S. TÓTH JÁNOS, PUSZTAI VIOLA (Monte-Carlo) 2019.12.09 14:16 Frissítve: 2019.12.09 14:41

WSLA: hihetetlen sztorit osztott meg Puskásról volt csapattársa

A monacói gálán, ahol Puskás Ferencet a világ sportlegendái közé választották, a szintén díjazott Nasszer al-Attijah meghívta a 2022-es futball-vb-re az összes jelenlévőt.

 

Az egykori játékostárs, Amancio Amaro Varela Schmitt Pállal, a posztumusz WSLA-díjjal és a Puskás dédunokával, Ane de Juan Damborenával (Fotó: ifj. Döme László)

Sztárokat hívtak meg a sztárokhoz az idei Világ Sportlegendái-díj (WSLA) szervezői. A Hotel Fairmont Monte-Carlóban megrendezett gálán nemcsak a kitüntetettként színpadra invitált sportcsillagok, hanem a díjak átadói is a sportvilág krémjéből kerültek ki.

SCHMITT PÁL,
A NEMZET SPORTOLÓJA
Tizenötmillió magyar nevében vehettem át Puskás Ferenc dédunokájával együtt ezt a posztumusz díjat. Máig ő a legismertebb magyar, a Jóisten kivételes tehetséggel ajándékozta meg, amivel nagyszerűen gazdálkodott játékosként és edzőként. A temetésekor megfogadtuk, hogy megőrizzük az emlékét, s lám, azóta az ő nevét viseli egy vadonatúj stadion, egy alapítvány, egy akadémia és a FIFA díja, felépült a Pancho Aréna, és még sorolhatnám. Személyesen is jól ismertem, s mondhatom, nem véletlenül szerették mindenütt a világon, ahol csak megfordult.

A szombat éjszakába nyúló, hollywoodi show-elemekkel színezett program a számunkra legfontosabb eseménnyel, a posztumusz díj átadásával kezdődött.

A néhai ikonok közül az idén négyéves díjat eddig ketten érdemelték ki: 2016-ban a monacói Antony Noghes, a hercegségbeli Grand Prix (1929) és a Monte-Carlo rali (1911) egyik megálmodója, tavaly pedig a Formula–1-es zseni, Ayrton Senna.

Az idei díjazott minden idők legkiválóbb magyar labdarúgója, Puskás Ferenc volt.

A legendás 10-es életművét a Real Madrid képviseletében Monacóba érkező egykori játékostárs, Amancio Amaro Varela méltatta.

Négy évig voltunk csapattársak, ez volt életem legfontosabb négy éve. Nagyszerű embert ismerhettem meg Panchóban, a mesteremnek tekintettem – mondta az ünnepség után lapunknak Amancio. – Hadd meséljek el egy történetet arról, milyen színes egyéniség volt. A meccseket persze nagyon komolyan vette, de még a pályán sem tudta megtagadni játékos önmagát. Nemegyszer előfordult, hogy a találkozó hevében, amikor kérte tőlem a labdát, magyarul szólt hozzám. Én persze spanyolul feleltem neki, így, viccelődve kommunikáltunk egymással. Aztán a mérkőzés után odajött, és azt mondta: mindent érted tettem, hogy jól érezd magad. Nagy öröm, hogy ennyi évvel a halála után is él a legendája, s hogy részt vehettem ezen a rangos gálán, amelyen ő volt az egyik díjazott.”

JAKAB JÁNOS, A PUSKÁS AKADÉMIA FELÜGYELŐBIZOTTSÁGÁNAK TAGJA 
Fantasztikus megbecsülése ez a posztumusz díj a magyar futballnak. Voltak olvasmányélményeim Puskás Ferencről, s később a személyes találkozásaim Öcsi bácsival megerősítettek abban, hogy milyen nagyszerű futballista és kiváló ember volt. Őszinte tisztelője vagyok neki és a feleségének is, és nagyon szeretnék még többet és többet megtudni az életművéről.

Az est háziasszonya, műsorvezetője, az egykori balett-táncos, énekes, színész, koreográfus és producer, a monacói születésű, de cseh felmenőkkel is büszkélkedő Lorena Baricalla az Európa-bajnok spanyol futballista mellett díjátadóként szólította színpadra Jutta Kleinschmidtet is, a Dakar rali első és máig egyetlen női győztesét.

A német pilóta tavaly került be a Világ Sportlegendái közé, s ez alkalommal olyan kollégáit köszönthette a színpadon, mint a Formula–1-es világbajnok, Indy 500- és Daytona 500-as győztes amerikai Mario Andretti, a háromszoros gyorsaságimotoros-világbajnok olasz Loris Capirossi, valamint a háromszoros Párizs–Dakar-győztes Nasszer al-Attijah.

Utóbbinak azért is járt az ünneplés, mert a minap sportlövőként megszerezte a kvalifikációt Tokióra.

ANE DE JUAN DEMBORENA, PUSKÁS FERENC DÉDUNOKÁJA

Csodás rendezvény volt, boldog vagyok, hogy részesei lehettünk a Puskás család képviseletében édesanyámmal együtt ennek a gálának. Puskás Ferenc számunkra nem csupán futball-legenda, hanem családunk tagja, nekem a dédapám. Megtisztelő volt átvenni a nevében a díjat, s köszönjük mindenkinek, hogy itt, Monacóban is elismerték a karrierjét.

Ez lesz a 48 éves sportember hatodik nyári olimpiája, aki az autósporthoz hasonlóan skeetlövőként is letette korábban a névjegyét, hiszen 2012-ben Londonban bronzérmesként állhatott fel a dobogóra (s nyert már az Ázsiai Játékokon is).

Mostanság plusz feladata is van: ő a 2022-es katari világbajnokság egyik nagykövete, s ezen szerepkörében rögtön meghívta a Világ Sportlegendái-díj átadó ünnepségének teljes vendégseregét a közel-keleti Arab Emírségbe. Nasszer al-Attijahot príma eredményei miatt illendő komolyan venni, de azért arra gyaníthatóan nem mindenki fogadna a sport Oscar-díjának ceremóniáján részt vevők közül, hogy három év múlva tényleg kezet rázhat Katarban a kiváló raliversenyzővel.

2020.04.02 11:47:20

Egyéb egyéni MAROSI GERGELY

Az olimpiai falut és az All Star-mérkőzéseket is a nagy krízisnek köszönhetjük • Elképesztő ötkarikás kalandok és egy rejtői balhé magyar legendákkal.

2020.04.02 21:40:23

Egyéb egyéni DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. Elképzeltem hasonló jelenetet egy üresen tátongó stadion, teszem azt a Puskás Aréna előtt egy szintén idős futball-legendával, a gyengélkedő Mészöly Kálmánnal, esetleg a riói Maracana előtt Pelével.

2020.03.31 22:56:16

Egyéb egyéni CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Megfelelő szakmai támogatással az erőállapotot szinten tartani hivatott gyakorlatok többsége is háziasítható, hiszen lépcső szinte mindenütt van, miként gumikötél rögzítésére alkalmas gerenda, kampó vagy ajtókeret is.

2020.03.31 22:52:42

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Rácáfolt mindenfajta lebecsülésre, ez sem éppen kis tett.

2020.03.30 21:42:46

Egyéb egyéni N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Ami történt-történik, engem is meggyötör, de hogy lélekben erősödve élhetjük túl az egészet, hinni akarom mégis. S hogy így élheti túl a sport, az olimpia, azt is!