Vívó-vb: Szatmári András világbajnok!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.07.21. 20:28
null
A magyar kardozó hátrányból fordítva győzte le a 15:11-re a a dél-koreai Gu Bon Gilt a lipcsei világbajnokság döntőjében (Fotó: MTI)
Szatmári András nagyszerű formában vívott a lipcsei vívó-világbajnokságon. Szenzációs teljesítményének meglett a jutalma: a Vasas kardozója élete legnagyobb sikerét elérve aranyérmes lett. A döntőben 8:4-ről fordítva, 15:11-re diadalmaskodott az Ázsia-bajnok dél-koreai Ku Bon Gil ellen. 

Kiváló napot fogott ki Szatmári András a lipcsei vívó-világbajnokságon. A 24 éves kardozó élete legjobbját érte el azzal, hogy felállhatott a dobogó A döntőig vezető úton a nyolcaddöntőben 15:11-re legyőzte az Európa-bajnok Max Hartungot, ami szárnyakat adhatott neki, hiszen a negyeddöntőben egészen könnyedén, 15:4-re múlta felül az izraeli Voronovot.

Bár az elődöntőben is magabiztosan vezetett a francia Anstett-tel szemben, ellenfele 11:10-re felzárkózott, Szatmári azonban erre gyorsan reagált, és 15:11-es diadallal bejutott a döntőbe.

Már a világbajnoki ezüstérem is hatalmas eredmény, András azonban nyilván nem akart megállni a még nagyobb siker kapujában. A döntőt azonban Ku kezdte jobban, gyorsan elhúzott négy tussal a Vasas kardozójától, a technikai szünetre 8:4-gyel mentek.

A magyar fiú remek tanácsokat kaphatott a szünetben a mesterétől, Gárdos Gábortól, hiszen rövidesen már 8:8-ra állt az asszó, és bár a vezetést nem sikerült átvenni, ottmaradt a koreai sarkában. 10:10-nél ismét utolérte, sőt, fordított. A tizenegyedik tusért konkrétan a vérét adta, hiszen ekkor ápolni kellett a kezét, de ez sem zökkentette ki a ritmusból: a kényszerű szünet után elment két találattal. Innentől már senki nem tudta elvenni tőle a győzelmet: 15:11-es diadallal megnyerte a világbajnokságot!

Magyar kardozónak mindez 27 év után sikerült, 1990-ben Nébald György állhatott fel a dobogó legfelső fokára.

„Csodálatos érzés megnyerni a világbajnokságot. Mindenkinek hálás vagyok, aki hozzásegített ehhez, a családomnak, a mesteremnek, a barátnőmnek. Amikor reggel hatkor felkeltem, azt éreztem, nyerhetek” – mondta az immár világbajnok Szatmári András.

A világbajnok méltó megünneplése (Fotó: MTI)
A világbajnok méltó megünneplése (Fotó: MTI)

A férfi kardozók versenyében a kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi Áron ezúttal a nyolcaddöntőig jutott, Decsi Tamásnak és Gémesi Csanádnak a 32 jelentette a végállomást.

Szombaton a férfi párbajtőrözőknek és a női kardozóknak szurkolhatunk a lipcsei világbajnokságon.

VÍVÓ-VILÁGBAJNOKSÁG, LIPCSE

FÉRFI KARD, 130 INDULÓ
A 32 KÖZÉ JUTÁSÉRT

Szilágyi Áron–Ruangrit Haekerd (thaiföldi) 15:6
Szatmári András–Venyiamin Resetnyikov (orosz) 15:11
Gémesi Csanád–William Deary (brit) 15:12
Decsi Tamás–Tokunan Kenta (japán) 15:11
A 16 KÖZÉ JUTÁSÉRT
Szilágyi
–James Honeybone (brit) 15:10
Szatmári–Dmitro Pundik (ukrán) 15:7
Kamil Ibragimov(orosz)–Gémesi 15:10
Luigi Samele(olasz)–Decsi 15:5
NYOLCADDÖNTŐ
Szatmári–Max Hartung (német) 15:11

Szilágyi–Kamil Ibragimov(orosz) 12:15
NEGYEDDÖNTŐ
Szatmári–Kosztiantin Voronov (izraeli) 15:4
ELŐDÖNTŐ
Szatmári
–Vincent Anstett (francia) 15:11
DÖNTŐ
Szatmári–Ku Bon Gil (dél-koreai) 15:11

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik