Vívó Eb: konkrét cél nélkül is fontos a jó magyar szereplés

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2019.06.14. 15:35
null
Gőzerővel készül Szilágyi Áron, kétszeres olimpiai bajnok kardozónk is (Fotó: Koncz György)
A hazai szövetség az érmek számára vonatkozó konkrét elvárást nem fogalmazott meg a magyar vívóválogatottal szemben a jövő heti, düsseldorfi Európa-bajnokságra, a tavalyi egy dobogós helyezésnél azonban vélhetően jobb szereplésben bízik. 

A júliusi, budapesti olimpiai kvalifikációs világbajnokság „Kind of Magic” című kampányfilmjének múlt csütörtöki bemutatóján Csampa Zsolt elnök azt mondta, nem raknak pluszterhet a versenyzőkre konkrét elvárások megfogalmazásával, de nyilván tudják ők is, mennyire fontos a jó szereplés az olimpiai kvalifikáció szempontjából. Kiemelte, hogy a sportágban rendkívül sűrű időszak következik, és szeretnék, ha már az Eb-n is jól teljesítene a magyar csapat. Az esélyek latolgatása elől kitért, ugyanakkor a férfi kard-, a férfi párbajtőr- és a női kardcsapatot markánsnak és egységesnek nevezte.

Egy éve, Újvidéken a válogatott egyetlen érmét a Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás összeállítású kardválogatott harcolta ki, amely nagyszerű vívással győzött. Magyar csapat ebben a fegyvernemben 27 év szünet után végzett az élen kontinensviadalon.

Ez a négyes később vb-bronzot is begyűjtött, majd a világkupa-sorozatban is bizonyította, hogy stabilan a közvetlen élmezőnyhöz tartozik. Idén egyéniben elsősorban a kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi gyűjtögette az érmeket, női kardban pedig Pusztai Liza és Márton Anna állhatott vk-dobogóra, de a csapatnak is összejött egy bravúros ezüst.

Míg e két szakágban elég egyértelmű, hogy kik alkotják a válogatottat, addig férfi párbajtőrben a bőség zavarával küzdött a szakmai vezetés, mivel a szezon során több nagyszerű egyéni eredmény született. A válogatott összeállítását így komoly vita előzte meg.

A női párbajtőrözők helyzetét nehezíti, hogy az olimpiai bajnok Szász-Kovács Emese augusztusra várja első gyermekét, így ő nem állhat a csapat rendelkezésére. Női tőrben és férfi tőrben az olimpiai szereplés kiharcolására az eddigi eredmények alapján elsősorban egyéniben van esély.

A hétfőtől szombatig tartó, düsseldorfi Európa-bajnokság az egyéves kvalifikáció része, emiatt különösen fontos, hogy milyen eredmények születnek. Azokban a szakágakban, amelyekben összejönne a csapatkvalifikáció, a tokiói nyári játékokon garantált lenne a három hely egyéniben, ellenkező esetben viszont legfeljebb egy vívó léphet majd pástra szakáganként.

Az erőviszonyokat jól érzékelteti a világranglistás helyezés. A férfi kardozók a harmadik, a férfi párbajtőrözők a hatodik, a női kardozók pedig a nyolcadik helyen állnak, a másik három szakág tízen kívül van. Az olimpiára a kvalifikációs rangsor első négy csapata automatikusan kijut, további négy pedig regionális eloszlás szerint ugyancsak a ranglistáról.

A MAGYAR VÁLOGATOTT EB-KERETE
Férfi tőr:
Dósa Dániel (Törekvés), Mészáros Tamás (UTE), Mátyás Bálint (Törekvés), Németh András (Honvéd)
Női tőr: Kreiss Fanni (UTE), Kondricz Kata (Honvéd), Lupkovics Dóra (Honvéd), Mohamed Aida (UTE, csak egyéni), Pásztor Flóra (Törekvés, csak csapat)
Férfi párbajtőr: Koch Máté (Vasas), Siklósi Gergely (Honvéd), Rédli András (Honvéd), Andrásfi Tibor (BVSC, egyéni), Berta Dániel (Honvéd, csapat)
Ebben a fegyvernemben a vb-n egyéni indulónak Andrásfi Tibor helyett Nagy Dávidot szavazta meg az elnökség.
Női párbajtőr:
Budai Dorina (Honvéd), Kun Anna (Tata), Muhari Eszter (Honvéd), Szabó Réka (BVSC, csak egyéni), Nagy Kinga (Diósgyőr, csak csapat)
Férfi kard:
Szilágyi Áron (Vasas), Szatmári András (MTK), Decsi Tamás (Kertváros), Gémesi Csanád (Gödöllő)
Női kard:
Márton Anna (MTK), Pusztai Liza (BVSC), Katona Renáta (Vasas), Mikulik Júlia (Honvéd, egyéni), László Luca (UTE, csapat)

A MENETREND:
június 17., hétfő – férfi tőr egyéni, női kard egyéni
június 18., kedd – férfi párbajtőr egyéni, női tőr egyéni
június 19., szerda – női párbajtőr egyéni, férfi kard egyéni
június 20., csütörtök – férfi tőr csapat, női kard csapat
június 21., péntek – férfi párbajtőr csapat, női tőr csapat
június 22., szombat – női párbajtőr csapat, férfi kard csapat

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik