A favorit a Chelsea, de a pluszerő a Basellel van

Vágólapra másolva!
2013.04.25. 14:06
null
Bázel készen áll a Chelsea fogadására, a „kékek” érvényesítenék a papírformát (Fotó: Action Images)
Az idén olyan csapat emelheti magasba az Európa-liga serlegét, amely korábban sem ebben a sorozatban, sem elődjében, az UEFA-kupában nem végzett az élen. A papírforma szerint a Basel, Chelsea, Fenerbahce, Benfica négyesből a svájci együttes esélyei a legszerényebbek. Az alpesi országban élő korábbi bolgár válogatott Petar Alekszandrov sutba dobja a statisztikát: ötven százalékot ad Murat Yakin csapatának a Chelsea ellen.

 

A Basel és a Chelsea összevetésekor egyetlen olyan területet találunk, ahol az előző idényben BL-győztes angolok fölénye nem domborodik ki: a játékoskeret erősségét, a büdzsé nagyságát, az orvosi hátteret tekintve nincs egy súlycsoportban a két csapat, amely két világnézetet képvisel. A Roman Abramovics érdekeltségébe tartozó Chelsea a futballpiac nagyfogyasztója (kész futballistákat vásárol akár 40-50 millió fontért), míg a Basel a maga 35 millió eurós költségvetésével regionális hatalom, globális szempontból ugyanakkor „őstermelő”.

BOSSZÚÉHES TÖRÖKÖK

Ahogy a Basel, a másik párosításban a Benficát fogadó Fenerbahce is első európai kupadöntőjéért harcol – a reváns reményében. A BEK 1975–1976-os idényének első fordulójában az első mérkőzésen a portugálok 7–0-ra nyertek (ez a Fener történetének legsúlyosabb veresége a nemzetközi kupákban), az Izmirben rendezett visszavágót elbliccelték (1–0-s vereség).

Csaknem négy évtized elteltével az erőviszonyok már nem ennyire egyértelműek, ráadásul a Benfica alapcsapatában sérülés vagy eltiltás miatt a csapatkapitány Luisao mellett André Almeida és Enzo Pérez sem lép pályára. A védekezésért felelős három ember hiánya a törökök malmára hajthatja a vizet.

A példa adva van: az elődök hazai környezetben féken tartották anno a Benficát.

„A Basel utánpótlásvonalon hihetetlenül erős, részben ennek köszönhető, hogy menetrendszerű kifosztása ellenére tartja vezető pozícióját” – mondta a Nemzeti Sportnak a Svájcban élő és edzőként dolgozó korábbi bolgár válogatott csatár, Petar Alekszandrov.

Az előző idény végén két kulcsembere, Xherdan Shaqiri (jelenleg Bayern München) és Granit Xhaka (Mönchengladbach) költözött fejlettebb futballkultúrájú országba, a Basel azonban nem roppant meg: a bajnokságban listavezető, a Svájci Kupában döntős, az európai porondon elődöntős.

„A rendszer zökkenőmentesen működik, a Basel első csapatába idényenként két-három fiatalt építenek be az utánpótlásból azzal a tudattal, hogy a legjobbak legfeljebb két-három év múlva úgyis továbbállnak, azaz felkészülten várják az érdeklődő klubokat – utalt a precizitásra Petar Alekszandrov. – A mostani csapatból Valentin Stocker és az egyiptomi Mohamed Szalah már a nyáron erősebb bajnokságba szerződhet, utóbbi kapcsán évek múlva még a Chelsea is szóba jöhet. Hihetetlenül gyors. Xherdan Shaqirit annak tartottuk, de hozzá képest is van Szalahban még egy sebesség. Ha a helyzetkihasználásban tovább fejlődik, topklubban köthet ki. Ami az elődöntőt illeti, a Chelsea tűnik a párharc favoritjának, ám korábbi futballistaként van róla fogalmam, mi járhat a játékosok fejében: mivel svájci csapat még sohasem szerepelt európai kupadöntőben, az övék lehet az elsők dicsősége. És ez hatalmas pluszerőt kölcsönöz. Optimista vagyok, ötven-ötven százalékra tartom az esélyeket.”

A Chelsea-ben (amely ebben a sorozatban nem számíthat a csatár Demba Bára) Gary Cahill és Ashley Cole is felépült sérüléséből, azaz a szenegáli támadót leszámítva a komplett keret Rafael Benítez menedzser rendelkezésére áll, míg az ellenoldalon Murat Yakin nem támaszkodhat a 33 éves Alexander Frei tapasztalatára. A korábbi svájci válogatott csatár a Tottenham elleni nyertes negyeddöntőt követően(!) bejelentette visszavonulását, majd ugyanazzal a lendülettel elfoglalta a Luzern sportigazgatói székét. Frei és Yakin viszonyát beárnyékolta a (klub)politika és a játékstratégia, az edző a veterán harcossal szemben a friss erőt részesítette előnyben.

A szervezettség keménységet (az Európa-liga mostani kiírásában a svájciak játékosai 27 sárga és három piros lapot kaptak), az ellenfél kapuja előtt pedig pontosságot jelent: a csapat hét gólt szerzett eddig szögletből, ami az előző adathoz hasonlóan idényrekord az Európa-ligában.

„Murat Yakint nem menedzsernek, inkább kivételes tehetségű edzőnek mondanám, fényes pályát futhat be – véli Petar Alekszandrov. – Nagy taktikus, felkészült edző. Az idén a Basel élén bizonyít, egy éve még a Luzernnel nyert ezüstérmet a bajnokságban. A Luzern most is második a tabellán – csak alulról.”

EURÓPA-LIGA, ELŐDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
Basel (svájci)–Chelsea (angol)

Bázel, St. Jakob Park; 21.05 (tv: Story4). V: P. Královec (cseh)

Fenerbahce (török)–Benfica (portugál)
Isztambul
, Sükrü Saracoglu Stadion; 21.05 (tv: Digi Sport1). V: Mazics (szerb)

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik