Ferencváros: négygólos siker idegenben, szinte biztos az Ekl-csoportkör

Vágólapra másolva!
2023.08.24. 17:50
null
Fotó: Molnár Ádám/<strong><a href="https://www.nemzetisport.hu/admin/fradi.hu" target="_blank">fradi.hu </a></strong>
A Ferencváros idegenben 4–0-ra megverte a Zalgiris Vilniust az Európa-konferencialiga főtáblájára kerüléséért folytatott párharc első felvonásán.

EURÓPA-KONFERENCIALIGA, SELEJTEZŐ
PLAYOFF
ELSŐ MÉRKŐZÉS
ZALGIRIS (litván)–FERENCVÁROSI TC
0–4 (0–1)
Vilnius,
LFF Stadion, 2500 néző. Vezette: Sztojcsevszki (északmacedón)
Vilnius: Gertmonas – Pavelic (Bopesu, 66.), Hnid, Vucur, Mamic – Novikovas (D. Kazlauskas, 72.), Gorobsov, Kendis, Milicskovics (Karasima, a szünetben) – Golubickas, Antal (Vaca, 45+1.). Vezetőedző: Vlagyimir Cseburin
FTC:Dibusz – Makreckis, S. Mmaee, I. Cissé, Civic – Sigér, Abu Fani (Ben Romdan, 81.) – Adama Traoré (Owusu, 88.), Zachariassen (Esiti, 70.), Marquinhos (Nguen, 70.) – Varga Barnabás (Pesics, 69.).Vezetőedző: Máté Csaba
Gólszerző: Adama Traoré (17., 83.), Varga Barnabás (66. – 11-esből), Pesics (75.)
Kiállítva:
Gorobsov (64.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

Vilnius a rezesbandák városa.

A főtéren már kora reggel gyakorolt egy negyven tagú zenekar, de a trombitaszó – akkor még – nem a futballt ünnepelte…Hiába az Európa-konferencialiga rájátszása, Vilniusban a labdarúgás kevéssé hozza lázba a helyieket. A városban egyetlen boltban láttunk mezt és sálat, bezzeg hűtőmágnest, kézzel faragott műtárgyat annál többet. A főtéren, a Szent László Székesegyház és a harangtorony mellett szinte egész nap gyakorolt a fúvós zenekar, a színpad környékén lezárás és katonai készültség is volt, gépfegyveres őrök vigyáztak a rendre. A városban sok helyen ukrán zászlók lobogtak a teraszokon, ablakokban – a közelben dúló háború errefelé fokozottan foglalkoztatja az embereket, különösen az itt élő, szép számú ukrán kisebbséget.

Mindössze ötezer férőhelyes a Zalgiris stadionja, de messze nem volt telt ház, mert a futball errefelé másod-, harmadrangú sport, a litvánoknál a kosárlabda az első.

Fotó: Borbola Bence
Fotó: Borbola Bence

Hiába a kapu mögötti edzőpályára felállított sörsátrak, a hordókra helyezett asztallapok, az előre bekészített sörcsapok és üdítők, ínycsiklandó fűszeres sült krumpli, nem láttunk kígyózó sorokat. A stadion egyébként is a régi időket idézi, egyik oldalról óriási gesztenyefák, a másikról aprócska székház veszi körül, attól pedig nem kellett tartani, hogy az FTC játékosai eltévednek az öltözőfolyosón, a futballisták az öltözőből kilépve jóformán máris a (mű)füvön találják magukat.

Amikor a stadionba érve azt hittük, a belvárost elhagyva megszabadultunk a rezesbanda hangjától, a Vilnius-szurkolók véget nem érő zenélésbe kezdtek. A kapu mögött volt trombita, duda, dob, talán még nagybőgő is, és monoton dalolászásba kezdtek, nem csoda, ha a hazai futballisták belealudtak a mérkőzésbe.

A Máté Csaba vezetőedző által a szélről középre rendelt Kristoffer Zachariassen veszélyes fejessel kezdett, majd Adama Traoré beadását követően továbbította a labdát kevés híján egy hazai védő a saját kapujába – de a gólra így sem kellett sokat várni!

A mali szélső nem sokkal később mesterien használta ki Mario Pavelic hibáját, az ellenféltől kapott passz után szépen tekerte a labdát a kint álló kapus fölött a kapuba. Jól kezdte tehát a mérkőzést a Ferencváros, a kispadnál Máté Csaba és segítője, Leandro együtt néztek vissza egy általuk fontosnak vélt jelenetet a táblagépen, hogy aztán heves kézmozdulatokkal jelezzék a futballistáknak, miben kellene javulni.

Koncentráltan, szervezetten játszott az FTC, a szünetig újabb két-három gólt szerezhetett volna, bánhattuk, hogy a lehetőségek kimaradtak, a legtöbbször mindössze centimétereken múlt a gól. A műfüves talaj láthatóan nem zavarta a ferencvárosiakat, nyugodtan, okosan járatták a labdát, egyedül elöl Varga Barnabás tűnt a megszokottnál ingerültebbnek, többször összeszólalkozott a játékvezetővel, nem is úszta meg az első játékrészt sárga lap nélkül.

A Vilnius viszont megúszta egyetlen kapott góllal az első félidőt, nem a hazaiakon múlt, hogy Sigér Dávid lövése célt tévesztett, vagy hogy Zachariassen fejesénél nem a hálóban kötött ki a labda. A Ferencváros egyértelműen tapasztaltabb csapatnak mutatkozott, a hazaiak a szünetig négyszer jutottak el a magyar együttes kapujáig, igaz, Dibusz Dénesnek kétszer is nagyot kellett védenie.

Fotó: fradi.hu
Fotó: fradi.hu


Több szempontból sem bántuk a félidei pihenőt, egyfelől jól jött a Ferencvárosnak egy kis szusszanás, másrészt a fület bántó trombitálás, dalolászás, dobolás is abbamaradt – lehetett szusszanni picit. Persze nem sokáig, hiszen a trombitás öt perc lazítás után máris a markába kapta a hangszert, és fújta, mintha kötelező lett volna.

Izgalmasan kezdődött a második félidő, Varga Barnabás közelről vágta a labdát a hazaiak kapujába, az eset pedig komoly fejtörést okozott a VAR-szobában. Az eddigi selejtezők során még nem alkalmazták a videóbírót, a rájátszásban azonban már igen, legalább két-három percig állt is a játék. A játékvezető végül nem adta meg a magyar csatár gólját, de Varga Barnabás nem nyugodott ebbe bele!

A folytatásban – tizenegyesből – a bal alsóba lőtt, az akciónál ő lódult meg a labdával a kapu irányába, a Marquinhos elleni szabálytalanság pedig nem csak büntetőt, piros lapot is ért. Ha valaminek nyugtatólag kellett hatnia a Ferencváros játékára, akkor ez a második gól volt, különösen hogy a hazai játékosok arcára kiült a csalódottság, sokan fejüket lógatva vették tudomásul a második magyar gólt, Vlagyimir Cseburin vezetőedző pedig sorra cserélte be az új játékosokat, hátha valakinek sikerül a kapuba találni.

Máté Csaba is cserélt, Varga Barnabás helyére Alekszandar Pesics érkezett, aki a nyári ausztriai első felkészülési mérkőzésen szenvedett vállsérülést, így Vilniusban mutatkozott be a Ferencvárosban. Méghozzá hogyan!

A szerb támadó első valamirevaló ziccerét rögtön könyörtelenül kihasználta, egyedül vezethette a labdát a kapusra, ám a lába nem remegett meg, higgadtan szerezte meg élete első ferencvárosi gólját. Hogy nem akármilyen érzelmi hullámvasúton ült az elmúlt időszakban, gólöröme is mutatta, arcát a kezeibe temetve ünnepelt, mintha nem hinné el, a sok szenvedés után rögtön fontos gólt szerzett. És itt még nem volt vége, a lefújás előtt Adama Traoré értékesített egy újabb ziccert, a támadó remek napot fogott ki, az utóbbi hetekben ismét régi önmagát idézi, és gyakorlatilag képtelenség feltartóztatni.

A Ferencváros magabiztosan győzött 4–0-ra, ezzel alighanem a párharc is eldőlt.

A visszavágót csütörtökön 20 órától a Groupama Arénában játssza a két csapat, a párharc győztese az Európa-konferencialiga csoportkörében folytatja, a Ferencváros számára új terep lenne ez, a Bajnokok Ligája-, és az Európa-liga csoportköre után idén a harmadik számú sorozatban tehetné próbára magát.

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

ÖSSZEFOGLALÓ

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik