Marquinhos: Budapesten pokol vár az Olympiakoszra!

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2024.02.20. 09:10
Marquinhos fantasztikus érzelmeket képes belevinni a futballjába (Fotó: Szabó Miklós)
A szakmai stáb és a szurkolók buzdítása mellett a családja ad erőt a brazil Marquinhosnak – a támadó az Olympiakosz elleni Ekl-rájátszás visszavágóján is főszereplő lehet, és úgy érzi, meglehet a továbbjutás.

Cselezett, próbálkozott, ha nála volt a labda, szinte mindig történt valami. A Ferencváros brazil támadója, Marquinhos az utóbbi hónapokban végre olyan teljesítményt nyújt, ami a hírnevéhez méltó, hiszen a Fradi nagy reményekkel szerezte meg 2022-ben a bolgár Botev Plovdivtól. A dél-amerikai játékos egyértelműen meghatározó tagja a magyar bajnoknak, a csütörtöki, Olympiakosz ellen idegenben 1–0-ra elveszített Európa-konferencialiga-találkozón is harcolt, küzdött, próbált a görögök kapuja előtt veszélyt teremteni.

„Különös mérkőzés volt a pireuszi – mondta lapunknak a 24 esztendős Marquinhos, aki az idényben már 33 tétmérkőzésen lépett pályára a Fradiban. – A pályán úgy éreztem, egyetlen pillanatra sem lehet kihagyni, nincs üresjárat, végig nagyon koncentrálni kellett. Ritka az ilyen találkozó, amikor minden apró megmozdulásnak jelentősége van. Jó csapat az Olympiakosz, de méltó ellenfelei voltunk, sőt…”

A brazil légiós azért sajnálja különösen a hajrában – a 83. percben – kapott gólt, mert a Ferencváros az első félidőben jobb volt riválisánál, és a fordulást követően is csupán a találkozó végére fogyott el a szufla. A lefújást követően Dejan Sztankovics vezetőedző meglátása szerint is az utolsó tizenöt-húsz perc volt a döntő, a görög csapat cserejátékosai hozzátettek a sikerhez, míg a Fradi pályára küldött labdarúgói kevésbé tudtak segíteni.

„A meccs után kifejezetten dühös voltam, hiszen benne volt, hogy jobb eredményt érjünk el Görögországban, és a visszavágónak ne hátrányból kelljen nekivágnunk. Sajnos a hajrában kihagyott a figyelem, a hazaiak oldalról belőtt labdáját elengedték a védőink, a kapu előtt menthettünk volna, megvolt a lehetőségünk rá… A találkozó végére több alapemberünk is elfáradt.”

A brazil támadó is sokat volt játékban, ha hozzá került a labda, próbált veszélyt teremteni az Olympia­kosz tizenhatosánál, csakhogy gyakran túl sokáig cipelte a labdát, és belebonyolódott a cselezésbe. A 75. percben a szakmai stáb őt is lecserélte, de mire a csapat pénteken hazaért Budapestre, már Marquinhos is bizakodó és optimista volt.

„Máris itt van a visszavágó! Athénban is pazar volt a hangulat a stadionban, de abban mindenki biztos lehet, a Groupama Arénában még inkább az lesz. A Ferencvárosnak olyan szurkolótábora van, mint senkinek Európában, Pireuszba is nagyon sokan elkísértek bennünket, hazai pályán pedig elképesztő hangulatot képesek teremteni. Ilyen körülmények között, ilyen atmoszférában kötelességünk »megdögleni« a pályán. Budapesten pokol vár az Olympiakoszra!”

A támadó úgy érzi, a második mérkőzésen lesz esélye megfordítani a párharcot csapatának, legyőzik a görögöket és továbbjutnak. Marquinhos jó teljesítményében az is közrejátszik, hogy Dejan Sztankovics bízik benne, de sokat is vár el tőle.

„Szeretek Dejan Sztankoviccsal együtt dolgozni. Játékosként hihetetlen karriert futott be, az Internazionaléval nagyszerű eredményeket ért el, és bár most még edzői pályája elején jár, vezetőedzőként is sokra viheti. Nekem nagyon fontos a bizalom, csak úgy vagyok képes jó teljesítményre, ha érzem, hisznek bennem, tudják, mire vagyok képes. Ezt a bizalmat pedig úgy tudom meghálálni, ha a meccseken, edzéseken mindent kiadok magamból. Megpróbálok minél több gólhelyzetet kialakítani, gólpasszt adni, gólokat szerzeni.”
A brazil légiós nagy erőssége a zöld-fehéreknek, mozgékonyságával, cselezőkészségével, játékintelligenciájával kiemelkedik az NB I mezőnyéből. Százhetven centiméteres magassága ellenére erős testalkatú, akitől nehéz elvenni a labdát. Ezekre a készségeire az Olympiakosz elleni visszavágón is nagy szükség lesz, de a szakmai stáb bizalmán, a szurkolók buzdításán kívül még lesz valami, ami erőt ad neki – sosem tagadta, a családja mennyire fontos számára.

„Maranhaóban születtem, a családom a mai napig ott él. Nincs nap, hogy ne beszélnénk, az Olympiakosz elleni találkozó napján is biztosan hívnak, ők is biztatnak, és a távolból szurkolnak. A párom és a kisfiam viszont természetesen itt van velem Budapesten, nem is kérdés, ott lesznek a Groupama Arénában. A kisfiunk másfél éves múlt, de a párommal a késői időpont ellenére is a stadionban a helye. A jelenlétük is sok erőt ad!”

Ami jó hír az Olympiakosz szurkolóinak, az rossz a ferencvárosiaknak. A görög sztáregyüttes élére múlt vasárnap kinevezett José Luis Mendilibar vezetőedző a jelek szerint pillanatok alatt megtalálta a közös hangot labdarúgóival. A kispadon a Ferencváros ellen 1–0-s győzelemmel debütáló spanyol tréner görög beszámolók szerint máris maga mögé állította az öltözőt, és a magyar bajnok elleni siker után a hétvégén a bajnokságban még elsöprőbben futballozott csapata. Az Olympiakosz a forduló előtt éllovas PAOK otthonából hozta el a három pontot, a 4–1-es végeredmény hűen tükrözi a két csapat teljesítménye közötti különbséget. A Fradi ellen győztes gólt szerző Ajub El-Kabi ezúttal duplázott, rajta kívül a spanyol Fran Navarro és a portugál Daniel Podence talált a kapuba. A Ferencváros a hétvégén nem lépett pályára, a zöld-fehérek későbbre halasztották a Diósgyőr elleni mérkőzésüket.
Olympiakosz: négy gól az éllovas otthonában

EURÓPA-KONFERENCIALIGA
A NYOLCADDÖNTŐBE JUTÁSÉRT, VISSZAVÁGÓ
Csütörtök, 21.00: Ferencvárosi TC–Olympiakosz (görög) (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

A NYOLCADDÖNTŐBE JUTÁSÉRT, 1. MÉRKŐZÉS
Olympiakosz (görög)–Ferencváros 1–0 (0–0)
Pireusz, Karaiszkakisz Stadion, 32 000 néző. Vezette: Nyberg (svéd)
Olympiakosz: Paszhalakisz – Rodinei, Ndoj, David Carmo, F. Ortega – Joao Carvalho (Jovetics, 78.), Alekszandropulosz (A. Horta, 62.), Hezze – Fortunisz (V. Iborra, 90+2.), El-Kabi (El-Arabi, 90+2.), Maszurasz (Podence, 62.). Vezetőedző: José Luis Mendilibar 
FTC: Dibusz – Wingo, S. Mmaee, I. Cissé, C. Ramírez – Makreckis, Maiga – Zachariassen, Abu Fani (Besic, 81.), Marquinhos (Ben Romdan, 75.) – Varga Barnabás (Pesics, 75.). Vezetőedző: Dejan Sztankovics 
Gólszerző: El-Kabi (83.)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik