nemzetisport.hu 2017.06.15 17:49 Frissítve: 2017.06.15 22:22

Vívó Eb: Szilágyi Áron ezüstérmet szerzett Tbilisziben

Szilágyi Áron ezüstérmes lett a tbiliszi vívó Európa-bajnokságon. A kétszeres olimpiai bajnok kardozó a döntőben a német Max Hartunggal vívott, aki korábban a nyolcaddöntőben Szatmári Andrást, a negyeddöntőben Decsi Tamást búcsúztatta. A világbajnok vívó 15:7-es diadallal szerezte meg az Európa-bajnoki címet. Gémesi Csanád Decsihez hasonlóan a legjobb nyolcig jutott. 

Szilágyi Áron ezüstéremmel zárt az Európa-bajnokságon (Fotó: FIE)

 

Egészen jól indult a nap a férfi kardozóinknak a tbiliszi vívó Európa-bajnokságon, hiszen a csoportkör után mind a négyen a legjobb tízben végeztek. A neheze azonban még csak ezután következett.

Mindenesetre a 64 között egyiküknek sem volt jelenése, a 32 között könnyed győzelmeket arattak. Szatmári Andrásnak ellenben a nyolcaddöntőben véget ért a menetelése, Max Hartungtól 15:4-re kikapott. A német világbajnok a negyeddöntőben Decsi Tamást sem kímélte, s ugyancsak 15:4-es győzelmet aratott felette. Gémesi Csanádot a grúz Szandro Bazadze ütötte el az elődöntőbe jutástól 15:7-es diadalával

Így a négy között már csak a kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi Áronnak szurkolhattunk, aki a nyolc között 15:8-ra múlta felül a német Benedikt Wagnert. A döntőbe jutásért az olasz Luca Curatoli következett, s ahogy a nap folyamán már nem először, most sem Szilágyi kezdett jobban. A lényeg azonban az, hogy a végén mégis ő örülhetett a 15:10-es győzelemnek.

A forgatókönyv a döntőben sem alakult másképpen Hartung ellen, csakhogy ezúttal a magyar kardozó sehogy sem találta vetélytársa ellen a fegyvert. Két éve egyébként a montreaux-i Európa-bajnokságon is ők ketten vívták a döntőt, akkor Áron 15:11-re nyert. Nos, az újabb diadal egyre távolabb került, ahogy ment az idő, a német tulajdonképpen könnyedén győzött 15:7-re.

Szilágyi Áron így ezüstérmes lett, a kardozó Pusztai Liza és a párbajtőröző Szász-Kovács Emese bronzérme után a magyar küldöttség harmadik dobogós helyét megszerezve az Európa-bajnokságon.

„Nem érzek különösebb örömöt vagy bánatot, egyelőre az asszóim foglalkoztatnak, különösen ez az utolsó. Azt leszögezhetjük, hogy az Európa-bajnoki egyéni ezüstérem jó, értékes eredmény” – értékelt a magyar szövetség honlapján a kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi. – Olyan érzésem volt, mintha olvasta volna a gondolataimat, rendre keresztülhúzta a számításaimat. Azért bosszankodni nem fogok egy Európa-bajnoki ezüst után, már csak azért sem, mert akad itt még dolgunk Tbilisziben” – utalt a szombati csapatversenyre Szilágyi, aki megjegyezte, csapattársai is jól szerepeltek egyéniben. "Ezek után nagyon bízom abban, hogy még egyszer dobogóra állhatok ezen az Európa-bajnokságon."

„A nyolcaddöntőben, 5:11-nél úgy éreztem, hogy ez csúnya lesz, így nem szabad kikapnom. Taktikát váltottam, aztán ráéreztem a győzelem ízére. Kolobova ellen már nem volt erőm fordítani, úgy látszik az Eb-ket számomra bronzba öntötték” – szögezte le az immár négyszeres egyéni Eb-bronzérmes Szász-Kovács.

VÍVÓ EURÓPA-BAJNOKSÁG, TBILISZI
FÉRFI KARD
A 32 KÖZÖTT

Szilágyi Áron–William Deary (brit) 15:6 
Gémesi Csanád–Kiril Kirpicsou (fehérorosz) 15:8 
Szatmári András–Enver Jildirim (török) 15:7 
Decsi Tamás–Curtis Miller (brit) 15:7 
A 16 KÖZÖTT
Szilágyi–Bolade Apithy (francia) 15:11 
Gémesi–Björn Hübner (német) 15:6 
Decsi–Vincent Anstett (francia) 15:13 
Max Hartung (német)–Szatmári András 15:4 
NEGYEDDÖNTŐ
Szilágyi–Benedikt Wagner (német) 15:8 
Szandro Bazadze (grúz)–Gémesi 15:7 
Hartung–Decsi 15:4 
ELŐDÖNTŐ
Szilágyi–Luca Curatoli (olasz) 15:10 
Hartung–Bazadze 15:11
DÖNTŐ
Szilágyi–Hartung (német) 7:15

2020.02.25 22:26:34

Egyéb egyéni KOVÁCS ERIKA

Olimpiai bajnokunk is számol a legjobbakkal, de leginkább a saját felkészülésében bízik.

2020.02.25 18:39:58

Egyéb egyéni KOHÁN GERGELY

Két világ- és négy Európa-bajnoki arany után Tokióban érne csúcsra az igazi showman, Frank Chamizo.

2020.02.25 21:23:11

Egyéb egyéni DEÁK ZSIGMOND

NS-VÉLEMÉNY. Világjárványra vonatkozó vészforgatókönyv nem létezik.

2020.02.21 22:45:50

Egyéb egyéni CSURKA GERGELY

ALAPVONAL. Nem azt írom, hogy egy pénzdíjas olimpia másnapján jönne az apokalipszis – de hogy jó eséllyel elindulnánk felé, az biztos.