Két kapufát lőtt Bécsben a Debrecen a párharc első mérkőzésén

Vágólapra másolva!
2023.08.10. 20:50
null
<a href="https://www.nemzetisport.hu/galeria/ekl-rapid-wien-dvsc-0-0-fotok-domotor-csaba--7101" target="_blank"><strong>Dzsudzsák Balázs ezen a mérkőzésen is jól játszott (Fotó: Dömötör Csaba) – a képre kattintva galéria nyílik </strong></a>
A labdarúgó Európa-konferencialiga selejtezőjének 3. fordulójában a Debreceni VSC Bécsben gól nélküli döntetlenre végzett a Rapiddal, így a magyar csapat várhatja kedvezőbb helyzetből a visszavágót.

EURÓPA-KONFERENCIALIGA, SELEJTEZŐ
3. FORDULÓ, ELSŐ MÉRKŐZÉS

Rapid Wien (osztrák)–Debreceni VSC 0–0
Bécs, Weststadion, 17 200 néző. Vezette: Hennessy (ír)
RAPID WIEN: Hedl – Schick, Querfeld, Cvetkovics, Auer – Kühn (Strunz, 81.), Sattlberger (Greil, 69.), Kerschbaum, Grüll (Bajic, 89.) – Seidl (Mayulu, 81.), Burgstaller. Vezetőedző: Zoran Barisic
DEBRECEN: Megyeri – Kusnyír, Dreskovics, Romancsuk, Manrique – Lagator, Loncsar (Mojzis, 90+2.) – Szécsi (Domingues, 61.), Dzsudzsák (Varga J., 90+2.), Oliveira (Kiziridisz, 70.) – Dorian Babunszki (Bárány, 70.). Vezetőedző: Szrdjan Blagojevics

ÖSSZEFOGLALÓ

Micsoda akusztika! Noha egy óra volt hátra a Rapid Wien és a Debrecen Európa-konferencialiga-mérkőzéséig, és az Allianz Stadion lelátói még finoman szólva is foghíjasak voltak, amikor a hazai, illetve a vendégtábor rázendített egy-egy rigmusra, szinte beleremegett a létesítmény – nem véletlenül mondta a meccset megelőző sajtótájékoztatón Dzsudzsák Balázs, hogy futball-láz és nagyszerű körülmények várhatóak a bécsi találkozón. Az embernek az lehetett az érzése, mintha NB I-es bajnokin lenne, mivel a bécsi zöldek a budapesti testvércsapatot, a Ferencvárost éltető dalokat énekeltek, mire a Debrecen drukkerei kontráztak – a szólamok tartalmát az olvasó fantáziájára bízzuk. A Loki fanatikusai is kitettek magukért, nagy létszámmal képviseltették magukat, mintegy ezren kísérték el a csapatot, s teremtettek támogató légkört kedvenceik számára.

A felfokozott hangulat méltó volt egy nemzetközi kupasorozat selejtezőjéhez, s itt hozzá kell tennünk, nagyot fordult a világ néhány év leforgása alatt a Debreceni VSC-vel. A csapat a 2020–2021-es idényt még a Merkantil Bank Ligában, azaz a magyar másodosztályban töltötte, három évvel ezelőtt, augusztus 9-én a BFC Siófok otthonában vendégszerepelt, 1–1-et játszott a nyári melegben, ehhez képest csütörtökön, 1096 nap elteltével a klubra jelentős nemzetközi erőpróba várt: az osztrák bajnokság előző idényének 4. helyezettjével csapott össze a harmadik számú európai kupasorozat harmadik selejtezőkörének első felvonásán. A két mérkőzésen a közös pontot Szécsi Márk jelentette, a támadó ugyanis mindkét találkozón a kezdő tizenegy tagja volt. Szrdjan Blagojevics vezetőedző csupán egy helyen változtatott az Alaskert elleni hazai meccsen pályára küldött együttesén, Alekszandrosz Kiziridisz helyett a nyáron szerződtetett Joao de Oliveira szerepelt a balszélső helyén. A házigazda sem rukkolt ki semmi meglepővel, Zoran Barisic nem változtatott a szombati, Altach ellen 4–0-ra megnyert bajnokihoz képest az összetételen.

Amint az várható volt, a Rapid intenzív letámadással igyekezett zavart kelteni. A DVSC játékosai többnyire ki tudták hozni a labdát, ám legfeljebb a felezővonalig jutottak, olykor pedig felelőtlenül elszórták a labdát. A kellemetlenül futballozó hazaiak a 12. percben veszélyeztettek először, Jonas Auer bal oldali beadása után a bóbiskoló debreceni védők asszisztálása mellett Matthias Seidl lőhetett nyolc méterről, Megyeri Balázs nagyot védett. A 16. perc eseménye azonban rávilágított, akkor lehet keresnivalója a Lokinak, ha sikerül kigurigáznia az öt-hat játékossal letámadó zöldeket – miután ez megvalósult, veszélyes ellentámadás után Joao de Oliveirát buktatták a tizenhatos előterében. Dzsudzsák Balázs előtt adódott nagy esély, amit majdnem ki is használt, ám szabadrúgása után a jobb oldali kapufán csattant a labda.

Fotó: Dömötör Csaba
Fotó: Dömötör Csaba



Bár a recept megvolt, a Debrecen az első félidőben nem tudta többször „kiváltani”, nem sikerült felérnie ellenfele kapujához, hiányoztak a gyors átmenetek. Ezzel szemben a Rapid egyre többször szerzett labdát ellenfele térfelén, és több veszélyes akcióra is futotta erejéből. Egyre terebélyesedett az osztrákok fölénye, s a 38. percben Guido Burgstaller bevette Megyeri Balázs kapuját, ám mivel a lövése előtt a kezére pattant a labda, Rob Hennessy játékvezető szabadrúgást ítélt kifelé. Jellemző volt, hogy Szrdjan Blagojevics értetlenül tárta szét a kezét, játékosai ugyanis megpróbálták megvalósítani az elképzeléseit, de gyakran hibáztak a kivitelezés során.

A hátulról építkező játékot a második félidőre is megtartotta DVSC, és a fordulás után kezdetben nyugodtabban passzolgatott, sőt az ellenfél térfelén is kreatív megoldásokkal rukkolt ki. Tíz perc elteltével a meccs képe azonban az első félidő második felét idézte, a bécsiek nem engedték kibontakozni vendégüket, hatékonyan letámadtak, sok volt a ki nem kényszerített hiba debreceni oldalon. A játékrész közepére enyhült a nyomás, sőt, a vendégcserék következtében magabiztosabb és kezdeményezőbb lett a Loki futballja, különösen a bal szélen vezetett veszélyes támadásokat, s tartotta meg a labdát – Bárány Donát jól szállt be. A 80. percben is a magyar támadó hozott össze nagy lehetőséget, átverekedte magát a védőin, majd Kiziridiszhez gurított, aki ígéretes helyzetben a bal oldali kapufára lőtte a labdát – utóbb kiderült, ez volt a meccslabda.

Igaza volt tehát Zoran Barisicnak a szerdai sajtótájékoztatón, amikor azt mondta, valószínűtlennek tartja, hogy a párharc első felvonásán eldőljön a továbbjutás. Bár a mérkőzés nagy részében inkább a hazaiaknak állt a zászló, a DVSC találta el kétszer is a kapufát, s járt közelebb a győzelemhez. A döntetlen tehát igazságosnak mondható, sőt a DVSC-nek minden esélye megvan arra, hogy hazai pályán kiharcolja a rájátszásba jutás, amelyben a Fiorentina lehet az ellenfele.

BÁRÁNY DONÁT KICSIT CSALÓDOTT VOLT A KAPUFA UTÁN

MEGYERI BALÁZS ÉRTÉKELÉSE

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik