MTI 2016.03.16 12:35 Frissítve: 2016.03.16 13:29

Vívás: Szász Emese az olimpiáért vív Budapesten

Az olimpiai részvételi jogért vív Szász Emese a péntektől vasárnapig tartó budapesti WestEnd párbajtőr Grand Prix-n.

 

Ehhez – amint azt Szetey András, a válogatott menedzsere a szerdai sajtótájékoztatón elmondta – maga mögött kell tartania a ranglistán a tavaly vb-ezüstérmes svéd Emma Samuelssont és az olimpiai, illetve világbajnok német Britta Heidemannt. Előbbi esetében ezt úgy tudja megtenni, hogy előrébb végez nála, vagy ugyanabban a szakaszban esik ki, míg utóbbi csak nagy bravúrral tudja megelőzni Szászt, például úgy, ha nyer, a magyar párbajtőröző pedig korán búcsúzik.

 

Szász Emese a sajtótájékoztatón nem vett részt. Csampa Zsolt szövetségi elnök megjegyezte, egészséges az első számú hazai női párbajtőröző, de most a nagyon fontos versenyére készül.

Ott volt viszont az asztal mögött a tavaly világbajnoki címet szerző Imre Géza, aki a sajtón keresztül arra buzdította a sportág iránt érdeklődőket, hogy szurkoljanak Szász Emesének.

A GP-n, a fegyvernem utolsó riói kvalifikációs állomásán – amelyen a női mellett férfi versenyt is rendeznek – 62 ország 508 párbajtőrözője lép pástra. Mindkét mezőnyben vív majd a világranglista első 16 helyezettje, míg az első harminc közül a férfiaknál egy, a nőknél két hiányzó lesz.

A férfiak olimpiai kvalifikációja magyar szempontból lezárult azzal, hogy a csapat február közepén az utolsó esélyt megragadva, a vancouveri világkupaverseny megnyerésével kivívta a részvételi jogot, ezáltal egyéniben is pástra léphet a nyári játékokon a maximálisan engedélyezett három versenyző. Számukra a fő kérdés az, hogy ki lesz a hazai ranglistán az első, mert az ő riói indulása automatikus. Jelenleg Somfai Péter áll az élen, az olimpiai szereplésért rajta kívül még Imre, valamint Boczkó Gábor és Rédli András küzd.

„Remélem, négyünk közül kerül ki majd a győztes” – mondta Imre Géza a hétvégi versenyre utalva. Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitány visszautalt a férfi párbajtőrcsapat bravúrjára.

„A válogatott bizonyította, hogy mindenkit képes legyőzni. Hiszek benne, hogy mi az aranyéremért fogunk vívni az olimpián” – mondta.

Egyúttal emlékeztetett rá, hogy jelenleg nyolc kvótával rendelkezik a magyar válogatott, a kardozó Szilágyi Áronnak és Márton Annának, valamint a tőröző Mohamed Aidának és Knapek Edinának biztos a részvétele, akárcsak a férfi párbajtőr-válogatotté. Utóbbi esetében négy fővel számol a szövetség – akárcsak a Magyar Olimpiai Bizottság -, mivel a csapatversenybe két mérkőzés között, illetve sérülés esetén mérkőzés közben becserélhető a negyedik tag. A jelenlegi kvótásokhoz csatlakozhat Szász, illetve férfi kardban Decsi Tamás vagy Szatmári András. Férfi tőrben az áprilisi európai kvalifikációs zónaverseny kínál lehetőséget, de azon nem realitás a magyar győzelem, márpedig csak az első hely ér riói részvételt.

A GP-n pénteken a férfiak, szombaton a nők selejtezőjét rendezik a MOM Sportban, vasárnap pedig a 64-es tábla küzdelmeire kerül sor ugyanott 8.30-tól, illetve 10 órától. A négyes döntők 19 órakor kezdődnek. A férfiak küzdelmét a legendás edző, Vass Imre, a nőkét pedig az első magyar párbajtőröző világbajnok, majd sikeres szövetségi kapitány, Sákovics József emlékére rendezik meg.

A névadó támogató képviseletében Prosits Attila, a WestEnd Ingatlanhasznosító és Üzemeltető Kft. ügyvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy Szász Emese nyerte már meg korábban ezt a hazai versenyt, s annak a reményének adott hangot, hogy ezúttal is sikeresen szerepel majd. Horváth Bence, a Mercedes-Benz Hungaria Kft. pr-menedzsre pedig bejelentette, hogy cége az idei évre meghosszabbította a szövetség támogatását.

2019.06.17 18:16:29

Egyéb egyéni VINCZE SZABOLCS

Ha megszólal a magyar vagy az angol himnusz a meccs előtt, eltörik a mécses.

2019.06.18 09:21:37

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

2019.06.11 16:37:42

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Az edzőterem-utálók és az időjárás fanyalgók is leszámolhatnak a kifogásaikkal.

2019.06.08 09:08:41

Egyéb egyéni S. TÓTH JÁNOS

„Minden, a hazai sportinfrastruktúrát gazdagító létesítmény átadása öröm és büszkeség.”

2019.06.07 23:49:54

Egyéb egyéni CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Minden gyereknek joga van legalább egyszer az életben kipróbálni a nem feltétlenül összkomfortos táborozás minden örömét és izzadságszagát. Ahol a mozgás, a sportolás igénye valahonnan a mélyből jön.