Vívó-vk: Szilágyi Áron aranyérmes Varsóban

Vágólapra másolva!
2020.02.22. 19:35
null
Szilágyi Áron aranyérmes lett Varsóban (Fotó: Dömötör Csaba, archív)
Szilágyi Áron aranyérmet nyert a férfi kardvívók varsói világkupaversenyén. A Vasas 30 éves kétszeres olimpiai bajnok klasszisa a döntőben az amerikai Eli Dershwitzet verte meg 15:9-re. A viadal vasárnap a csapatversennyel folytatódik, amelyen a magyar válogatott véglegessé teheti a csapatkvótát a tokiói olimpiára.

 

Maximálisan eleget tett mestere, Decsi András kérésének Szilágyi Áron a férfi kardvívók varsói világkupa-viadalának szombati egyéni versenyében. A Vasas kétszeres olimpiai bajnokának edzője vallja: minél több riválist és minél többször le kell győznie tanítványának a következő hónapokban ahhoz, hogy a tokiói olimpián majd tartsanak tőle az ellenfelek. A terv egybecsengett a verseny előtt a világranglistán nyolcadik Szilágyi céljával, aki úgy vágott neki az évnek, hogy az egyéni versenyeken minél eredményesebben szerepeljen, s ezáltal előbbre lépjen a rangsorban az ötkarikás játékokig. Szilágyi nagy sorozatát – a kötelező győzelmek után – a nyolcaddöntőbeli sikerével indította, régi riválisa, a dél-koreai Ku Bon Gil ellen 3:8-ról fordított, és nyert 15:13-ra. A bravúros mentés után kiválóságok sorát búcsúztatta simán a magyar klasszis, aki az elődöntőből úgy lépett tovább az olasz Luca Curatolival szemben, hogy 10:4-es vezetésénél ellenfelének sérülés miatt fel kellett adnia a mecset. Az amerikai Eli Dershwitz elleni parádés győzelem pedig azt jelentette, hogy hat év után újra világkupa-aranyérmet ünnepelhetett.

A női tőrvívók kazanyi világkupáján az olimpiai részvételről döntő vasárnapi csapatviadalra nyolcas döntővel melegített be a válogatott húzóembere, a hetedikként záró Kreiss Fanni (UTE). A csak az egyéni versenyben érdekelt klubtársa, Mohamed Aida pedig a pénteki selejtező hibátlan csoportköre után szombati főtáblás hatodik helyével jelezte: komolyan gondolta, amikor a decemberi országos bajnokság után azt mondta, szeretné visszaküzdeni magát a csapatba.

„Nem misztifikálnám túl a szombati sikert, noha nagyon örülök az aranyéremnek, és még inkább a skalpoknak, amelyeket gyűjtöttem, hiszen sikerült legyőznöm a világranglista második, harmadik, negyedik és kilencedik helyezettjét is, és ez már nagyon kellett az önbizalmamnak – mondta Szilágyi Áron a Nemzeti Sportnak. – Ezek a győzelmek erőt adnak a következő hónapokra. A versenynap kulcsasszója a Ku Bon Gil elleni nyolcaddöntő volt, a dél-koreai 8:3-ra vezetett a szünetben, onnan kellett felállnom – ezután szárnyakat kaptam, megnyugodtam, és mindent véghez tudtam vinni a páston, amit akartam.”

VILÁGKUPAVERSENY, VARSÓ
Kard. Férfiak. Egyéni. A legjobb 32 közé jutásért:
Szilágyi–Gordon (kanadai) 15:8, Szatmári–Péch 15:7, Gémesi Cs.–Bonah (német) 15:12, Dershwitz (amerikai)–Iliász 15:8.A legjobb 16 közé jutásért:Szilágyi–Tokunan (japán) 15:10,Danyilenko (orosz)–Szatmári 15:13,Dershwitz–Gémesi Cs. 15:11.Nyolcaddöntő: Szilágyi–Ku Bon Gil (dél-koreai) 15:13. Negyeddöntő: Szilágyi–Hartung (német) 15:11. Elődöntő: Szilágyi–Curatoli (olasz) 10:4, feladta. Döntő: Szilágyi–Dershwitz (amerikai) 15:9
A végeredmény: 1. Szilágyi Áron, 2. Dershwitz (amerikai), 3. Curatoli (olasz) és Oh Szang Uk (dél-koreai), ...17. Szatmári Andris, ...29. Gémesi Csanád, ...53. Péch Miklós, ...62. Iliász Nikolász, ...67. Decsi Tamás. ...87. Nagy Martin, ...100. Kossuth Bálint, ...132. György Lehel, ...144. Galgóczy Tamás

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik