Sztankovics
Gólszerző:
Adzsics (11.), ill. Zachariassen (83.), Pesics (90+8.)
Kiállítva:
V. Jovanovics (a lefújás után)

A csoport másik mérkőzésén
Fiorentina (olasz)–Genk (belga) 2–1
(Martínez Quarta 45+4., Nicolás González 82. – 11-esből, ill. Kayember 45.)

AZ F-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Fiorentina 5 3 2 13–5 +8 11
2. FERENCVÁROS 5 2 3 8–5 +3 9
3. Genk 5 1 3 1 6–5 +1 6
4. Csukaricski 5 5 2–14 –12 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik