Vívás: Udvarhelyi Gábor lett a szövetségi kapitány

Vágólapra másolva!
2014.10.01. 12:51
null
Udvarhelyi Gábor kinevezését az elnökség egyhangúlag támogatta (Fotó: Mirkó István)
A jelenlegi olimpiai ciklus végéig Udvarhelyi Gábor irányítja szövetségi kapitányként a magyar vívóválogatottat.

 

A sportági szövetség (MVSZ) elnöksége másfél hete döntött arról, hogy szövetségi kapitányt nevez ki, aki szerdától a vívás első számú szakmai vezetőjeként a riói olimpia végéig, 2016. augusztus 31-ig kap megbízást, legutóbbi ülésén pedig határozott is az új szakmai vezető személyéről.

Az alapszabály értelmében a posztra pályázatot írtak ki, melyre három szakember, Kovács Iván, Mincza-Nébald Ildikó és Udvarhelyi Gábor kapott meghívást, ugyanakkor előbbi kettő nem adott be pályázatot.
A 61 éves Udvarhelyi Gábor mesterként, fegyvernemi vezetőedzőként, klubvezetőként évtizedek óta meghatározó alakja a magyar vívósportnak.

A sportág – azon belül a párbajtőr – legfrissebb kiemelkedő sikerei közül a férfi párbajtőr-válogatott tavalyi vb-diadalából, illetve Rédli András idei Eb-győzelméből vállalt részt, de ott volt a pást mellett például Nagy Tímea sydneyi győzelmekor is.

„Végtelenül megtisztelő, hogy az elnök és az elnökség felkért erre a feladatra” – mondta az MVSZ szerdai sajtótájékoztatóján a kapitány, aki szerint azért indokolt a poszt újbóli betöltése, mert az olimpiai kvalifikáció eredményessége érdekében egy irányba kell mozdítani a magyar vívást és összefogás szükséges.

Kinevezését az elnökség – amint azt Csampa Zsolt elnök elmondta – egyhangúlag támogatta.
Ezt megelőzően 2005-ben volt utoljára szövetségi kapitánya a magyar vívósportnak, azóta előbb háromkapitányos rendszer működött, majd hat vezetőedző fogta össze az egyes szakágakat, akiknek a tevékenységét szakmai alelnök felügyelte társadalmi munkában.

Udvarhelyi Gábor munkáját is vezetőedzők és edzők segítik. A férfi párbajtőrt Gelley István, a női párbajtőrt Kovács Iván, a férfi kardot Somlai Béla, a női kardot az olimpiai és világbajnok Pézsa Tibor, a női és férfi tőrt pedig egyszemélyben Érsek Zsolt irányítja vezetőedzőként. Közülük Kovács Iván és Somlai Béla eddig is vezetőedző volt.

A szakemberek és a szövetség jelenlegi helyzetértékelése szerint a női és férfi párbajtőrcsapatnak, valamint a női kardválogatottnak van reális esélye a riói szereplés kiharcolására, egyéniben pedig – túl a három említett szakágon – férfi kardban és női tőrben kerülhetnek magyar vívók az olimpiai mezőnybe. Utóbbi kettőben nem rendeznek csapatversenyt Rióban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik