HIRDETÉS
HIRDETÉS
MTI 2014.07.17 19:48 Frissítve: 2015.03.30 01:20

Vívó-vb: férfi párbajtőrben is négy magyar a főtáblán

A nők után a magyar férfi párbajtőrözők is kivétel nélkül továbbjutottak a selejtezőből a kazanyi vívó-világbajnokságon.

HIRDETÉS
Boczkó Gábor (jobbra) vív a kubai Rin Quintero Álvarezzel (Fotó: Reuters)

 

Az idén Európa-bajnok Rédli Andrásnak nem kellett csütörtökön vívnia, mivel további 15 kiemelttel együtt automatikusan felkerült a 64-es főtáblára a vb legnagyobb, 187 fős mezőnyében.

A lehető leggyorsabban csatlakozott hozzá Somfai Péter, aki csoportjában mind a hat ellenfelét legyőzte. Utolsó asszója után már öltözött is át, biztos volt a közvetlen továbbjutásban, mert bár 25 csoportban zajlottak a küzdelmek, azt mondta, párbajtőrben nem szokott sok 6/0-s eredmény születni, ráadásul neki a találataránya is nagyon jó. Igaza is volt, hogy nem izgult, a 16 kiemelthez a csoportkör után csatlakozó 16 vívóé között az ő neve is szerepelt.

Boczkó Gábor viszont két vereséggel kezdett, de aztán összeszedte magát, és négy további ellenfelét legyőzte. Hasonló eredménnyel fejezte be az első szakaszt Szényi Péter, aki sima győzelemmel rajtolt ugyan, emellett két további riválisa ellen nyert, de közben ő is kikapott kétszer. Nekik a legjobb 64 közé kerülésért két-két direktkieséses párharcot is meg kellett vívniuk, a csoportasszóktól eltérően immár 15 tusra menően.

A 2010-es vb-n bronzérmes Boczkó 15:8-ra verte az azeri Kanan Alijevet, majd 15:12-re a svéd Robi Kasét, aki ellen visszafogottan kezdett, majd fordított, és már 14:8-ra is vezetett. Szényi egy kiélezett asszóban, amelyben egészen az utolsó másodpercekig hol az egyik, hol a másik vívónál volt az előny, 12:9-re nyert a végén már kapkodó hongkongi Clarence Ka Csun Laj ellen, azután pedig szinte reménytelen helyzetből felállva az egyiptomi Ahmed el-Szagirt győzte le, ráadástussal 15:14-re. Utóbbi mérkőzésen az első három perc után 0:4 volt az állás, a második szakaszt követően 4:9, innen kapaszkodott vissza a vb-n csak egyéniben induló Szényi, és 14:12-nél már közel érezhette a továbbjutást. Csakhogy az egyiptomi a végéig egyenlített, a hosszabbításban viszont a magyar párbajtőröző adott szép tust.

„Négy-kilencnél azért voltak kétségeim. Nem igazán találtam rajta fogást, minden alól kibújt. Szerencsére aztán az egyenes flesseim bejöttek” – magyarázta néhány pillanattal később, már felszabadultan, hogy a lerohanó támadásokkal tudta megfordítani az állást.

Rédli az izraeli Juval Salom Freilissel, Somfai a kínai Csang Cseng-csiével, Boczkó a cseh Pavel Pitrával, Szényi pedig a kazah Ruszlan Kurbanovval vív a 64-es tábla első fordulójában vasárnap.

A nap során korábban női párbajtőrben a kiemelt Szász Emeséhez csatlakozott Révész Julianna, Tóth Hajnalka és Budai Dorina.

A Tatárföld fővárosában, a tavalyi Universiadéra épült teniszakadémián zajló világbajnokság éles szakasza a kardozók főtáblás küzdelmeivel kezdődik pénteken.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
2018.11.15 13:47:44

Egyéb egyéni PÓR KÁROLY

INTERJÚ. „Sportértékről fölösleges is beszélni, a UFC üzleti vállalkozás” – S. Kovács Ádám a küzdősportokról, Mayweatherről.

2018.11.09 23:06:22

Egyéb egyéni CSURKA GERGELY

ALAPVONAL. Örüljünk, amíg egy lausanne-i irodában nem kezdenek olyan címmel kommünikét fogalmazni, hogy a „Következő olimpia érdeklődés hiányában elmarad.”

2018.11.08 22:53:24

Egyéb egyéni SZABÓ LÁSZLÓ

ALAPVONAL. Sokoldalúság és sokszínűség, az elődök tisztelete és a hagyományok megteremtése, Az új folytonos keresése. Speidl Zoltán egyike azon BEAC-hősöknek, akiknek az élete, mint cseppben a tenger, megmutatja azt is, hogy miért fontos egy közösséghez, esetünkben éppen a BEAC-hoz tartozni.

2018.11.06 14:39:21

Egyéb egyéni THURY GÁBOR

Helsinki bajnoka mesélt kalandos életéről, unokáiról, a fotózásról, s készülő és elkészült könyveiről.

2018.11.04 00:20:05

Egyéb egyéni THURY GÁBOR

ALAPVONAL. A magyar olimpikonok kilenc arany-, tíz ezüst- és hét bronzérmet szereztek az 1956-os melbourne-i játékokon, ezt a teljesítményt manapság is repeső szívvel vennénk tudomásul.

HIRDETÉS
HIRDETÉS