Vívó Eb: Kreiss nyolcig, Rédli és Mohamed tizehatig jutott

PUSZTAI VIOLAPUSZTAI VIOLA
Vágólapra másolva!
2017.06.13. 15:45
Nem sikerült a négy közé jutás Kreiss Fanninak a női tőrözők versenyében a tbiliszi vívó Európa-bajnokságon. Az UTE vívója a negyeddöntőben 15:9-re kapott ki a francia Ysaora Thibustól. A férfi párbajtőrözők közül Rédli András jutott a legtovább, a nyolcaddöntőben búcsúzott.

A csoportkört mind a négy magyar férfi párbajtőröző sikerrel vette, Rédli András hibátlan mérleggel lépett a főtáblára, ahol a 128 között csupán Bányai Zsombornak kellett vívnia. A 20 éves párbajtőröző és az izraeli Freilich asszói korábban parázs csatákat hoztak a korosztályos világversenyeken, most a Vasas fiatalja nyert 15:12-re.férfi párbajtőröző sikerrel vette, Rédli András hibátlan mérleggel lépett a főtáblára, ahol a 128 között csupán Bányai Zsombornak kellett vívnia. A 20 éves párbajtőröző és az izraeli Freilich asszói korábban parázs csatákat hoztak a korosztályos világversenyeken, most a Vasas fiatalja nyert 15:12-re.

Már a következő kör előtt lehetett tudni, biztosan lesz magyar a legjobb 32-ben, hiszen Bányai és Rédli összekerült a 64 között. Utóbbi 3:0-val kezdett, honfitársa az utolsó körre egy tusra zárkózott, de az olimpiai bronzérmes vívó aztán tetemes előnyre tett szert. Bár Bányai az utolsó másodpercekben rendületlenül támadott, nem tudta utolérni Rédlit, aki 14:12-re győzött.

Kreiss Fanni élete legjobb eredményét érte el felnőtt világversenyen (Fotó:MVSZ)
Kreiss Fanni élete legjobb eredményét érte el felnőtt világversenyen (Fotó:MVSZ)

Somfai Péter könnyedén múlta felül 15:8-ra a fehérorosz Paulovszkit, az első felnőtt Eb-jén szereplő Siklósi Gergelynek azonban nem sikerült meglepnie a világranglista alapján hetedikként rangsorolt orosz Anohint, akitől a 32 közé jutásért 15:10-re kapott ki.

A 32 között a spanyol Yulen Pereira az utolsó körig jól tartotta magát Rédli Andrással szemben, a hajrában azonban győzött a rutin, azaz a magyar vívó 10:5-re múlta felül fiatal ellenfelét. Somfai Péter ellenben nem tudta tartani a lépést a román Andrei Timoce-val, 15:9-es vereséggel búcsúzott a további küzdelmektől.

Rédli a nyolc közé jutásért a kétszeres világbajnok Nyikolaj Novoszjolovval vívott. Az észt párbajtőröző végig vezetett, a magyar vívó nem találta vele szemben az ellenszert, így 15:11-es vereséget szenvedett. Ezzel a magyar férfi párbajtőrözők befejezték az egyéni versenyt.

Női tőrben mind a négy magyar a főtáblára jutott, a 32 között azonban már csak ketten hagyták el győztesen a pástot. Kreiss Fanni meglehetősen könnyedén verte meg 15:4-re az izraeli Mary Dvorkint, míg Knapek Edina nagy arányú, 15:3-as vereségbe futott bele az idei évben egyéniben junior Eb-bronzot, csapatban vb-aranyat nyerő lengyel Julia Walczykkal vívott asszóban. Lupkovics Dórát az orosz Agyelina Zagidullina 15:10-el búcsúztatta.

Az asszó közepéig Mohamed Aida sem állt jól a német Carolin Golubytskyivel szemben, a rutinos versenyző azonban utolérte ellenfelét, sőt, fordított is. Az utolsó körben sokáig 10:10-re állt az összecsapás, a végjáték kezdetén a német talált, s csupán hat másodperc volt hátra, amikor piros lapot kapott. Ez egy találatot jelentett Aidának, illetve azt, hogy a csörte aranytussal dől el. Golubytskyi lett a kedvezményezett, s ismét csupán hat másodperc volt hátra, hogy ő örülhessen, de ekkor Mohamed tisztán talált, s 12:11-re legyőzte ellenfelét.

Az elsőéves junior Leonie Eberttel azonban nem bírt a magyar küldöttség korelnöke, a 17 éves német 15:6-ra diadalmaskodott Mohamed ellen. Kreiss nagyobb csatát vívott a Knapekot búcsúztató Walczykkal, s rendkívül fordulatos asszóban 15:11-es győzelmet aratott.

Az UTE tőrözőjének menetelése a negyeddöntőben ért véget, a világranglista ötödik francia Ysaora Thibus 15:9-re múlta felül az elődöntőért vívott asszóban. Ezzel Kreiss Gábor tanítványa az ötödik helyet szerezte meg az Európa-bajnokságon. Fanni, aki élete legjobb eredményét érte el Tbilisziben felnőtt világversenyen, a vesztes asszó után így értékelt a szövetség honlapján:

„Nagyon elszúrtam ezt az asszót, mérges vagyok miatta. Tudom, hogy nem értem eddig el ilyen eredményt, de most semmiféle elégedettséget nem érzek. Jó ágra kerültem, és ezt sikerült is kihasználnom. Hogy azért kerültem jó ágra, mert jól vívtam a csoportkörben? Na jó, ezt elfogadom. De szerettem volna előrébb végezni, és nem éreztem magam esélytelennek a Thibus elleni asszó előtt. Este lenyugszom kicsit, jöhet a csapatverseny, utána pedig a világbajnokságon szeretnék elégedetten lemenni a pástról.”

A női tőrözők versenyét a világbajnok, olasz Ariana Errigo nyerte, míg a férfi párbajtőrözőknél az olimpiai, világ- és Európa-bajnok, francia Yannick Borel bizonyult a legjobbnak.

VÍVÓ EURÓPA-BAJNOKSÁG, TBILISZI (GRÚZIA)
EREDMÉNYEK
Férfi párbajtőr egyéni, 97 induló. A csoportmérkőzéseken:Rédli András 6 győzelem/0 vereség; Somfai Péter 3/3; Siklósi Gergely 3/3; Bányai Zsombor 2/3 (továbbjutottak)
A 64 közé jutásért: Bányai–Freilich (izraeli) 15:12
A 32 közé jutásért:Somfai–Paulovszki (fehérorosz) 15:8; Rédli–Bányai 14:12; Siklósi–Anohin (orosz) 10:15
A 16 közé jutásért:Somfai–Timoce (román) 9:15; Rédli–Pereira (spanyol) 10:5
Nyolcaddöntő: Rédli–Novoszjolov (észt) 11:15
Európa-bajnok: Yannick Borel (Franciaország), 2. Paolo Pizzo (Olaszország), 3. Nyikolaj Novoszjolov (Észtország) és Szergej Hodosz (Oroszország), ...9. Rédli András, ...31. Somfai Péter, ...48. Siklósi Gergely, ...57. Bányai Zsombor

Női tőr egyéni, 43 induló. A csoportmérkőzéseken:Kreiss Fanni 5 győzelem/1 vereség; Knapek Edina 4/1; Mohamed Aida 4/1; Lupkovics Dóra 4/1 (továbbjutottak)
A 16 közé jutásért:Kreiss–Dvorkin (izraeli) 15:4; Mohamed–Golubytskyi (német) 12:11; Knapek–Walczyk(lengyel) 3:15; Lupkovics–Zagidullina(orosz) 10:15
Nyolcaddöntő:Kreiss–Walczyk (lengyel) 15:11, Mohamed–Ebert (német) 6:15
Negyeddöntő:Kreiss–Thibus(francia) 9:15
Európa-bajnok: Ariana Errigo (Olaszország), 2. Inna Deriglazova (Oroszország), 3. Alice Volpi (Olaszország) és Ysaora Thibus (Franciaország), ...5. Kreiss Fanni, ...12. Mohamed Aida, ...17. Knapek Edina, ...18. Lupkovics Dóra

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik