Férfi párbajtőrcsapatunk aranyérmes a vb-n!

Vágólapra másolva!
2013.08.11. 16:15
null
Aranyos legények: a világbajnok magyar csapat a jól megérdemelt éremmel (Fotó: Mirkó István)
A magyar férfi párbajtőrcsapat 42:38-ra legyőzte Ukrajnát a budapesti vívó-világbajnokság döntőjében, így hat év után világbajnoki aranyérmet nyert a magyar vívósportnak. A Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédli András, Szényi Péter összeállítású csapat nagyszerű teljesítményt nyújtva diadalmaskodott a hazai vb-n – férfi párbajtőrcsapatunk 2001 után lett ismét a világ legjobbja.

DÖNTŐ

A HETEDIK MAGYAR VB-ARANY A FÉRFI PÁRBAJTŐR CSAPATVERSENYÉBEN

Ez volt a hetedik magyar vb-arany a férfi párbajtőrözők csapatversenyében. Korábban 1959-ben, 1970-ben, 1971-ben, 1978-ban, 1998-ban és 2001-ben állhatott a dobogó tetejére a magyar együttes. Utóbbi kettőnek már tagja volt Imre Géza, aki a győzelemért a két előző alkalommal és most is sokat tett.

Rédli András lépett elsőként pástra a magyar csapatból, de egy perc után át is adta a helyét Boczkó Gábornak, mivel Bogdan Nikisinnel nem tudtak bevinni találatot egymásnak.

A beszakadt combizommal küzdő Boczkó Gábor tust kapott Vitalij Medvegyevtől, de gyorsan viszonozta azt, majd a vezetést is megszerezte. Boczkó újabb tussal zárta az asszót, majd Imre Géza követte a páston.

Anatolij Herej gyorsan találatot vitt be Imre Gézának, majd négyszer is kettős találat történt. Az ukrán ezután egyenlített, de nem sokáig örülhetett, mert Imre Géza gyorsan válaszolt.

ARANYSZAVAK

„1991-ben, amikor a budapesti vb-n önkéntesként segédkeztem, reménykedtem abban, egyszer én is átélhetem, hogy hazai közönség előtt világbajnok lehetek. Akkor azért nem nagyon hittem, hogy ez sikerül – mondta Imre Géza. – Tizenkét év elteltével lettem ismét világbajnok. Ennek a mostaninak az értékét növeli, hogy hazai közönség előtt jött össze."

„Nyugodt voltam, fájdalmat sem éreztem vívás közben, mert a profi orvosok rendbe hozták a lábamat – jelentette ki Boczkó Gábor. – Világbajnokságokon eddig két ezüst és két bronzérmet szereztem, nagyon vágytam az aranyra. Külön öröm, hogy ezt hazai közönség előtt sikerült megnyernem."

Boczkó emlékeztetett rá, az egyéni verseny után nagyon el volt keseredve, mert akkor nem jött össze az éremszerzés, de erőt adott neki Gyurta Dániel és a vízilabdacsapat világbajnoki sikere.

„Az volt a taktikánk, hogy szerezzünk vezetést, kíméljük a sérült Boczkót, hogy a végén ne neki kellejen mennie az eredmény után – összegzett Rédli András. –Két olyan rutinos versenyző mellett, mint Géza és Boczek élvezet vívni. Lázba hozott a közönség. Végig a mi akaratunk érvényesült. Jó idényt zártam, remélem, a lendület kitart a riói olimpiáig. Motivált és szenvedélyes vagyok, Rióban egyéniben és csapatban is olimpiai bajnok akarok lenni."

„Nagyon szerettem volna ma én is vívni. Ez a nap elején adatott meg nekem – nyilatkozott Szényi Péter. – A legfiatalabb vagyok a csapatban, még be kell érnem, van rá időm. Boczkó sérülése után állandó készenlétben kellett állnom, ha bármi történik, bevetésre kész legyek."

Ismét Rédli következett, aki ellen Medvegyev 9:9-re egyenlített az asszó elején, de utána a magyar vívó is tust ért el, majd növelte a mieink előnyét.

Imre Géza Nikisin elleni asszója együttes találattal kezdődött, majd az ukrán egyenlített, de Imre visszavette a vezetést, sőt az előnyünket is növelte (16:14). Ám a végén az ukrán betalált, így maradt az egytusos magyar vezetés (16:15).

Boczkó és Herej asszóját leállították passzív vívás miatt, ezért Imre Géza következett Medvegyev ellen, és villámgyorsan három tust is bevitt az ukránnak (19:15)! Két együttes találat után Medvegyev ért el tust, de Imre gyorsan válaszolt – kétszer is. Imre Géza fantasztikus teljesítményt nyújtva négy tus előnyt vívott össze a magyar csapatnak a húsz tust hozó asszóban (28:23).

Úgy tűnt, Rédli András folytatja, amit Imre Géza elkezdett: hamar tust adott Herejnek, aki azonban nem sokkal később válaszolt, majd még egyszer betalált. Rédli azonban így is megtartotta az öttusos különbséget, és ez volt a legfontosabb (32:27).

Boczkó lépett pástra a kilencedik asszóban, és Nikisin vitte be az első két találatot. Több együttes találatot követően Nikisin két tusra hozta fel az ukránokat, de Boczkó 18 másodperccel az asszó vége előtt kétszer egymás után is betalált (37:33). Az ukrán már hiába rohant az eredmény után, a sérült Boczkó megtartotta a magyar előnyt, így férfi párbajtőrcsapatunk világbajnoki címet nyert Budapesten!

Fantasztikus vívás, fantasztikus eredmény!

A magyar vívás hat év után ünnepelhet ismét világbajnoki aranyérmet. A 2007-es, szentpétervári világbajnokságon párbajtőrben Kulcsár Krisztián diadalmaskodott, és a férfi kardcsapat (Decsi Tamás, Lontay Balázs, Nemcsik Zsolt és Szilágyi Áron) is a dobogó legmagasabb fokára állhatott. A férfi párbajtőrcsapat 2001 után lett ismét a világ legjobbja.

Itthon a legnagyobb nyerni!

MAGYARORSZÁG–UKRAJNA 42:38
1. asszó: Rédli András–Bogdan Nikisin 0:0
2. asszó: Boczkó Gábor–Vitalij Medvegyev 3:1
3. asszó: Imre Géza–Anatolij Herej 6:7
4. asszó: Rédli–Medvegyev 2:2
5. asszó: Imre–Nikisin 5:5
6. asszó: Boczkó–Herej 0:0
7. asszó: Imre–Medvegyev 12:8
8. asszó: Rédli–Herej 4:4
9. asszó: Boczkó–Nikisin 10:11

AZ ELŐDÖNTŐBEN

BESZAKADT BOCZKÓ COMBIZMA

„Húzódás már volt a combizmomban, de most beszakadt. Elég fájdalmas, de asszó közben az adrenalin miatt nem figyeltem rá. Most alaposan megvizsgálnak, és majd kiderül, hogy vívhatok-e a döntőben – mondta Boczkó, magyarázatként hozzáfűzve, azért nem cserélték le az utolsó asszóra, mert Zawrotniak ellen általában tud vívni. – A lengyelektől még sosem kaptunk ki, de furcsa módon éppen ezért volt nehéz ez a mérkőzés.”

„Drámaian alakult ez a mérkőzés Boczek sérülése miatt – kezdte értékelését Rédli. – Nekünk kellett menni az eredmény után, ezért a szív és a lélek diadala ez a győzelem. A csodás közönség nagy erőt adott, remélem, estére megduplázódik a nézők száma, és ezzel párhuzamosan megkétszereződik a mi erőnk is.”

„Boczek az utolsó asszóban mindent, sőt még annál is többet kiadott magából – nyilatkozott Imre. – Aggódom a lába miatt, az ukránok ellen ugyanis jó lábmunka szükséges. Ezt tapasztalatból mondom, mert ebben az évben már többször találkoztunk velük és le is győztük őket. Kétezer-kilenc óta mindig dobogósok voltunk világversenyen, s ezt már most is elértük, hiszen az érem biztos, de szeretnénk fényesíteni, az arany ugyanis még hiányzik.” (MTI)

A magyar csapat a korábbi három mérkőzésével ellentétben ezúttal nem tudott az elején vezetést szerezni, sőt az első hat asszóban végig futott az eredmény után. Nagy bajban azért nem voltak, mivel a lengyelek csak 1-2 tus előnyt tudtak magukénak.

A 7. körben aztán jött Imre Géza, akinek a Venezuela elleni negyeddöntőben nem ment a vívás, most viszont a legfontosabb pillanatokban hozta magát, és 7:4-re legyőzte Krzysztof Mikolajczakot, ezzel fordítottunk. Az utolsó előtti asszóban Rédli András tovább növelte az előnyünket, a zárszó pedig Boczkó Gáboré volt, aki 5:3-ra verte meg Radoslaw Zawrotniakot – hősies küzdelemben, sérülten, sántítva. Boczkó még az ötödik asszóban szenvedett combsérülést, de vállalta a folytatást, és kulcsszerepet játszott a mieink diadalában.

A magyar csapat az ukránokkal vívja a döntőt, akik tusszegény mérkőzésen győzték le a franciákat az elődöntő másik mérkőzésén.

LENGYELORSZÁG–MAGYARORSZÁG 41:45
1. asszó: Tomasz Motyka–Boczkó Gábor 4:4
2. asszó: Radoslaw Zawrotniak–Imre Géza 6:5
3. asszó: Krzysztof Mikolajczak–Rédli András 4:4
4. asszó: Motyka–Imre 6:6
5. asszó: Mikolajczak–Boczkó 3:3
6. asszó: Zawrotniak–Rédli 7:6
7. asszó: Mikolajczak–Imre 4:7
8. asszó: Motyka–Rédli 4:5
9. asszó: Zawrotniak–Boczkó 3:5

A NEGYEDDÖNTŐBEN

Az ausztrálok és a kazahok után Venezuela próbálta útját állni férfi párbajtőrözőinknek, hasonló sikerrel, azaz sikertelenséggel. A dél-amerikaiak természetesen bevetették az olimpiai bajnok Rubén Limardót – aki néhány napja az egyéni versenyszámban vb-ezüstérmet szerzett a SYMA-csarnokban –, de vele is csak annyit értek el, hogy a nap folyamán az addigi legnagyobb küzdelemre késztették a mieinket. Akik szokás szerint már az elején megszerezték a vezetést, és a negyedik asszó után már 20:12-re vezettek.

Ekkor kicsit megtorpantak, Imre Géza a második asszóját három tussal, a harmadikat eggyel veszítette el, a kettő között pedig Boczkón is hoztak egyet. Az utolsó előtti párharcot kihagyták a felek, a venezuelaiak mindent egy lapra, azaz olimpiai bajnokukra tettek fel. Rubén Limardo pedig bizonyította is, miért a világ egyik legjobbja, 10 másodperccel a mérkőzés vége előtt 40:39-re hozta fel az övéit. Az idő szorításában azonban az egyenlítés már nem jött össze neki, az utolsó három tust Boczkó érte el, így 43:39 lett a végeredmény, ami nem tükrözi teljesen, milyen nagy csatát hozott ez a találkozó.

Az elődöntőben a lengyelek vártak a magyar csapatra.

VÍVÓ-VB, BUDAPEST
FÉRFI PÁRBAJTŐR, CSAPAT

DÖNTŐ
Magyarország–Ukrajna 42:38

A 3. HELYÉRT
Franciaország–Lengyelország 45:35

ELŐDÖNTŐ
Ukrajna–Franciaország 17:15
Magyarország–Lengyelország 45:41

NEGYEDDÖNTŐ
Ukrajna–Csehország 33:27
Franciaország–Olaszország 45:40
Magyarország–Venezuela 43:39
Lengyelország–Izrael 33:24

A NYOLCADDÖNTŐBEN
Magyarország
–Kazahsztán 45:31

A 32 KÖZÖTT
Magyarország–Ausztrália 45:31

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik