HIRDETÉS
MTI 2013.03.10 17:03 Frissítve: 2015.02.18 01:40

Vívás: Szilágyi bronzérmes a Gerevich-Kovács-Kárpáti GP-n

Szilágyi Áron a harmadik helyen végzett a budapesti Gerevich-Kovács-Kárpáti férfi kard Grand Prix-n.

 

A szombaton kezdődött kétnapos budapesti versenyen 17 hazai vívó indult, közülük 12 jutott fel a 64-es táblára. A londoni olimpiai bajnok, világranglista-vezető Szilágyinak kiemeltként csak vasárnap kellett bekapcsolódnia a küzdelmekbe, de ez nem okozott neki gondot: az első asszója második felére belemelegedett, és magabiztosan nyerte párharcait a negyeddöntőig. Valkai Ferencet, az olasz Luca Curatolit, majd Gémesi Csanádot is nagy különbségű győzelemmel állította meg, a nyolc között viszont már erősebb ellenfél várt rá a 2011-ben vb-bronzérmes, csapatban tavaly olimpiai bajnok dél-koreai Gu Bon Gil személyében. Az ázsiai kardozó jó darabig vezetett is, 9:12-nél Szilágyi nehéz helyzetben volt, de sorozatban adott hat tust, ezzel megfordította az állást.

AMIRE BÜSZKÉK VAGYUNK, ÉS AMIRE NEM

Huszonhárom olimpiai és világbajnok egy páston, ilyen még nem volt. A nyolcas döntő helyszínére hívták, és méltó módon köszöntötték a magyar kardívás összes élő nagy bajnokát, Pézsa Tibortól, Hámori Jenőn és Horváth Zoltánon át Ferjancsik Domonkosig, csak Gerevich Pál hiányzott, de igazoltan, a térdműtétje.

Amilyen felemelő volt látni a többieket együtt, olyan szégyenteljes volt a biztonsági ember fellépése egy válogatott melegítőben lévő grúz versenyző ellen az Angyalföldi Sportközpontban, amely a vasárnapi 64-es tábla első három körének helyszíne volt. A vendég kardvívó saját honfitársának szurkolt a szalagkorlát belső oldalán, senkit sem zavarva, a biztonsági szolgálat munkatársa (igaz, másodjára) gyakorlatilag kikergette innen, majd amikor a vívó ezt szóvá tette, azt kapta viszont, hogy „Nem magyarázz, te szutykos, mert kidoblak innen!"

Tegyük hozzá, hogy az elmúlt öt évben egy olyan rangos felnőtt vívóversenyt sem láttunk (pedig mindegyiken ott voltunk), ahol szükség lett volna külön biztonsági szolgálatra. Igaz, tavaly a zsűriasztal mögül az egyik kabát belső zsebéből eltűnt 80 ezer forint, de akkor ott voltak a biztonságiak.

Az elődöntőben aztán már nem bírt Nicolas Limbach-hal. A 2009-ben világbajnok, 2010-ben és 2011-ben vb-ezüstérmes német kardozóval 10:9-ig tartotta a lépést, végül 15:11-re kikapott.
Szilágyi az év első két versenyén – Madridban és Padovában – is bronzérmes volt, tavaly, a budapesti GP-n másodikként zárt.

„Nagyon nehezen melegedtem bele az első asszóba, a felénél 8:5-ös hátrányban voltam, de a szünet után elkaptam a fonalat és már merészebben vívtam – utalt vissza a nap elejére Szilágyi, aki aztán arról beszélt, hogy idén már a harmadik bronzérmet nyerte, de ennek a mostaninak örült a legkevésbé. – Nagyon meg akartam verni Limbachot, már csak azért is, mert tavaly ugyanitt tőle kaptam ki a döntőben. Sajnálom, hogy nem sikerült legyőznöm, az vigasztal, hogy az augusztusi, budapesti világbajnokságig még van idő felkészülni ellene, addig ki kell találnunk valamit.”

A finálé előtt a magyar kardvívás nagyjait köszöntötték. Simicskó István sportért felelős államtitkár és Csampa Zsolt, a sportági szövetség elnöke díszoklevelet adott át olimpiai és világbajnokoknak. A 24 meghívott közül csak Gerevich Pál hiányzott, aki térdműtétje miatt nem tudott megjelenni az ünnepségen. Ott volt viszont Hámori Jenő, Horváth Zoltán, Pézsa Tibor, Bakonyi Péter, Kovács Tamás, Marót Péter, Hammang Ferenc, Gedővári Imre, Nébald György, Nébald Rudolf, Nagyházi Zoltán, Szabó Bence, Csongrádi László, Bujdosó Imre, Abay Péter, Köves Csaba, Navarrete József, Ferjancsik Domonkos, Boros György, Nemcsik Zsolt, Decsi Tamás, Lontay Balázs és Szilágyi Áron.

„A Magyar Vívószövetségnek kötelessége a hagyományok ápolása. Elnökként megfogadtam, hogy ezzel törődni fogok – mondta köszöntőjében Csampa Zsolt. – Hungarikum, hogy 23 bajnok áll egy páston, bízom benne, hogy az augusztusi budapesti világbajnokságon tovább bővül ez a tábor.”

A magyarok közül Szilágyin kívül Gémesi Csanád, Szatmári András, Decsi Tamás és Iliász Nikolász is tudott asszót nyerni a szokásokhoz híven nagyon erős – 121 vívót felvonultató - verseny főtábláján, Gémesi és Szatmári kettőt is, ami kifejezetten jó eredmény a számukra.

EREDMÉNYEK
 a 64 között:
Szilágyi Áron
Valkai Ferenc 158
Gémesi Csanád
Makszim Botezatu (orosz) 1510
Szatmári András
Gémesi Bence 158
Decsi Tamás
Alekszandr Bujkevics (fehérorosz) 1512
Iliász Nikolász
Benedikt Wagner (német) 1510
Kim Jung Hvan (dél
koreai)Nagy Pál 158
Dmitro Bojko (ukrán)
Lontay Balázs 1510
Riccardo Nuccio (olasz)
Gáll Csaba 1511
Maximilian Kindler (német)
Nagy Zsolt 158
Kim Kje Hvan (dél
koreai)Soproni Szabó Domonkos 1514
    a 32 között:
Szilágyi
Luca Curatoli (olasz) 158
Gémesi Cs.
Nicolas Rousset (francia) 1512
Szatmári
Luigi Samele (olasz) 1514
Kim Kje Hvan
Iliász 1513
Sandro Bazadze (grúz)
Decsi 1513
    a 16 között:
Szilágyi
Gémesi Cs. 157
Kim Kje Hvan
Szatmári 1512
    negyeddöntő:
Szilágyi
Gu Bon Gil (délkoreai) 1512
Nicolas Limbach (német)
Venjamin Resetnyikov (orosz) 1514
Fernando Casares (spanyol)
Enrico Berre (olasz) 1514
Kim Kje Hvan
Diego Occhiuzzi (olasz) 1514
    elődöntő:
Limbach
Szilágyi 1511
Kim
Casares 1514
    döntő:
Limbach
Kim 1514
    Az élcsoport és a magyarok helyezései: 1. Nicolas Limbach, 2. Kim Kje Hvan, 3. Szilágyi Áron és Fernando Casares, ... 13. Gémesi Csanád, 14. Szatmári András, ...31. Decsi Tamás, 32. Iliász Nikolász, ...40. Gémesi Bence, 41. Lontay Balázs, ...46. Nagy Zsolt, 47. Soproni Szabó Domonkos, 48. Gáll Csaba, ...58. Nagy Pál, ...64. Valkai Ferenc, ...68. Nemcsik Zsolt, ...76. Ravasz Etele, ...84. Puy Sebestyén, ...89. Soproni Szabó Benedek, ...107. Hamar Balázs

2019.01.20 00:17:09

Egyéb egyéni BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Annak, hogy napjaink fiataljai az emberiség sokáig öröknek és egyetemesnek hitt, újabban azonban jórészt feledésre ítélt értékeit, értékrendjeit, erényeit, együttélési szabályait megismerjék, a bőrükön érezzék és agyukba, lelkükbe véssék, leghatékonyabb eszköze a szervezett formában űzött sport.

2019.01.09 18:33:09

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Judd Trump, Stuart Bingham, Luca Brecel és Jack Lisowski a Gerevich-sportcsarnokban mutatja meg tudását.

2019.01.17 00:20:46

Egyéb egyéni CSURKA GERGELY

ALAPVONAL. Mindegy, hogy az óceán melyik partján robbant ki a három legnagyobb doppingbalhé (THG, Armstrong, Rusada) – egyik rendszer sem pozitív minták miatt dőlt meg, hanem mert valaki borított belülről.

2019.01.15 23:48:00

Egyéb egyéni DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. Ritkán hallunk munka közben megsérült bankárról vagy pékről, s általában az operaénekesnek sem a színpadon, ária közben megy el örökre a hangja. A profi pályafutás kényszerű befejezése kétségkívül nagy trauma, ám ha a versenyzőnek van civil »menekülő útvonala«, legalább félig kész terve a hogyan továbbra, túlélhető.

2019.01.15 10:44:13

Egyéb egyéni nemzetisport.hu