Vívó-vb: ezüstérmes a férfi kardcsapat Lipcsében

Vágólapra másolva!
2017.07.24. 20:02
null
A férfi kardcsapat (balról): Gémesi Csanád, Szilágyi Áron, Decsi Tamás, Szatmári András (Forrás: FIE)
Izgalommentesnek nem mondható úton jutott el a férfi kardcsapat a döntőig a lipcsei vívó-világbajnokságon. Az aranyéremért a dél-koreaiakkal vívtak, a mérkőzés az ötödik körig volt szoros, onnantól az ázsiaiak egyre nagyobb előnyre tettek szert, és 45:22-re nyertek. A mieink, csakúgy, mint tavaly, most is ezüstérmesek lettek.

 

Néhány napja a férfi kardozók egyéni versenyében 27 éve nem látott, fényes magyar siker született a Lipcsében zajló vívó-világbajnokságon. Decsi András szakágvezető már akkor arról beszélt, hogy nem elégszenek meg annyival, hogy Szatmári András világbajnok lett, csapatban is maradandót akarnak alkotni.

Férfi kardcsapat legutóbb 2007-ben állhatott fel vb-n a dobogó legmagasabb fokára, az azóta már kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi Áron akkor még juniorként szerepelt az együttesben, amelynek mellette Nemcsik Zsolt, Decsi Tamás és Lontay Balázs volt a tagja. A bajnoki címhez azóta 2016-ban volt a legközelebb a csapat, Rio de Janeiróban a Szilágyi Áron, Szatmári András, Decsi Tamás és Iliász Nikolász alkotta válogatott a döntőben vereséget szenvedett az oroszoktól.

Nos, azt egyáltalán nem állíthatjuk, hogy izgalommentesen jutottak el kardozóink a mostani döntőig. A 32 között persze még könnyedén verték meg Guatemalát 45:13-ra, a nyolcaddöntőben azonban hatalmasat kellett küzdeniük a fehéroroszokkal:a mérkőzésen kiválóan vívó Gémesi Csanád a hetedik körben az addigiakhoz képest nagyobbnak mondható, háromtusos előnyt harcolt ki, de Szilágyi befejezőemberként már 40:39-nél vette át a kardot Szatmáritól. Sahanin ráadásul fordított, és 41:40 után kétszeres olimpiai bajnokunk futott az eredmény után. 43:43-at követően viszont remekül előzte meg ellenfelét, majd védés-visszavágással lezárta a nyolc közé jutás kérdését: a magyar kardcsapat 45:43-ra győzött.

Bár a tavalyi kardcsapat-világbajnokság elődöntőjében még magabiztosan nyertek a fiúk Irán ellen, most velük szemben is Szilágyi kiemelkedő teljesítménye kellett befejező emberként: egytusos hátrányban vette át a kardot Szatmáritól, majd 42:42-ig mindig ő kényszerült az egyenlítésre. Onnantól viszont már behúzta: 45:42-es diadal után jöhetett az olaszok elleni elődöntő.

Ha addigi izgalmaktól rendesen felment már a vérnyomásunk, kardozóink gondoskodtak róla, hogy ott is maradjon. Tudjuk, többször láttuk már, vívásban nincs lehetetlen, kardvívásban meg aztán pláne gyorsan ledolgozható a hátrány... Na, de mégis, a nyolcadik körben már nyolccal mentek az első helyen kiemelt olaszok, és bár Szatmári hatra csökkentette a hátrány, még akkor sem láttuk az alagút végén a döntőt.

Persze nem is nekünk kellett látni, hanem Szilágyi Áronnak. Ő pedig akkor sem adta fel, amikor Curatoli mindjárt az asszójuk elején tisztán talált. Inkább támadott, és zsinórban ötször talált. Már csak kettő volt közte, ami igazán semmi, de aztán megint az olaszok kerültek közelebb a fináléhoz. 43:40-ről azonban pillanatok alatt 44:43 lett ide, s bár az izgalmakat fokozandó Curatoli még egyenlített, a végső, döntőt érő tust remek ellentámadásból Szilágyi vitte be – csak mellékesen jegyeznénk meg, hogy idén kardcsapat már okozott hasonló körömrágós és egyben örömteli pillanatokat: a fiú kadétok a korosztályos Eb elődöntőjében és döntőjében is hátrányból fordítva nyertek. Ott a többiek Milassin Mór nyakába ugrottak, itt meg 45:44-nél Szilágyi Áronéba.

A döntőt érő tus után a társak Szilágyi Áron nyakában kötöttek ki (Forrás: FIE)
A döntőt érő tus után a társak Szilágyi Áron nyakában kötöttek ki (Forrás: FIE)

Mindeközben a másik ágon az Egyesült Államok és Dél-Korea küzdött meg a döntőért, utóbbi ugyancsak nagy csatában nyert 45:44-re.

A végső győzelemre aztán nem adtak sok esélyt az ázsiaiak, a mérkőzés az ötödik váltásig volt szoros, onnan azonban egyre nagyobb előnyre tettek szert. Végül 45:22-re nyertek, így a magyar férfi kardcsapat, csakúgy, mint tavaly, most is ezüstérmes lett.

„Úgy éreztem, hogy egész nap döcögött a szekér. Akadtak mindannyiunknak jó asszói, de valahogy küszködtünk már a döntőig is, amit aztán a koreaiak kíméletlenül kihasználtak” – értékelt a Magyar Vívószövetség honlapján Szilágyi Áron.

Nem sikerült hasonlóan jól a világbajnokság a Mohamed Aida, Kreiss Fanni, Knapek Edina, Lupkovics Dóra alkotta női tőrcsapatnak. A nyolcaddöntőben hiába vezetett 43:39-re a japánokkal szemben, végül aranytussal kapott ki 44:43-ra, és a negyeddöntő helyett a helyosztókon folytatta a versenyt. A 9-12. helyért 45:24-re győzte le Hongkongot, s miután a lengyeleket 44:43-ra felülmúlta, a kilencedik helyen végzett. A világbajnokságot az olaszok nyerték meg, a döntőben 45:25-re diadalmaskodtak az amerikaiak felett.

VÍVÓ-VILÁGBAJNOKSÁG, LIPCSE

FÉRFI KARDCSAPAT, 29 INDULÓ
A 16 közé jutásért

Magyarország–Guatemala 45:13 (Szilágyi +11, Szatmári +10, Decsi +11)
Nyolcaddöntő
Magyarország
–Fehéroroszország 45:43 (Gémesi +6, Szatmári 0, Szilágyi -4)
Negyeddöntő
Magyarország
–Irán 45:42 (Szilágyi +9, Gémesi -2, Szatmári -4)
Elődöntő
Magyarország–Olaszország 45:44 (Szilágyi +3, Szatmári 1, Gémesi -3)

Döntő
Magyarország–Dél-Korea 22:45 (Szilágyi 0, Szatmári -10, Gémesi -10, Decsi -3)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik