Huszti volt az egyik, akit nagyon faragtak - az El számokban

Vágólapra másolva!
2013.05.17. 08:07
null
Íme, egy strigula a Huszti-kimutatásban (Fotó: Action Images)
Huszti Szabolcs, a Hannover jelenleg éppen sérüléséből lábadozó magyar légiósa szenvedte el a második legtöbb szabálytalanságot a labdarúgó Európa-liga szerdán véget érő, Chelsea-diadalt hozó 2012–2013-as idényében – egyebek mellett erre bukkantunk rá, amikor átnéztük az európai szövetség (UEFA) honlapjának érdekes és kevésbé érdekes adatokat soroló El-statisztikáit.

 

Huszti Szabolcs – az alábbi statisztikákban nem értékelt selejtezőt és playoffot is beleszámítva – 12 mérkőzésen lépett pályára az Európa-liga 2012–13-as szezonjában, öt góllal és négy gólpasszal segítette a Hannovert, amely a csoportkörből továbbjutott, majd a legjobb 32 között búcsúzott az orosz Anzsival szemben.

A GÓLLÖVŐLISTA ÉLCSOPORTJA
1. Libor Kozák (Lazio) 8 (613 perc)
2. Edinson Cavani (Napoli) 7 (462)
Óscar Cardozo (Benfica) 7 (585)
4. Rodrigo Palacio (Internazionale) 6 (436)
Fernando Torres (Chelsea) 6 (810)
6. Raúl Bobadilla (Young Boys) 5 (535)
José Rondón (Rubin) 5 (976)

Az előbb említett pozitív statisztikák elismerésre méltók, azonban Huszti nem ezekkel került be az idény „legjei” közé, hanem a 28 elszenvedett szabálytalansággal. Nála többször csak Diego Capelt, a lisszaboni Sporting spanyol légiósát rúgták fel, rántották vissza és le, lökték meg és sanyargatták.

A többi egyéni statisztikát böngészve viszonylag sokszor akadtunk a hat gólig jutó, a döntőben is betaláló Fernando Torres és a csütörtökre virradóra kupaemelgetésben elfáradó többi Chelsea-futbalilsta nevére.

Egy igazi kuriózum: a Lazio cseh támadója, a 23 éves Libor Kozák úgy lett az Európa-liga 2012–13-as idényének gólkirálya, hogy a párhuzamosan futó olasz bajnokságban többnyire csak csereként jutott szóhoz és (legalábbis a még előttünk álló utolsó fordulóig) egyetlenegyszer sem talált be a kapuba. Az El csoportkörének rajtjától nyolc gólt szerzett (ezzel lett gólkirály), sőt volt egy duplája a playoffkörben is.

EGYÉNI STATISZTIKÁK
EGYÉB TÁMADÓSTATISZTIKÁK
A legtöbb gólpassz: José Barkero (Levante), Juan Mata (Chelsea) 6-6, Fredy Guarín (Internazionale), Frank Lampard (Chelsea), Mohamed Szalah (Basel) 4-4
A legtöbb kapura tartó lövés: Óscar Cardozo (Benfica), Samuel Eto’o (Anzsi) 17-17, Fernando Torres (Chelsea), José Rondón (Rubin) 15-15, Gareth Bale (Tottenham), Edinson Cavani (Napoli) 14-14
A legtöbb kaput elkerülő lövés: José Rondón (Rubin) 16, Antonio Candreva (Lazio) 15, Fernando Torres (Chelsea), Vedad Ibisevic (Stuttgart) 14-14
A legtöbbször ragadt lesen: Moussa Sow (Fenerbahce) 22, Papiss Cissé (Newcastle) 18, Mohamed Szalah (Basel) 14
SZABÁLYTALANSÁGOK, FEGYELMI HELYZET
A legtöbb sárga lap: Serey Die, Philipp Degen (mindkettő Basel), Lorik Cana (Lazio) 5-5
Egynél több piros lapot senki sem kapott.
A legtöbb elkövetett szabálytalanság: Marco Donadel (Napoli) 25, Cabral (Basel), Mihai Doru Pintilii (Steaua), Maxime Gonalons (Lyon), Valentin Stocker (Basel), Ramires (Chelsea) 23-23
A legtöbb elszenvedett szabálytalanság: Diego Capel (Sporting) 29, Huszti Szabolcs (Hannover) 28, Enzo Pérez (Benfica), Vedad Ibisevic (Stuttgart), Jucilei (Anzsi) 21-21
A LEGTÖBB JÁTÉKIDŐ
1163 perc (Aleksandar Dragovic, Basel), 1147 (Fabian Schär, Basel), 1141 (Gökhan Gönül, Fenerbahce), 1110 (Jan Vertonghen, Tottenham), 1105 (Dirk Kuyt, Fenerbahce)

 

A LAZIO ÉS AZ INTER SZEREZTE A LEGTÖBB GÓLT

Az olasz klubokhoz kapcsolódó történelmi közhely (kevés gólt lőnek, keveset kapnak) manapság már kevéssé állja meg a helyét – lám, az Európa-liga legutóbbi szezonjában az Internazionale és a Lazio szerezte a legtöbb gólt.

Persze minden El-statisztikánál kéretik figyelembe venni, hogy a csapatok nem ugyanannyi meccset játszottak: pl. a Lazio 12-t, az Inter tízet, míg a legmagasabb gólátlagot (2.33) elérő Young Boys csupán hatot. Na ja, a svájciak a Liverpoolnak kétszer, az Udinesének és az Anzsinak egyszer-egyszer hármat vágtak – más kérdés, hogy hiába gyűjtöttek ugyanannyi pontot, mint a csoportelső, nem jutottak tovább (efféle kiesésre még nem akadt példa ebben a kupasorozatban).

Felhívjuk figyelmüket egy érdekes egybeesésre: az elkövetett és az elszenvedett szabálytalanságok kategóriájában, valamint az elvben a szabálytalanságok súlyosságát érzékeltetni hivatott sárga lapoknál ugyanaz a három csapat, a Basel, a Fenerbahce és a Lazio kombinálódik. Erőfutball a köbön?

CSAPATSTATISZTIKÁK
GÓLOK
A legtöbb gól: 20 (Internazionale, Lazio), 19 (Tottenham), 18 (Basel, Fenerbahce, Rubin)
A legmagasabb gólátlag: 2.33 (Young Boys), 2.13 (Dnipro), 2 (Internazionale, Lyon), 1.89 (Chelsea)
A legtöbb gól büntetőből: 4 (Basel, Mönchengladbach), 3 (Fenerbahce, Levante)
LÖVÉSEK/FEJESEK
Kapura tartó: 73 (Basel), 71 (Stuttgart), 65 (Lazio), 63 (Tottenham), 62 (Fenerbahce)
Kaput elkerülő: 77 (Stuttgart, Lazio), 72 (Basel), 65 (Rubin), 62 (Fenerbahce)
RÖGZÍTETT HELYZETEK TÁMADÁSBAN
A legtöbb szöglet: 75 (Tottenham), 69 (Basel), 66 (Fenerbahce), 61 (Plzen), 60 (Lazio)
A legtöbb szabadrúgás: 64 (Newcastle), 54 (Bordeaux), 39 (Atlético Madrid), 38 (Tottenham, Anzsi)
SZABÁLYTALANSÁGOK, FEGYELMI HELYZET
A legtöbb piros lap: 3 (Sporting, Rubin, Basel)
A legtöbb sárga lap: 37 (Basel), 31 (Lazio, Fenerbahce)
A legtöbb elkövetett szabálytalanság: 207 (Basel), 178 (Lazio), 171 (Fenerbahce)
A legtöbb elszenvedett szabálytalanság: 178 (Fenerbahce), 148 (Basel), 146 (Lazio)

 

NIKOLICSTÓL TORGHELLÉIG, AVAGY RÖVID VIDI-SZEMLE

Végezetül essék szó a Videotonról, amely a magyar szurkolók többségének nagy örömére a csoportkörig küzdötte magát, sőt sokáig ott is reménykedhetett a továbbjutásban. Ennek megfelelően játékosai ott sorakoznak az UEFA statisztikai kimutatásában is, így aztán felidézhetjük, hogy a Vidinek nem volt kétgólos játékosa a csoportkörben – Nikolics Nemanja (3) és Filipe Oliveira (2) személyében az addig vezető úton viszont kettő is; hogy Paulo Vinícius töltötte a legtöbb időt a pályán (540 perc); hogy Nikola Mitrovics (4) találta el legtöbbször a kaput úgy, hogy nem lett belőle gól.

Ami a szabálytalanságokat és a fegyelmezést illeti: a Vidi játékosai közül Marco Caneira és Sándor György kapott piros lapot – a két csoporttársat, a Sportingot és a Baselt három-három kiállítás sújtotta, ők a rangelsők, avagy kemény egy csoport volt az a G! –, Caneirának két sárgát is bevéstek. A legtöbb szabálytalanságot Torghelle Sándor és Álvaro Brachi (8-8) követte el, a legtöbbet Brachi, Renato Neto és Filipe Oliverira (7-7) szenvedte el.

Végül még egy érdekesség: Nikolics Nemanját nyolc alkalommal állította meg a zászló lesen, amivel messze elmarad a „rangelső” Moussa Sow (22) mögött, ám a népes holtversenyben elfoglalt 16. helyezésével előkelő helyezést foglal el a tilos zóna határán portyázók között.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik