Ekl: Kecskeméten a Riga ellen nem Szabó István lesz a vezetőedző

ZOMBORI ANDRÁSZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2023.07.26. 20:29
null
Szabó István helyett Lóczi István lesz a vezetőedző (Fotó: Földi Imre)
A KTE a lett FC Riga ellen kezdi a Konferencialiga-selejtezőt, mégpedig fura szakmai szereposztással: az UEFA-szabály alapján a magyar sikercsapatot a prolicences végzettségű Lóczi István irányíthatja, így Szabó István nem vezetőedzői minőségben ülhet majd a kispadon, mivel neki A-licence van.

Kivételes pillanat volt, még akkor is, ha valójában hétköznapi, mondhatni megszokott edzés került középpontba Kecskeméten...

A KTE labdarúgói rövid videózást követően a Széktói Stadion edzőpályája felé indultak, hogy részt vegyenek pályafutások első olyan gyakorlásán, amelyet másnap nemzetközi kupamérkőzést követ. Ki mosolyogva, ki a gondolataiba mélyedve lépdelt a gyep felé, ám alighanem mindenkiben lassan tudatosult, pályafutása egyik emlékezetes napja előtt áll. Az út, amelyen 2021 nyarán közösen elindultak, olyan sikereket hozott nekik, amelyről talán álmodni sem mertek: 2021. május 30-án még Iváncsán szenvedtek 3–0-s vereséget az NB III-ban, két hónappal később augusztus 1-jén már NB II-es meccset játszottak, és vesztettek el 3–2-re hazai pályán a Budaörssel szemben. A cél a második vonalban a bennmaradás kiharcolása volt, ám hogy, hogy nem az aranyérmes Vasas mögött második lett a KTE, és 2022. július 30-án már élvonalbeli bajnokin fogadta riválisát – a vége pedig 0–0 lett. Hamar kiderült, hogy a Szabó István edzette csapatnak nemcsak felvillanásai vannak, hanem huzamosabb ideig képes jó szintet hozni, és ennek történelmi ezüstérem lett a jutalma. Tizenkét évvel azután, hogy a KTE fennállása során először kilépett a nemzetközi porondra, újra összejött a bravúr, nem szorul magyarázatra, a városban miért tombol a futball-láz.

De...

A nemzetközi szereplés rengeteg kötelezettséget ró a kecskeméti klubra, az egyik ilyen, hogy a vezetőedzőnek legyen pro licences képesítése. Csakhogy Szabó István a 2021-ben induló, és a néhány héttel ezelőtt diplomaosztással záruló tanfolyamra nem nyert felvételt – vagyis az idén szinte minden szakmai fórumon az Év edzőjének választott szakembernek még mindig az NB II-ben megkövetelt A-licence van –, így megoldást kellett találni arra, hogy stábtag legyen egy olyan edző is, akinek kéznél van a legmagasabb képesítése. A KTE vezetői léptek, s ahogyan arról lapunk is beszámolt korábban, Lóczi István csatlakozott a stábhoz. Szakmai kérdésekben nyilván Szabó Istváné a döntő szó, de a nemzetközi mérkőzések előtt vagy éppen után, sőt amíg a KTE a Konferencialigában szerepelhet, a bajnoki mérkőzéseken is Lóczi István nyilatkozik vezetőedzőként.

Első nemzetközi kupamérkőzésükre készülnek a kecskemétiek (Fotó: Földi Imre)
Első nemzetközi kupamérkőzésükre készülnek a kecskemétiek (Fotó: Földi Imre)
„RENGETEGET KÉSZÜLTÜNK A LETT CSAPATBÓL”

– Nem akármilyen nap lesz a klub és a KTE-labdarúgók életében a csütörtöki... 
– Remélem, jók leszünk, hiszen nagyon kemény hathetes felkészülés van mögöttünk – mondta a kecskemétiek 28 éves futballistája, Nagy Krisztián. – Sokat elemeztük az ellenfelünket, több felvételt is láttunk róla, készen állunk arra, hogy megmutassuk, mit is tudunk.

– Öt évvel ezelőtt az NB III-ban játszott bajnokit a Szabadkikötő ellen, gondolta volna, hogy 2023 nyarán nemzetközi kupameccs következik? 
– Nem, de keményen dolgoztam azért, hogy idáig eljussak, és úgy gondolom, Magyarországon, de külföldön is, minden játékosnak az a vágya, hogy nemzetközi meccseken is futballozhasson.

– Két héttel ezelőtt a kisebb sérülés után a társaktól még külön tréningezett, nem félt, hogy kimarad a Riga elleni meccskeretből?
– Amikor megtudtam, hogy kisebb műtéti beavatkozásra van szükség, ott volt a fejemben, hogy esetleg nem tudok majd pályára lépni. Szerencsére jól sikerült a rehabilitációm, minden rendben van velem, és ha minden jól alakul, ezt majd a pályán is meg tudom mutatni.

– Milyen eredménnyel lenne elégedett csütörtök este? 
– Rengeteget készültünk a lett csapatból, szeretnénk megnyerni a hazai mérkőzést, de már akkor is elégedett leszek, ha nem kapunk gólt. A Rigának nagyobb a tapasztalata, nálunk csak két játékos, Banó Szabó Bence és Leoni mondhatja el magáról, hogy futballozott már a nemzetközi porondon. Jól sikerült a felkészülésünk, a nyáron igazolt labdarúgók könnyen beilleszkedtek, bízom benne, hogy boldogok lesznek majd a szurkolóink a lefújás után.

„ Jó csapat érkezik hozzánk, kétszer akkora az értéke, mint a KTE-nek – mondta az edzést követő sajtótájékoztatón Lóczi István . – Az elmúlt években huszonkilenc nemzetközi mérkőzést játszott, volt amikor egy évben négyet, máskor hatot, rengeteg légiós van a keretében, a kezdőjében is jó eséllyel lesznek heten. Ez a mérkőzés tulajdonképpen bónusz, a tavalyi év jutalma, bízunk benne, hogy megfelelő önbizalommal játszunk majd. Hogy kellett-e gondolkodnom, amikor felkértek vezetőedzőnek? Egyértelműen érzelmi döntést hoztam, ehhez a klubhoz nagyon sok emlék köt. Már utánpótlás-edzőként, később vezetőedzőként is sokszor jártam itt. A sportigazgató Tóth Ákos, de két stábtag Kerekes Barna és Trepák Attila is volt a játékosom, de ugyanez elmondható a csapat kapitányáról, Vágó Leventéről és Grünwald Attiláról. Arról nem is beszélve, hogy a fiam, Péter évek óta a klub utánpótlásában dolgozik.”     

Alighanem sokan emlékeznek a KTE tizenkét évvel ezelőtt a Magyar Kupa-döntőben 3–2-re legyőzte a Videotont – mégpedig Foxi Kethevoama három góljával –, így az akkor Tomiszlav Szivics irányította csapat az Európa-ligában indulhatott. A nagy nap 2011. július 14-én jött el, telt ház volt a Széktói Stadionban, a kazah Aktobe elleni találkozón, és bár Szinisa Radanovics góljával az első félidő után még a KTE vezetett, a vége 1–1-es döntetlen lett. Mivel a visszavágón nem született találat, idegenben rúgott góllal az Aktobe jutott a következő körbe, így a kecskemétiek annak tudatában búcsúztak a nemzetközi porondtól, hogy egyik meccsüket sem vesztették el.

Az most mindenképpen a Riga FC mellett szól, hogy játékban van, hiszen Lettországban tavaszi–őszi rendszerben zajlik a bajnokság, és 23 forduló után az első helyen áll (egyetlen vereséggel, tizenegy kapott góllal). Ugyanakkor ha a KTE azt a futballt tudja játszani, amelyik a tavalyi idény nagy részében jellemezte, van esélye győzelemmel indítani a kalandot.

„Ellenfelünk négy, három, hármas felállásban játszik, támadó felfogásban., és bár nagyon jó csapatnak tűnik, bízunk abban, hogy jó eredményt érünk el – mondta még Lóczi István. – Amit megállapíthattunk a felvételeket nézve, hogy a Víkingur elleni két találkozón az izlandi csapatnak több mint tíz, rögzített helyzetből elvégzett lehetősége volt, ezeket nehezen tudták hárítani, erre próbálunk meg összpontosítani. Jól sikerült a főpróbánk, bár fejben kicsit tompák voltak a srácok, mégiscsak NB II-es élcsapatnak rúgtak gólt, és több helyzetet is kialakítottak az Ajka ellen, márpedig ez kedvezőnek tűnik. Sajnos a középpályán Nikitscher Tamást sérülés miatt hosszú időre elvesztettük. Ugyanakkor Nagy Krisztián és Tóth Barna is teljes erőbedobással edz már egy ideje, velük számolhatunk. A szurkolók nagyon jó hangulatot tudnak teremteni, bízom benne, nagy segítséget jelentenek majd. Hogy van-e drukk bennem? Amikor az utánpótlás-válogatottnál dolgoztam, tizenhárom alkalommal ültem már nemzetközi meccsen a kispadon, de ettől még valamilyen szinten biztosan lesz lámpalázam. Fontos lesz az első tíz-tizenöt perc, megadhatja a mérkőzés alaphangját, azt remélem, a sok szurkoló, a hangulat feldobja majd labdarúgóinkat, és győzelemmel mehetünk el a visszavágóra.”     

EURÓPA-KONFERENCIALIGA, SELEJTEZŐ
2. FORDULÓ, 1. MÉRKŐZÉS

Csütörtök, 19.00: Kecskeméti TE–Riga FC (lett) (Tv: Duna World) – élőben az NSO-n!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik