Formula–E: Vergne szerezte meg a pole pozíciót Szaúd-Arábiában

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2024.01.26. 15:33
Vergne volt a leggyorsabb a szaúd-arábiai időmérőn (Fotó: DPPI)
Jean-Éric Vergne szerezte meg a pole pozíciót a Formula–E szaúd-arábiai versenyhétvégéjének első időmérőjén. A francia mögött Mitch Evans és Jake Dennis zárt, míg az első ötöst Sérgio Sette Camara és Norman Nato tette teljessé.

Egy szabad hétvége után folytatódott a bajnokság, a Formula–E mezőnye Mexikóváros után Diría felé vette az irányt, ahol csütörtökön az első szabadedzéssel vette kezdetét a szaúd-arábiai duplahétvége. A nyitányon Oliver Rowland 1:15.400-ás körrel bizonyult a leggyorsabbnak, mögötte Jean-Éric Vergne és Stoffel Vandoorne érkezett, míg az első ötös sorát Jake Dennis és Sérgio Sette Camara tette teljessé.

A péntek délelőtti második gyakorláson aztán Norman Nato tört az élre 1:13.584-es idővel, őt Maximilian Günther és Dennis követte, míg a top 5-öt az egyéni összetettben második helyen álló Sébastien Buemi, valamint Mitch Evans zárta.

Az éllovas Pascal Wehrlein nyolcadik és tizenötödik pozícióval hangolt az időmérőre, míg a rövid Formula–1-es kitérő után visszatérő Nyck de Vries huszonegyedik és huszadik helyen végzett a két tréningen.

Az A-csoportból Nick Cassidy, Dennis, Wehrlein és Evans, míg a B-csoportból Vergne, Sette Camara, Maximilian Günther, illetve Nato jutott tovább – utóbbi négy versenyzőt mindössze 77 ezred választotta el egymástól.

A negyeddöntőben először a listavezető Wehrlein és a címvédő Dennis nézett szembe egymással, a párharcból utóbbi került ki győztesen, így a Mexikóvárosban pole pozíciót szerző német viszonylag korán búcsúzott. Őket a Jaguar két pilótája követte, az új-zélandiak összecsapásában Evans kerekedett felül, míg Günther és Sette Camara csatáját utóbbi nyerte. Utolsóként Nato és Vegne küzdött meg a továbbjutásért, a két francia közül az utóbbi  kvalifikálta magát az elődöntőbe.

Először Dennis és Evans, majd Sette Camara és Vergne harcolt a döntőbe jutásért, az előbbi összecsapásból Evans, míg az utóbbiból Vergne érte el a jobb időt, így ők ketten küzdöttek meg a rajtelsőségért. Vergne végül 72 ezreddel előzte meg a riválist, aminek köszönhetően nemcsak megszerezte a pole-t, hanem utol is érte Buemit az elsőségek tekintetében, így már ketten vezetik az örönkranglistát.

A rekordbeállító francia mellől tehát Evans várhatja a piros lámpák kialvását, míg a második sorban Dennis és Sette Camara foglalhat helyet. Az ötödik Nato lett, majd Wehrlein, Cassidy, Günther, Bird és Jake Hughes sorakozott az első tízesben.

FORMULA–E
SZAÚD-ARÁBIA, ELSŐ IDŐMÉRŐ
Jean-Éric Vergne (francia, DS Penske)
2. Mitch Evans (új-zélandi, Jaguar)
3. Jake Dennis (brit, Andretti)
4. Sérgio Sette Camara (brazil, ERT)
5. Norman Nato (francia, Andretti)

Folytatás 18 órakor a versennyel.
 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik