Volt vér a pucájukban: profi sportolónak hazudták magukat, hogy bejussanak Észak-Koreába

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.11.03. 19:52
null
Morgan Ruig és Evan Shay Phenjan legfontosabb helyén (Fotó: 9news.com.au)
Két ausztrál fiatalember kihívta maga ellen a sorsot: magukat profi golfozónak kiadva bejutottak Észak-Koreába, és bár az első lyuknál lebuktak, nem esett bántódásuk – mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a rettegett kommunista diktatúrából épségben hazatérve maguk mesélték el történetüket.

 

A két 28 éves fiatalember, Morgan Ruig és Evan Shay egy lovaspólóversenyen vett részt Pekingben október elején, ott igézte meg őket egy korábban sohasem hallott kifejezés: Észak-koreai nemzetközi golfbajnokság.

Mivel nem nagyon hitték el, hogy ilyen esemény létezik, viszont állítólag éppen közeledett, ők pedig szívesen megnézték volna belülről a magába forduló kommunista diktatúrát, e-mailen jelezték nevezési szándékukat.

„Eredetileg csak annyit írtunk, hogy ausztrál golfozók vagyunk, és amikor visszakérdeztek, hogy akkor mi vagyunk-e az ausztrál csapat, nem mondtunk nemet. Jobbnak láttuk, ha meghagyjuk őket ebben a hitükben” – kezdte a történet felelevenítését Morgan Ruig.

Észak-Koreában egyetlen működő golfpálya található: a Phenjantól mintegy 30 kilométerre fekvő Pyongyang Golf Club, amelyet 1987-ben nyitott meg Észak-Korea leendő vezetője, a dinasztialapító diktátor Kim Ir Szen fia, Kim Dzsong Il. A legenda szerint a Kedves Vezető amint megismerkedett a golffal, rögvest 11 hole-in-one-t ütött, azaz 11-szer elütésből talált a lyukba. Mivel a legrövidebb szakaszok 150 méternél kezdődnek, Kim vagy golffenomén volt, vagy…

Mivel a két ausztrál világutazó golftudása finoman fogalmazva korlátozott, legalább a külcsínre adniuk kellett: Pekingben sebtiben olyan zakót készíttettek maguknak, amilyenben tényleg úgy festettek, ahogyan egy ausztrál csapatnak illik.

Mindenkit meggyőző, kifogástalan öltözet (Fotó: 9news.com.au)
Mindenkit meggyőző, kifogástalan öltözet (Fotó: 9news.com.au)

 

A beutazás gond nélkül lezajlott – „egy kicsit azért féltünk kiadni kezünkből az útlevelünket, hiszen keringenek történetek Észak-Koreában nyomtalanul eltűnt külföldiekről” –, azonban hátravolt még az igazi próbatétel: a játék…

„Szerintem már az első elütés után átláttak rajtunk – ismerte el Shay. – Odahaza rendszerint három-négy szakaszt játszunk, aztán irány a bár. Most végig kellett menni a tizennyolc lyukon, képzelhetik.”

„Az első napon százhúsz ütéssel teljesítettem a pályát, ami olyan sok, hogy az ütőim cipelésében segítő helyi caddie meg is jegyezte: szégyent hoztam a családom nevére” – tette hozzá Ruig, aki a végeredményről annyit mondott: tudomásuk szerint egyvalakit előztek meg a 85 résztvevőt felvonultató nemzetközi mezőnyben – Nepál phenjani nagykövetének 15 éves lányát.

Viszont hiába a lebukás, nem jött értük lefüggönyözött ablakú fekete autó, sőt még csak a helyi biztonsági emberek sem tessékelték őket egy ablaktalan, fullasztó levegőjű helyiségbe, hogy szembesítsék őket a kommunista eszmények meggyalázásának vádjával.

Koszorúzás előtt (Fotó: 9news.com.au)
Koszorúzás előtt (Fotó: 9news.com.au)

Ehelyett az ott töltött öt nap alatt megmutatták nekik Phenjant, pazar körülmények között szállásolták el őket, a belvárosi hotel bárjában még a svájci nagykövettel is volt alkalmuk koccintani.

S mivel a kommunizmus helyi nagyjainak emlékművénél virágcsokrot helyeztek el, továbbá erről az ünnepélyes aktusról az egész világot bejáró fotó készült, tulajdonképpen mindenki nyert az ügyön.

A két ausztrál ígéri: mivel ilyen jól sikerült az észak-koreai kaland, jövő márciusban megcéloznak egy másik „rázós” országot. Ugyanis megint hallottak valami egzotikusat: Szomáliai nemzetközi golfbajnokság…

A csúfos végeredmény ellenére mindenki csupa mosoly (Fotó: 9news.com.au)
A csúfos végeredmény ellenére mindenki csupa mosoly (Fotó: 9news.com.au)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik