MTI 2013.03.24 14:30 Frissítve: 2015.03.23 01:50

Vívó-vk: aranyérmes a magyar férfi kardcsapat Moszkvában

A magyar válogatott nyerte meg a vasárnapi csapatversenyt a férfi kardozók moszkvai világkupaversenyén. A férfi kardválogatott az idén már másodszor nyert vk-t, február 10-én Madridban is a dobogó tetejére állhatott, egy héttel később, Padovában pedig ezüstérmesként zárt.

A magyar férfi kardcsapat – képünkön Iliász Nikolász – 2009 óta először nyert az oroszok ellen (Fotó: MTI)

 

A Szilágyi Áron, Gémesi Csanád, Iliász Nikolász, Gáll Csaba összeállítású együttes a 16 gárdát felvonultató viadal első fordulójában az Egyesült Államok legjobbjait győzte le 45:35-re, majd a negyeddöntőben a románok ellen is magabiztosan, 45:36-ra nyert. A legjobb négy között az ukránok voltak a riválisok, de ők sem tudták megállítani az olimpiai bajnok Szilágyi vezette csapatot, amely ezúttal öt tusnyi különbséggel, 45:40-re diadalmaskodott.

Következett a finálé a házigazda oroszok ellen. Ebben végig a magyarok vezettek, de a végén, 44:44-nél kiegyenlítettek a hazaiak, majd óriási izgalmak közepette Szilágyi bevitte a mindent eldöntő találatot, így a magyaroké lett a diadal.

Fontos győzelmet aratott a csapat, hiszen 2009 óta először és ráadásul otthonában győzte le az orosz együttest – értékelte a versenyt Somlai Béla, a magyar kardválogatott vezetője.

A mesteredző a távirati irodának nyilatkozva hozzátette: tanítványa, Szilágyi, valamint a többiek, Gémesi, Iliász és Gáll egész nap javuló formában vívtak. Mint mondta, ez egy alakulóban lévő csapat, és a moszkvai verseny is a keresés jegyében telt. Somlai Béla nem árulta el, hogy kit, de mint mondta, egy újabb kardozót ki fog próbálni a május végi chicagói világkupán, és a tanulságokat leszűrve állítja majd össze az augusztus 5-én kezdődő budapesti világbajnokságon szereplő csapatot.

Iliász Nikolász úgy érezte, végig egyenletes teljesítményt nyújtott. A szombati egyéni küzdelmek után sikerült váltania, egy kivételével minden asszóját megnyerte. Az előző, madridi Vk-n mutatott teljesítményéhez hasonlót nyújtott ezúttal is, így azt reméli, hogy bebiztosította helyét a válogatottban a vb-re. 

Gémesi Csanád szerint nagyon nehéz volt az egész verseny, de egyértelműen az orosz csapat bizonyult a legkeményebb ellenfélnek, amelynek mindhárom tagja a világranglistán az első tíz között van.

A szombaton egyéniben ötödik olimpiai bajnok Szilágyi Áron, aki vasárnap az utolsó asszót vívta Venjamin Resetnyikovval emlékeztetett: a Világkupa-versenyekre nincs külön felkészülés, úgymond lendületből mennek neki a soron következő feladatnak. Ezúttal nem jött minden össze, amit szeretett volna, ezzel együtt köszönetet mondott a támogatásért a maroknyi magyar szurkolótábornak, amely hangosabb volt, mint az orosz közönség, és nagy erőt adott a csapatnak.

Gáll Csaba egy asszót vívott és azt meg is nyerte. Akkor állította be a mester, amikor egy kis megingás volt érzékelhető. Úgy érezte, hogy kötelessége volt hoznia az asszót.

Navarrete József, a válogatott edzője, Somlai Béla segítője az MTI-nek azt mondta: tavaly november óta dolgoznak, készülnek a budapesti világbajnokságra. Szerinte Moszkvában mind taktikailag, mind technikailag, mind összetartásban jól vizsgázott a csapat. Hangsúlyozta, hogy ez a verseny is felkészülés, erőgyűjtés volt arra, hogy a budapesti világbajnokságon ott legyen a legjobb három között a magyar válogatott.

A hétvégén a női tőrözők Torinóban, a férfiak pedig Bonnban versenyeztek. A magyar szövetség honlapjának beszámolója szerint a Mohamed Aida, Kreiss Fanny, Varga Katalain, Szalai Szonja összeállítású együttes kilencedik lett, a Gátai Róbert, Németh András, Szabados Gábor, Szabados Kristóf alkotta válogatott pedig az első körben, a 16 közé jutásért kikapott, így többet már nem is lépett pástra, és a 20. helyen zárt.

2019.08.09 19:33:10

Egyéb egyéni S. TÓTH JÁNOS

Lehetne Budapest a sportvilág Oscarjaként elkönyvelt Laureus-díj gálájának helyszíne?

2019.08.13 11:16:48

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A bőrtípusunknak megfelelő testápoló rendszeres alkalmazása rendkívül fontos. (x)

2019.08.12 00:23:05

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Tekintélyes szervezetek érzik úgy, hogy itt kell letelepedniük.

2019.08.12 00:14:56

Egyéb egyéni SZABÓ LÁSZLÓ

ALAPVONAL. Ha a legjobb vagy, ha kivívod a győzelmet (és egyébként akkor is, ha harmadik, nyolcadik, hetvenedik vagy utolsó előtti lettél becsületesen küzdve), senkit sem érdekel, hogy honnan jössz.