HIRDETÉS
MTI 2014.06.03 17:37 Frissítve: 2015.01.08 02:32

Vívó Eb: a ranglistás helyek alapján négy érem várható

Huszonöt fős vívóválogatott utazik a strasbourgi Európa-bajnokságra, melyen a korábbi eredmények és az idei világkupa-sorozat alapján több szakágban éremesélyekkel lépnek pástra a magyarok.  

Hivatalos elvárást ugyan nem fogalmazott meg a hazai szövetség, de – amint az a keddi sajtótájékoztatón elhangzott – ha a jelenlegi világranglista alapján osztanának érmeket, akkor a magyaroknak a párbajtőröző Szász Emese és a férfi párbajtőrcsapat révén két arany, a kardozó Szilágyi Áron és a női párbajtőrcsapat jóvoltából pedig két bronz jutna a szombaton kezdődő és jövő szombatig tartó kontinensviadalon.

Szász Emese ezt megelőzően négy éve állt az élen a rangsorban, de mint mondta, nem szeretné, ha ez legközelebb megint négy év múlva következne be, már csak azért sem, mert közben rendezik az olimpiát Rio de Janeiróban. Tavaly érmes volt az Eb-n, idén pedig aranyat, ezüstöt és bronzot szerzett vk-versenyen, így esélyesként utazik Strasbourgba.

„Ezzel egyelőre nem foglalkozom, remélem, ott sem fogok. Jól megy a vívás, bízom benne, hogy összejön egy jó eredmény, akárcsak a csapatnak, amely ugyancsak egy-egy első, második és harmadik helyet gyűjtött be idén" – mondta.

Szilágyi Áronnak, akinek olimpiáról és világbajnokságról is van már aranyérme, az Eb-győzelem még hiányzik.

„Jól sikerült a világkupaszezon, két aranyat és egy ezüstöt nyertem, ami bátorságot adhat az Eb-re – kezdte esélylatolgatását. – Bízom egyébként a csapatban is, mert bár idén egy kicsit halványabban teljesítettünk, de tavaly például ezüstöt nyertünk az Eb-n."

A hétszeres Európa-bajnok párbajtőröző Boczkó Gábor arról beszélt, hogy a szezonja eddig gyakorlatilag egy kálvária volt, „összeszedett egy sérülést”, amiből nagyon lassan épült fel, s amikor újrakezdte a vívást, kiderült, még nincs megfelelő állapotban.

„Márciusban drasztikus pihenőt kellett tartanom annak érdekében, hogy később majd a riói szereplést megcélozhassam. Az elmúlt tizenkét évben mindegyik Eb-ről éremmel tértem haza, és bár még érzem a vállam, bízom benne, hogy ezúttal is összejön egy dobogós helyezés" – mondta az 1997-es, a 2002-es és a 2003-as kontinensviadal egyéni győztese.

A hatszoros Eb-első Imre Géza emlékeztetett rá, hogy volt egy szóbeli megállapodása, miszerint a párbajtőr-válogatott tavalyi vb-győzelme után kicsit pihen, s csak ha szükség lesz rá, akkor száll ismét komolyabban versenybe.

„Ez történt, mert ugyan a fiatalok nélkülem is jól szerepeltek, de nem lehetett tudni, hogyan alakul Bocek sérülése. Egyelőre a jelek nem olyan kedvezőek, mint a tavalyi vb előtt voltak, de mi mindent megteszünk a sikeres szereplésért" – fogalmazott az utazó csapat legidősebb tagja.

Márton Anna a legfiatalabb strasbourgi magyar résztvevő, aki idén a juniorok között Európa- és világbajnokságot is nyert kardban. Ő azt mondta, izgul kicsit, mert a felnőttek között is szeretne bizonyítani.

Az Eb-keretben Boczkó és Imre mellett a tőröző Varga Gabriella és Knapek Edina, valamint a párbajtőröző Tóth Hajnalka és Rédli András is állt már a dobogó legfelső fokán kontinensviadalon.

Tavaly, Zágrábban a magyarok öt érmet – két ezüstöt és három bronzot – szereztek: második lett a Boczkó, Imre, Rédli, Szényi Péter összeállítású párbajtőrcsapat és a Szilágyi, Iliász Nikolász, Gémesi Csanád, Gáll Csaba alkotta kardválogatott, míg a harmadik helyet szerezte meg Szász egyéniben, illetve csapatban Antal Edinával, Budai Dorinával és Révész Juliannával együtt, továbbá a Mohamed Aida, Knapek, Varga Gabriella, Varga Katalin tőregyüttes.

Amint az a sajtótájékoztatón elhangzott, az öt éremmel most is mindenki nyilvánvalóan elégedett lenne, pláne, ha arany is összejönne.

A sajtóeseményen együttműködési megállapodást kötött a szövetség és a Mercedes-Benz Hungária Kft., illetve a Volánbusz Zrt. A két partner abban segít a szövetségnek, hogy a magyar vívók időben és kényelmesen jussanak el a versenyhelyszínekre.

2019.01.20 00:17:09

Egyéb egyéni BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Annak, hogy napjaink fiataljai az emberiség sokáig öröknek és egyetemesnek hitt, újabban azonban jórészt feledésre ítélt értékeit, értékrendjeit, erényeit, együttélési szabályait megismerjék, a bőrükön érezzék és agyukba, lelkükbe véssék, leghatékonyabb eszköze a szervezett formában űzött sport.

2019.01.09 18:33:09

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Judd Trump, Stuart Bingham, Luca Brecel és Jack Lisowski a Gerevich-sportcsarnokban mutatja meg tudását.

2019.01.17 00:20:46

Egyéb egyéni CSURKA GERGELY

ALAPVONAL. Mindegy, hogy az óceán melyik partján robbant ki a három legnagyobb doppingbalhé (THG, Armstrong, Rusada) – egyik rendszer sem pozitív minták miatt dőlt meg, hanem mert valaki borított belülről.

2019.01.15 23:48:00

Egyéb egyéni DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. Ritkán hallunk munka közben megsérült bankárról vagy pékről, s általában az operaénekesnek sem a színpadon, ária közben megy el örökre a hangja. A profi pályafutás kényszerű befejezése kétségkívül nagy trauma, ám ha a versenyzőnek van civil »menekülő útvonala«, legalább félig kész terve a hogyan továbbra, túlélhető.

2019.01.15 10:44:13

Egyéb egyéni nemzetisport.hu