HIRDETÉS
nemzetisport.hu 2017.06.14 15:28 Frissítve: 2017.06.14 18:18

Vívó Eb: a negyedik helyen végzett a női kardcsapat

Nem sikerült az éremszerzés a női kardcsapatnak a tbiliszi vívó Európa-bajnokságon. Bár a negyeddöntőben legyőzte az ukránokat, az elődöntőben nem bírt az oroszokkal, a bronzmérkőzésen pedig 45:36-ra kikapott a franciáktól. A férfi tőrcsapat a tizedik helyen végzett. 

 

A Márton Anna, Pusztai Liza, Katona Renáta, Záhonyi Petra alkotta női kardcsapat a tizenhat között kezdte meg a küzdelmeket a tbiliszi vívó Európa-bajnokságon. A grúzokkal szoros csatát vívtak a nyolc közé kerülésért, az utolsó körre fej fej mellett érkeztek meg a felek, de Márton Anna esélyt sem adott ellenfelének, így a magyar csapat 45:40-re győzött.

Az elődöntőért az ukránokkal küzdött meg a magyar együttes. Jól indult a mérkőzés, de a negyedik kör után már az ellenfél vezetett 20:15-re. Ekkor azonban Márton 10:4-et vívott, s ezzel átvette a magyar csapat a vezetést. A folytatásban a társak sem engedték, hogy újra ellépjenek az ukránok, sőt, Záhonyi a hetedik kör után 35:34-gyel adta át a kardot Pusztainak, aki tovább növelte az előnyt. A meccs már 44:38-ra állt, amikor a vetélytárs befejező embere sorra adta a tusokat Mártonnak, így az eredmény 44:43-ra módosult, ám ekkor Anna tiszta találattal lezárta az elődöntőbe jutás sorsát. 

A magyar női kardcsapat (balról): Pusztai Liza, Katona Renáta, Márton Anna, Záhonyi Petra (Fotó: FIE)

A döntőért két igencsak fiatal csapat lépett egymás ellen pástra, hiszen a magyar lányok átlagéletkora 19.45, míg az oroszoké 20.25. Az eredményben azonban sokkal nagyobb különbség alakult ki. Az Anna Basta, Anasztaszja Bazenova, Valerija Bolsakova, Szofja Pozdnyakova alkotta orosz együttes a meccs elejétől uralta az összecsapást, hamar tetemes előnyre tett szert, amit folyamatosan növelt. A hetedik és a nyolcadik körben tust sem engedélyeztek a magyar lányoknak, s bár az eredményt befejező emberként Márton némileg kozmetikázta, így is 45:25 lett a vége. 

A magyar csapat a franciákkal csapott össze a bronzéremért. Márton 5:1-el kezdett, s bár Záhonyi hátránnyal adta át a kardot Pusztainak, a tizenhat éves friss Eb-bronzérmes kardozó 15:14-nél hagyta el a pástot. A magyar csapat cserélt, Záhonyi helyett Katona folytatta Lembach ellen, de rutinosabb ellenfelének tust sem tudott adni. Márton sem faragott a hátrányon, sőt, a hatodik kör után már 30:20-ra vezettek a franciák. Záhonyi visszajött, de nem adott új lendületet a csapatnak, ellenben Pusztai meglepte Lembachot, 6:5-re felülmúlta vetélytársát, de a befejező körre így is 40-29-el fordultak a felek.

Utolsó emberként Márton Anna és Manon Brunet lépett a pástra, és 42:33-ra állt a meccs, amikor a francia támadás közben szerencsétlenül rálépett a magyar lány lábára, így hosszasan ápolni kellett a bokáját. A legnagyobb kérdés ekkor az volt, tudja-e folytatni, mert ha nem, akkor a franciáknak vissza kell lépniük és az állástól függetlenül a magyar csapat végez a harmadik helyen.

Brunet azonban összeszorította a fogát, és bevitte a győzelemhez hiányzó három találatot: a 45:36-os vereség a magyar csapatnak a negyedik helyet jelentette. Az Európa-bajnokságot az olaszok nyerték, miután a döntőben 45:44-re diadalmaskodtak az oroszok ellen.

A női kardválogatott vezetőedzője, Gárdos Gábor a következőket mondta a szövetség honlapján:

„A tavalyihoz képest kettőt léptünk előre, és ez feltétlenül értékes eredménynek mondható. Az talán még inkább, hogy a négy közé jutásért a riói olimpiai ezüstérmes ukránokat győztük le. Természetesen tanulságok is akadnak: a harmadik és negyedik csapathelyen meg kell találnunk a stabilitást. Ugyanakkor ezt korántsem érzem lehetetlennek, és amennyiben sikerül, akkor biztos vagyok abban, hogy ez a csapat ki tudja harcolni a 2020-as olimpiai részvételt. Mert más célunk nem lehet."

A Dósa Dániel, Németh András, Hári Máté, Mátyás Bálint összetételű férfi tőrcsapatnak hamar elszálltak a győzelmi esélyei a törökök elleni nyolcaddöntőben. A magyar együttes 45:29-re kapott ki, ezért a helyosztókkal folytatta a versenyt. Az első mérkőzésen 45:41-re múlta felül a grúzokat, majd a belgákat 45:30-ra, így a 9. helyért vívhatott a fehéroroszokkal. Miután 45:40-re alulmaradt, a tizedik helyet szerezte meg. 

Szirmai Benedek, a férfi tőrválogatott keretedzője így értékelt:

„Egyedül Mátyás Bálint nyújtott értékelhető teljesítményt ezen a napon. A törököket vertük már meg ebben a szezonban, és most is bíztunk abban, hogy sikerül. Ugyanakkor Dósa Dani 0:5-tel kezdett a leggyengébb török ellen, és ez rányomta a bélyegét a meccsre. Nagyon sajnáljuk a történteket, és bízunk abban, hogy a világbajnokságon feledtetni tudjuk mindezt."  

A férfi tőrcsapatok viadalában a franciák bizonyultak a legjobbnak, a döntőben 45:43-ra győzték le az oroszokat.  

VÍVÓ EURÓPA-BAJNOKSÁG, TBILISZI (GRÚZIA)
EREDMÉNYEK
Női kardcsapat, 12 induló. 
Nyolcaddöntő: Magyarország–Grúzia 45:40 (Márton +6, Pusztai +2, Katona  -3)
Negyeddöntő: Magyarország–Ukrajna 45:43 (Márton +8, Záhonyi +1, Pusztai 0, Katona -7)
Elődöntő: Magyarország–Oroszország 25:45 (Márton -2, Katona -3, Záhonyi -6, Pusztai -9)
Bronzmérkőzés: Magyarország–Franciaország 36:45 (Márton +4, Pusztai +1, Katona -6, Záhonyi -8)
Európa-bajnok: Olaszország (Martina Criscio, Rossella Gregorio, Loreta Gulotta, Irene Vecchi), 2. Oroszország, 3. Franciaország, 4. Magyarország (Márton Anna, Pusztai Liza, Záhonyi Petra, Katona Renáta) 

Férfitőrcsapat, 15 induló. 
Nyolcaddöntő: Magyarország–Törökország 29:45 (Mátyás -4, Németh -6, Dósa -6)
A 9–16. helyért: Magyarország–Grúzia 45:41 (Mátyás +6, Dósa +4, Németh -1, Hári -5)
A 9–12. helyért: Magyarország–Belgium 45:30 (Németh +11, Mátyás +3, Dósa +1)
A 9. helyért: Magyarország–Fehéroroszország 40:45 (Mátyás 0, Dósa -1, Németh -4)
Európa-bajnok: Franciaország (Erwan Le Pechoux, Jeremy Cadot, Julien Mertine, Enzo Lefort), 2. Oroszország, 3. Olaszország, ...10. Magyarország (Dósa Dániel, Németh András, Mátyás Bálint, Hári Máté) 

2019.03.22 18:01:54

Egyéb egyéni SZŰCS MIKLÓS

Negyven éve olyasmi történt, amiről azóta is csak álmodhat magyar, sőt európai asztalitenisz-válogatott.

2019.03.18 12:17:55

Egyéb egyéni CSILLAG PÉTER

Marschall László főszerkesztőt a Rajk-per árnyékában 1949. december 29-én akasztották fel.

2019.03.15 18:18:45

Egyéb egyéni SZŰCS MIKLÓS

Munkamániás és kérlelhetetlenül szigorú volt a játékosaihoz. De ez kellett ahhoz, hogy az öntörvényű zseniket egy irányba terelje.

2019.03.16 23:33:53

Egyéb egyéni BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Mert hiába akarok én lassan, hosszú melegítő szakasszal kezdeni, ha a periférikus látásommal észlelem, hogy balról nagyon igyekszik egy »háziasszony«. Na, azért ezt már ne! – szólal meg a riasztócsengő, és máris hajrázni kezdek.

2019.03.15 21:03:56

Egyéb egyéni LIPICZKY ÁGNES

Európa sportfővárosa már négyszer rendezte meg a Budapest Urban Gamest, és szeptemberben még magasabb fordulatszámra kapcsol, az első World Urban Gamesnek ad otthont.