Andres Palop: Most már a csillagos ég a határ a Sevilla számára

Vágólapra másolva!
2007.05.17. 10:06
A Real Madrid (1985, 1986) után a Sevilla lett a második csapat az UEFA-kupa 1972 óta íródó történetében, amelynek sikerült eegymás utáni két évben elhódítania a trófeát. A szerda esti glasgow-i finálé első számú hőe végül nem Frederic Kanoute (Sevilla), még csak nem is Jonatas (Espanyol) let, hanem az andalúzok kapusa, Andres Palop, aki a büntetőpárbajban háromszor is jól érezte, hová érkezik a lövés. Palop viszont azt mondta: ő nem hérosz.
Jesus Navas (balra) és Frederic Kanoute üldözi Andres Palopot, a meccs hősét
Reuters
Jesus Navas (balra) és Frederic Kanoute üldözi Andres Palopot, a meccs hősét
Jesus Navas (balra) és Frederic Kanoute üldözi Andres Palopot, a meccs hősét
Reuters
Jesus Navas (balra) és Frederic Kanoute üldözi Andres Palopot, a meccs hősét

„A tizenegyespárbaj szerencsejáték, és nekem szerencsém volt, hogy háromszor is védeni tudtam” – mondtam a rendes játékidőben 2-2-es döntetlennel zárult, büntetőkkel 3-1-es sevillai diadalt hozó, fantasztikus finálé után a valenciai születésű játékos.

„Nem vagyok hős, csak egy a csapat tagjai közül – folytatta a 33 esztendős klasszis. – Ez a győzelem mindenkié, nem csak az enyém.”

Palopnak a címvédő első góljánál is elévülhetetlen érdemei voltak, hiszen kvázi gólpasszt jelentett a félpályáig szálló kidobása, amellyel aztán Adriano Correia egészen a kapuig robogott.

A szezon emlékezetes pillanati közé tartozik továbbá Palopnak a Sahtar Doneck elleni nyolcaddöntőben szerzett döntő fejesgólja, avagy nem teljesen kell szerénynek maradnia, ha hősnek tartják.

„Erre a kupára, erre a sorozatra örökké emlékeznünk kell – fogalmazott. – Gólt szereztem, megágyaztam egy gólnak, és kivédtem néhány tizenegyest.”

„Ennek a csapatnak most már a csillagos ég a határ. Hihetetlenül ambiciózusak lettünk, és helyet akarunk magunknak a ngy csapatok között.”

Az Espanyol azok közé a vesztesek közé tartozik, amelyek előtt fejet kell hajtani. Ernesto Valverde együttese fantasztikus volt, tíz emberrel kiharcolta a hosszabbítást, majd ott Frederic Kanoute döntőnek látszó gólja után másodszor is egyenlíteni tudott Jonatas pazar lövésével.

„Az Espanyol története a kontinentális porondon a korábbiakhoz hasonlóan alakult” – kesergett Valverde vezetőedző.

„Számunkra kegyetlenül végződött megint a finálé, de emelt fővel térhetünk haza. Úgy zártuk a versenysorozatot, hogy egyetlen mérkőzést sem veszítettünk el, és tizenöt meccsünk közül tizenegyet megnyertünk.”

A barcelonai együttes korábbi egyetlen európai kupadöntőjét 1988-ban játszotta a Bayer Leverkusen ellen – akkor 3-3-as eredmény a németek 3-2-re győztek a tizenegyeseknél. Valverde játékosként tagja volt annak az Espanyolnak.

„Meg voltam győződve arról, hogy nyerhetünk, miután kétszer is visszajöttünk. Szerintem a játékosaim fantasztikusak voltak. Ha veszíteniük kellett, akkor azt mondom, hát így veszítsenek” – mondta a szakvezető.

„A kiállítás (Moises a 68. percben kapot piros lapot) döntőnek bizonyult, úgy véltem, ha egyenlő a létszám, győztünk volna. Akkor szerezték a góljaikt, amikor mi a legjobban játszottunk, és a piros lapot is akkor kaptuk, amikor nagyon ment a csapatnak.”

„Még akkor is meggyőződésem volt, hogy nyerhetünk, amikor a tizenegyesekre került a sor, még ha tudtam is, hogy Palop mennyire erős.”

„Jóllehet, kegyetlen dolog így elbukni, nyugodtan mondhatom, hogy a csapat bajnoknak érezheti magát.”

EMLÉKEZTETŐ


ESPANYOL SEVILLA
Iraizoz Palop
Zabaleta Daniel Alves
Jarque Javi Navarro
Torrejón Dragutinovics
David García Puerta
Rufete Marti
De la Pena Poulsen
Moisés Maresca
Riera Adriano
Tamudo Luís Fabiano
Luis Garcia Kanouté
Vezetőedző: Vezetőedző:
Ernesto Valverde Juande Ramos

Gólszerző(k): Adriano (18.), Riera (28.), Kanouté (105.), Jonatas (115.)
Cserék: Maresca h. J. Navas (46.), Rufete h. Pandiani (56.), Luis Fabiano h. Kerzsakov (64.), Tamudo h. Lacruz (72.), Adriano h. Renato (76.), De la Pena h. Jonatas (87.)
Sárga lap: Moises (12.), Luis Fabiano (62.), Kanouté (82.), Puerta (115.)
Piros lap: Moises (68.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik