Legjobb gólvágója nélkül jutna csúcsra a Rangers ellen a Zenit

Vágólapra másolva!
2008.05.14. 15:19
Majd kétgólos átlag az egyik, hosszú kapott gól nélküli széria a másik oldalon. A Bayer és a Bayern megalázó kiütése a Zenitnél, a Sporting és a Fiorentina elleni keserves sikerek a Rangersnél. Látványos kontrajáték és kőkemény, rakkolós, megalkuvást nem tűrő védőmunka. Hogy melyik csapat játéka látványosabb, az nem vitatható. De a stílus önmagában még nem ér UEFA-kupát: a serleg elhódításához a ma esti döntőn is mindent meg kell tenni.
Fókuszban a kupa: Advocaat (középen) és az eltiltott Pogrebnjak (jobbra) a döntő előtti sajtótájékoztatón
Fotó: Alekszander Gyemjancsuk/Reuters
Fókuszban a kupa: Advocaat (középen) és az eltiltott Pogrebnjak (jobbra) a döntő előtti sajtótájékoztatón
Fókuszban a kupa: Advocaat (középen) és az eltiltott Pogrebnjak (jobbra) a döntő előtti sajtótájékoztatón
Fotó: Alekszander Gyemjancsuk/Reuters
Fókuszban a kupa: Advocaat (középen) és az eltiltott Pogrebnjak (jobbra) a döntő előtti sajtótájékoztatón

Még a legnagyobb angol nyelvű oldalak blogjai sem fukarkodnak a kritikával a Rangers teljesítményét illetően: a Eurosport honlapján az Early Doors rovat „hihetetlenül unalmasnak” nevezte a skótok játékát, máshol meg azt elemezték, vajon ez-e minden idők leggyengébb Rangerse…

Fanyalgás ide, fanyalgás oda, véletlenül nem jutnak el a csapatok az UEFA-kupa döntőjéig: a „Gers” ezt elsősorban kitűnő védelmének köszönheti. A BL-csoportkörból kieső skótok hálója mindössze kétszer rezdült meg a legjobb 32 óta, az utolsó négy mérkőzésen pedig senki nem volt képes betalálni a Rangersnek.

„Senki nem juthat el érdemtelenül egy nemzetközi kupa döntőjébe. Lehet, hogy alig-alig rúgnak gólt, de fantasztikusan védekeznek” – nyilatkozta Anatolij Timoscsuk, a Zenit ukrán középpályása.

A MESTEREK A MECCS ELŐTT

Dick Advocaat (Zenit): „Mindenki minket tart a favoritnak, de ez nem zavar. A két csapat jól ismeri egymást. Jó mérkőzést várok, és remélhetőleg Zenit-győzelmet”
Walter Smith (Rangers): „Fantasztikus idényünk volt, itt az ideje, hogy megkoronázzuk. De a Zenit is parádés évet produkált, így rettenetesen nehéz este vár ránk. Ami azt illeti, nem gondoltuk volna, hogy eljutunk az UEFA-kupa döntőjébe”
A remekül záró védelem ellen ráadásul legjobb támadója nélkül veszi fel a harcot a szentpétervári csapat: Pavel Pogrebnjak, a sorozat társgólkirálya sárga lapjai miatt nem léphet pályára.

Persze a pétervári támadógépezet az elődöntő visszavágóján úgy rúgott egy négyest a Bayernnek, hogy másik kulcsfigurája, Andrej Arsavin hiányzott, szintén eltiltás miatt.

Pogrebnjakot Alejandro Dominguez és a török válogatott Fatih Tekke pótolhatja.

Az első nemzetközi kupadöntőbe jutó Zenit játékosai jóval pihentebbek lehetnek a hazai porondon rendkívül fárasztó sorozatot produkáló Rangersnél, ráadásul érthető módon magabiztosak is a fináléig tartó nagy menetelés után.

„Minden, amire szükségünk lehet, itt van a lábunkban és a fejünkben. Egyéni villanásokkal és váratlan megoldásokkal kell megbontanunk a skót falat” – bizakodott Timoscsuk.

A Rangersnél az utolsó pillanatban zöld utat kapott Kevin Thomson, így ő is Walter Smith rendelkezésére állhat. A skót csapat idén négy trófeát is nyerhet, hasonló tettre a 1967-ben utoljára a Sporting CP volt képes, mikor öt sorozatot is megnyert.

Tekintse meg a várható kezdőcsapatokat, majd kísérje végig a mérkőzés online közvetítését 20.45-től!

UEFA–KUPA DÖNTŐ

ZENIT–RANGERS FC
Manchester, City of Manchester Stadium, 20.45
Vezeti: Fjördfeldt (svéd)

A HIÁNYZÓK

Zenit Rangers
Pogrebnjak (sárga lapok) Cousin (piros lap), McGregor (sérült)

ÚT A DÖNTŐIG

Az orosz bajnokságot megnyerő szentpétervári együttes számára a második selejtezőkörben kezdődött az UEFA-kupa-sorozat. A szlovák Zlaté Moravce (összesítésben 5–0), majd a főtábla első fordulójában a belga Standard Liege (4–1) kiejtése után az angol Everton és a német Nürnberg mögött az A-csoport harmadik helyezettjeként jutott a kupa egyenes kieséses szakaszába.


A glasgow-i gárda a Bajnokok Ligájában kezdte nemzetközi kupaszereplését. A selejtező második (a montenegrói Zeta ellen), majd harmadik (a szerb Crvena zvezdával szemben) fordulójából is kapott gól nélkül jutott tovább, ám a BL-csoportkört nem élte túl, miután az utolsó játéknapon ki-ki mérkőzésen odahaza 3–0-ra kikapott a francia bajnok Lyontól. Innen automatikusan az UEFA-kupa legjobb 32 csapata közé csöppent a Rangers.

Zenit Rangers
Villarreal 1–0 (o), 1–2 (i) Panathinaikosz 0–0 (o), 1–1 (i)
Marseille 1–3 (i), 2–0 (o) Werder 2–0 (o), 0–1 (i)
Leverkusen 4–1 (i), 0–1 (o) Sporting 0–0 (o), 2–0 (i)
Bayern München 1–1 (i), 4–0 (o) Fiorentina 0–0 (o), 0–0 (i), 11-esekkel

A LEGUTÓBBI TÍZ DÖNTŐ

1998: Internazionale (olasz)–Lazio (olasz) 3–0
1999: Parma (olasz)–Marseille (francia) 3–0
2000: Galatasaray (török)–Arsenal (angol) 0–0 – 11-esekkel: 4–1
2001: Liverpool (angol)–Alavés (spanyol) 5–4 – aranygóllal
2002: Feyenoord (holland)–Dortmund (német) 3–2
2003: Porto (portugál)–Celtic (skót) 3–2 – hosszabbítás után
2004: Valencia (spanyol)–Marseille 2–0
2005: CSZKA Moszkva (orosz)–Sporting (portugál) 3–1
2006: Sevilla (spanyol)–Middlesbrough (angol) 4–0
2007: Sevilla–Espanyol (spanyol) 2–2 – 11-esekkel: 3–1

ÚT A DÖNTŐIG: BAYER LEVERKUSEN–ZENIT 1–4


ÚT A DÖNTŐIG: SPORTING–RANGERS 0–2


ÚT A DÖNTŐIG: ZENIT–BAYERN MÜNCHEN 4–0


ÚT A DÖNTŐIG: FIORENTINA–RANGERS 0–0

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik