Ekl: három lövésből négy gól 12 perc alatt a Valmierától

Vágólapra másolva!
2023.08.01. 22:05
null
Roberts Veips (4) ünnepli a gólját (Fotó: Twitter.com/ValmieraFC)
A labdarúgó Európa-konferencialiga selejtezője második fordulójának visszavágóján a lett Valmiera FC 12 perc alatt lezárta a kérdéseket a San Marinó-i Tre Penne ellen, s fennállása során először nyert meg párharcot a nemzetközi kupaporondon. A Fenerbahce – immár Szalai Attila nélkül – kettős győzelemmel ment tovább a Zimbru ellen, az FK Sztruga pedig hétgólos meccsen nyert a Buducsnoszt Podgorica otthonában és lépett ezáltal a 3. fordulóba.

Azt borítékolni lehetett, hogy a lett Valmiera már az első meccsen eldöntötte a továbbjutást, amikor San Marinóban 3–0-ra győzött a Tre Penne vendégeként, ám arra, ami a visszavágó első 12 percében történt, talán még a baltiak sem feltétlenül gondoltak. A házigazdák ugyanis a 12. perben már a negyedik góljukat szerezték, ráadásul úgy, hogy csupán három kapura lövésük volt: Maksims Tonisevs, Roberts Veips és Fraj Kayramani lövése egyaránt Mattia Mignani kapujában kötött ki, akit ráadásul a 6. percben, még 1–0-nál Giacomo Nigretti is megtréfált, amikor a saját hálójába talált. A második félidőben Tonisevs ismét eredményes volt, ezzel pedig ezen az egy meccsen szerzett annyi gólt a lett egylet, mint a párharcot megelőző hét nemzetközi kupamérkőzésén összesen. Negyedórával a vége előtt aztán túl is szárnyalta ezt a számot a csapat, Alioune Ndoye szerezte a hatodik találatot, a 7–0-s végeredményt pedig Alvis Jaunzems állította be a 93. percben egy remek szabadrúgásgóllal.

A Valmiera fennállása során először nyert párharcot valamely európai kupasorozatban, és könnyű kettős győzelemmel lépett a következő fordulóba, ahol az albán Partizani Tirana vár rá.

A fehérorosz Nyeman Grodno az első meccsen elért 2–0-s győzelem után a biztonságra törekedett a máltai Balzan otthonában, s végül gól nélkül lehozta a kilencven percet, így készülhet a következő fordulóra, ahol a Celje–Vitória Guimaraes párharc továbbjutójával találkozik majd.

A Szalai Attilát bő egy hete eladó Fenerbahce a hazai pályán aratott 5–0-s siker után a moldovai Zimbru Chisinau otthonában is magabiztosan győzött, bár nem úgy indult. Az első félidőben ugyanis nem esett gól – a Fener 85 százalékban birtokolta a labdát, a hazaiak viszont igen jól védekeztek, a törökök mindössze három kaput eltaláló lövést regisztráltak. A második játékrészben a hazaiak megduplázták labdabirtoklásukat, és feljegyezték egyetlen kapura lövésüket, sokra viszont nem mentek vele, mert az isztambuli gárda szépen belelendült a gólgyártásba: előbb a második félidő harmadik percében Dusan Tadics nyitotta ki a gólcsapot, tizenegy perc múlva pedig már 3–0-s vendégelőnyt mutatott a tábla, miután Michy Batshuayi duplázott. A 4–0-s végeredményt aztán a hajrá kezdetén Ismail Yüksek állította be a 77. percben. AFenerbahce kettős győzelemmel lépett tovább, a 3. fordulóban pedig a luxemburgi Differdange és a szlovén Maribor párharcának győztese vár rá.

A luxemburgi Swift Hesperange az első meccs 1–1-es döntetlenje után már a második percben megszerezte a vezetést a walesi The New Saintset fogadva, amely a félidő közepén büntetőből egyenlített Declan McManus révén. A párharc a második játékrész első negyedórája után eldőlni látszott, amikor Davis Spruds négy percen belül kiosztott két gólpasszt, ám újabb négy perccel később McManus ismét gólra váltott egy tizenegyest, így az utolsó pillanatig nyitott maradt az összecsapás. Újabb találat viszont már nem született, így a luxemburgiak készülhetnek az FK Sztruga ellen a 3. fordulóban.

Az albán bajnok Partizani az andorrai Atletic otthonában az első felvonáson 1–0-ra győzött, s a visszavágón is könnyedén érvényre juttatta a papírformát. A kétszeres albán válogatott csatár, Tedi Cara az első félidőben duplázott, a másodikban meg kiosztott egy gólpasszt a szintén kétszeres válogatott honfitársának, Arinaldo Rrapajnak. A hajrában aztán a 94. percben szépítettek a vendégek egy tizenegyesből, a hazaiak viszont gyorsan visszaállították a háromgólos különbséget, azaz 4–1-re győztek és készülhetnek a Valmiera ellen.

A nap legizgalmasabb összecsapása a végére maradt: az első találkozón odahaza 1–0-ra nyerő északmacedón FK Sztruga a montenegrói Buducsnoszt Podgorica otthonában is győzni tudott egy fordulatokban és gólokban bővelkedő mérkőzésen. A hazaiak mindössze hét perc után eltüntették a hátrányt Miomir Djuricskovics révén, de a vendégek Marjan Radeszki duplájával fordítottak. A második gólja a ráadás harmadik percében esett, azonban a szünetre mégis 2–2-vel mentek a felek: Vaszilje Adzsics az első félidő hosszabbításának kilencedik percében egyenlített. A második félidő közepén Beszart Ibraimi növelte a vendégek előnyét, majd Radeszki tette teljessé a mesterhármasát és ugyan a hazaiak Petar Szekulovics 82. percben esett góljával közelebb zárkóztak, az összesítésben már csak két gól hátrányt nem tudták tovább faragni. A kettős győzelemmel továbblépő FK Sztruga ellenfele a luxemburgi Swift Hesperange lesz a folytatásban.

EURÓPA-KONFERENCIALIGA
SELEJTEZŐ, 2. FORDULÓ
VISSZAVÁGÓ
Valmiera (lett)
–Tre Penne (San Marinó-i) 7–0
Az első meccsen: 3–0
Továbbjutó: a Valmiera 10–0-s összesítéssel.

Balzan (máltai)–Nyeman Grodno (fehérorosz) 0–0
Az első meccsen: 0–2
Továbbjutó: a Nyeman Grodno 2–0-s összesítéssel.

Zimbru Chisinau (moldovai)–Fenerbahce (török) 0–4
Az első meccsen: 0–5
Továbbjutó: a Fenerbahce 9–0-s összesítéssel.

Swift Hesperange (luxemburgi)–The New Saints (walesi) 3–2
Az első meccsen: 1–1
Továbbjutó: a Swift Hesperange 4–3-as összesítéssel.


Partizani Tirana (albán)–Atletic Club d'Escaldes (andorrai) 4–1
Az első meccsen: 1–0
Továbbjutó: a Partizani Tirana 5–1-es összesítéssel.

Buducsnoszt Podgorica (montenegrói)–FK Sztruga (északmacedón) 3–4
Az első meccsen: 0–1
Továbbjutó: az FK Sztruga 5–3-as összesítéssel.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik