Bödéék már a pályán - de megélik-e az augusztust kupacsapataink?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.07.01. 12:59
null
A Ferencváros tegnap már Máltán edzett (Fotók: <a href="http://www.fradi.hu" target="_blank">fradi.hu</a>)
A Sliema Wanderers–Ferencváros Európa-liga-selejtezővel (17.45 óra) ma ismét megkezdik szereplésüket a magyar csapatok a nemzetközi kupaporondon. A kérdés csak az, hogy beszélhetünk-e majd egyáltalán menetelésről, a tavalyi gyászos szereplés után megérik-e a mieink az augusztust?

 

A 2013–2014-es szezonban sikerült negatív rekordot dönteniük a magyar kupacsapatoknak, ugyanis július 25-én a még versenyben lévő két magyar együttes, a Budapest Honvéd és a DVSC-Teva is búcsút intett az európai sorozatnak. Korábban még egyszer sem fordult elő, hogy már az augusztust sem élték meg a magyar klubok a nemzetközi kupákban.

 

SZAVAZÁS

Ön szerint megélik kupacsapataink az augusztust?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Az elmúlt öt évben háromszor is decemberig tartott a magyaroknak az európai kupa ősz, köszönhetően a DVSC BL- (2009) és El- (2010), valamint a Videoton El-csoportkörös (2012) szereplésének. Viszont a másik két évben nagyon hamar befejeződött a magyar csapatok nemzetközi kupaszereplése: 2013-ban júliusban, 2011-ben augusztus 4-én. Vajon most mi következik?

Számunkra a nemzetközi kupasorozat egyik legizgalmasabb része a sorsolás, de a BL-ben már a sorsolást megelőző, úgynevezett területenkénti elv alapján történő csoportbeosztás is sok mindent meghatározhat.

Idén a selejtező 2. fordulójában kiemeltként beszálló Lokit északra sorolták, így biztossá vált, hogy a svéd Malmőt, az izlandi KR Reykjavíkot, a walesi The New Saintset, az északír Cliftonville-t kaphatja. Így csak azért kellett izgulnunk, hogy a svédeket elkerüljük, mert a többi csapat papíron jóval gyengébbnek tűnik. Az északír Cliftonville ellen pedig kötelező feladatnak nevezhető a továbbjutás, még akkor is, ha magyar csapat ma már senki ellen nem mehet biztosra Európában.

Ha pedig a Cliftonville-t búcsúztatja a DVSC, akkor az augusztust már biztosan megéljük, ugyanis a selejtező 3. forduló visszavágóját augusztus 5–6-án rendezik. Persze a végső cél aligha a selejtező 3. fordulója, hanem a csoportkör, amihez viszont összesen három párharcot kell sikerrel megvívni.

Az Európa-ligában még nehezebb út vezethet a csoportkörig. Legalábbis a Ferencvárosnak és a DVTK-nak biztosan, hiszen nekik négy párharcon is túl kellene jutniuk. Ráadásul rögtön a 2. fordulóban igen rágós falat következhet, persze csak akkor, ha az első fogást, az előételnek tökéletesen beillő Sliemát, illetve Birkirkarát sikerül megemészteniük csapatainknak. A Fradira ugyanis a horvát Rijeka, míg a DVTK-ra a Veris Chisinau (moldovai)–Liteksz Lovecs (bolgár) párharc győztese várhat, papíron mindegyik lehetséges rivális erősebb a máltaiaknál.

A FRADI KERETE EL-KERETE

Kapusok: Dibusz Dénes, Jova Levente, Kunsági Roland. Mezőnyjátékosok: Philipp Bönig, Batik Bence, Busai Attila, Emir Dilaver*, Michal Nalepa, Bosnjak Predrag, David Mateos, Nagy Dominik, Csilus Tamás, Stjepan Kukuruzovic, Gyömbér Gábor, Nagy Dániel, Vladan Csukics, Holman Dávid, Orosz Márk, Tomislav Havojic, Benjamin Lauth, Böde Dániel, Péter Antal, Ugrai Roland, Somália

* Dilaver nem utazott el Máltára.

A Győri ETO a 2. körben csatlakozik az Európa-liga mezőnyéhez, de rögtön rázós túra elé nézhet, ha a svéd IFK Göteborg az 1. fordulóban érvényesíti a papírformát a luxemburgi CS Fola Esch ellenében.


Korábban a Ferencváros vezetőedzője, Thomas Doll beszélt arról, hogy egy-két körre mindenképp jó lehet a csapata az európai porondon, de a sorsolás ismeretében ezt mindegyik klubról elmondhatjuk, aztán hogy többre is képesek lesznek-e, még kérdéses…

A Fradi mindenesetre időben megkezdte a felkészülést, illetve a keret kialakítását a mai csatára, hiszen már hét új játékost is szerződtetett a nyári szünetben, bár közülük a múlt héten igazolt osztrák-bosnyák jobbhátvéd, Emir Dilaver még nem tartott Máltára, de az El-keretbe már őt is benevezték. Emellett három felkészülési meccset is játszott a csapat. A Szabadkígyós elleni 16–0-s találkozóból messzemenő következtetést nem lehet levonni, de a Dunaújváros elleni 1–1 és a DVSC elleni 0–1 sem feltétlenül ad okot arra, hogy pesszimistán várják a Ferencváros hívei a mai, máltai meccset.

A játékot illetően nagy kérdés, hogy a Thomas Doll-lal konfliktusba kerülő Leonardo nélkül hogyan működik a Fradi támadójátéka, illetve az első számú gólfelelősnek szánt Benjamin Lauth hogyan illeszkedik be a rendszerbe, milyen szerep jut Böde Dánielnek.

A kérdésekre hamarosan választ kapunk, mint ahogy arra is, lesz-e még augusztusban kupacsapatunk – ami a lényeg, csapataink ismét harcban állnak.

A SILEMA VOLT KAPUSA SZERINT TOVÁBB KELL JUTNIA A FRADINAK

„Nem is lehet kérdés, a Fradinak tovább kell lépnie ebből a párharcból – jelentette ki a 34 esztendős Szentpéteri Viktor, aki a Sliemában védett a 2010–2011-es szezonban, míg a tavasszal az NB III-as Budaörs kapuját őrizte. – A Sliema légiósai profik, a máltaiak pedig amatőrök, dolgoznak a futball mellett. A csapat egyik legnevesebb játékosa a százháromszoros máltai válogatott csatár, Michael Mifsud, de Stanley Ohawuchira is érdemes lehet odafigyelni, a nigériai huszonegy gólt szerzett az előző szezonban. Nemrég, június közepén jártam Máltán pihenni, találkoztam korábbi csapattársammal, a máltai Alex Muscattal és az olasz edzővel, Alfonso Grecóval is – Paul Ince-t nem láttam… Nem tévedés, a korábbi ötvenháromszoros angol válogatott középpályás is szóba került mint lehetséges edzőjelölt. Beszéltek angol befektetőkről is, de úgy tűnik, ebből semmi sem valósult meg… A Sliema az idén is részt vett az ilyenkor szokásos Európa-kupán, amelyen azon máltai csapatok szerepelnek, amelyek indulnak az Európa-ligában. A Sliema a Hibernians és a Birkirkara – ez a csapat játszik majd a Diósgyőrrel az El-ben – ellen nyert, míg az egyetlen máltai profi klubtól, a Vallettától négy-kettőre kikapott.”


Kérdés, az időjárás mennyire lesz kegyes a csapatokhoz.

„Nem lenne meglepő, ha harminc fok felett lenne a hőmérséklet napközben, ennél azonban fontosabb, hogy ebben a napszakban még rendkívül magas a páratartalom – folytatta a kapus, utalva a 17.45-ös kezdési időpontra, majd a Ferencvárosra is kitért. – Persze, hallottam, hogy Leonardo minden bizonnyal távozik, hogy Muhamed Besic nemrég még a világbajnokságon futballozott, hogy Julian Jenner távozott, de nélkülük is tovább kell jutnia a Fradinak."

 

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A FERENCVÁROSNÁL
Érkezők: Batik Bence (MTK – kölcsönből vissza), Bosnjak Predrag (Haladás), Emir Dilaver (osztrák, Austria Wien – Ausztria), Tomislav Havojic (horvát, NK Istra 1961 Pula – Horvátország), Stjepan Kukuruzovic (svájci-horvát, FC Zürich – Svájc), Benjamin Lauth (német, 1860 München – Németország),Nagy Dániel (Osnabrück – Németország), Michal Nalepa (lengyel, Wisla Kraków – Lengyelország), Orosz Márk (Lombard Pápa – kölcsönből vissza?)
Távozott/távozhat: Ulysse Diallo (mali, Arouca – Portugália), Józsi György (?), Julian Jenner (holland, ?), Aleksandar Jovanovic (bosnyák, DVSC), Laczkó Zsolt (?), Leonardo (brazil, ?) Mark Otten (holland, ?), Arsenio Valpoort (holland, ?), Muhamed Besic (bosnyák, ?), Mateo Pavlovic (horvát, Werder Bremen – német, kölcsönből vissza?)
Kiszemeltek:Gera Zoltán (szabadon igazolható, West Bromwich Albion – Anglia), Jasmin Mesanovic (bosnyák, Celik Zenica – Bosznia-Hercegovina), Kenan Piric (bosnyák, Gent – Belgium), Mateo Pavlovic (horvát, Werder Bremen – német)

 

EURÓPA-LIGA-SELEJTEZŐ
1. FORDULÓ
2014. július 1., 17.45:
Sliema Wanderers (máltai)–Ferencváros (Tv: Duna) – a mérkőzést az NSO élő, szöveges tudósításában is nyomon követheti
2014. július 3., 20.30: Diósgyőri VTK– Birkirkara (máltai) (Tv: Duna, Helyszín: Debrecen, Nagyerdei Stadion)
2014. július 10., 20.30: Ferencváros– Sliema Wanderers (MTVA, Puskás Ferenc Stadion)
2014. július 10., 19.30: Birkirkara–Diósgyőri VTK (MTVA)
2. FORDULÓ
2014. július 17.: Győri ETO–IFK Göteborg (svéd)/CS Fola Esch (luxemburgi)
2014. július 17.:
Veris Chisinau (moldovai)/Liteksz Lovecs (bolgár)–DVTK/Birkirkara
2014. július 17.:
HNK Rijeka (horvát)–FTC/Sliema Wanderers
2014. július 24.:
IFK Göteborg/CS Fola Esch–Győri ETO
2014. július 24.:
DVTK/Birkirkara–Veris Chisinau/Liteksz Lovecs
2014. július 24.: FTC/Sliema Wanderers–HNK Rijeka

BAJNOKOK LIGÁJA-SELEJTEZŐ
2. FORDULÓ
2014. július 15.: Cliftonville (északír)–Debreceni VSC-Teva
2014. július 22.: Debreceni VSC-Teva–Cliftonville

Az El és a BL 2014–2015-ös teljes időbeosztását itt tekintheti meg!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik