HIRDETÉS
HIRDETÉS
MTI 2016.03.16 12:35 Frissítve: 2016.03.16 13:29

Vívás: Szász Emese az olimpiáért vív Budapesten

Az olimpiai részvételi jogért vív Szász Emese a péntektől vasárnapig tartó budapesti WestEnd párbajtőr Grand Prix-n.

HIRDETÉS

 

Ehhez – amint azt Szetey András, a válogatott menedzsere a szerdai sajtótájékoztatón elmondta – maga mögött kell tartania a ranglistán a tavaly vb-ezüstérmes svéd Emma Samuelssont és az olimpiai, illetve világbajnok német Britta Heidemannt. Előbbi esetében ezt úgy tudja megtenni, hogy előrébb végez nála, vagy ugyanabban a szakaszban esik ki, míg utóbbi csak nagy bravúrral tudja megelőzni Szászt, például úgy, ha nyer, a magyar párbajtőröző pedig korán búcsúzik.

 

Szász Emese a sajtótájékoztatón nem vett részt. Csampa Zsolt szövetségi elnök megjegyezte, egészséges az első számú hazai női párbajtőröző, de most a nagyon fontos versenyére készül.

Ott volt viszont az asztal mögött a tavaly világbajnoki címet szerző Imre Géza, aki a sajtón keresztül arra buzdította a sportág iránt érdeklődőket, hogy szurkoljanak Szász Emesének.

A GP-n, a fegyvernem utolsó riói kvalifikációs állomásán – amelyen a női mellett férfi versenyt is rendeznek – 62 ország 508 párbajtőrözője lép pástra. Mindkét mezőnyben vív majd a világranglista első 16 helyezettje, míg az első harminc közül a férfiaknál egy, a nőknél két hiányzó lesz.

A férfiak olimpiai kvalifikációja magyar szempontból lezárult azzal, hogy a csapat február közepén az utolsó esélyt megragadva, a vancouveri világkupaverseny megnyerésével kivívta a részvételi jogot, ezáltal egyéniben is pástra léphet a nyári játékokon a maximálisan engedélyezett három versenyző. Számukra a fő kérdés az, hogy ki lesz a hazai ranglistán az első, mert az ő riói indulása automatikus. Jelenleg Somfai Péter áll az élen, az olimpiai szereplésért rajta kívül még Imre, valamint Boczkó Gábor és Rédli András küzd.

„Remélem, négyünk közül kerül ki majd a győztes” – mondta Imre Géza a hétvégi versenyre utalva. Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitány visszautalt a férfi párbajtőrcsapat bravúrjára.

„A válogatott bizonyította, hogy mindenkit képes legyőzni. Hiszek benne, hogy mi az aranyéremért fogunk vívni az olimpián” – mondta.

Egyúttal emlékeztetett rá, hogy jelenleg nyolc kvótával rendelkezik a magyar válogatott, a kardozó Szilágyi Áronnak és Márton Annának, valamint a tőröző Mohamed Aidának és Knapek Edinának biztos a részvétele, akárcsak a férfi párbajtőr-válogatotté. Utóbbi esetében négy fővel számol a szövetség – akárcsak a Magyar Olimpiai Bizottság -, mivel a csapatversenybe két mérkőzés között, illetve sérülés esetén mérkőzés közben becserélhető a negyedik tag. A jelenlegi kvótásokhoz csatlakozhat Szász, illetve férfi kardban Decsi Tamás vagy Szatmári András. Férfi tőrben az áprilisi európai kvalifikációs zónaverseny kínál lehetőséget, de azon nem realitás a magyar győzelem, márpedig csak az első hely ér riói részvételt.

A GP-n pénteken a férfiak, szombaton a nők selejtezőjét rendezik a MOM Sportban, vasárnap pedig a 64-es tábla küzdelmeire kerül sor ugyanott 8.30-tól, illetve 10 órától. A négyes döntők 19 órakor kezdődnek. A férfiak küzdelmét a legendás edző, Vass Imre, a nőkét pedig az első magyar párbajtőröző világbajnok, majd sikeres szövetségi kapitány, Sákovics József emlékére rendezik meg.

A névadó támogató képviseletében Prosits Attila, a WestEnd Ingatlanhasznosító és Üzemeltető Kft. ügyvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy Szász Emese nyerte már meg korábban ezt a hazai versenyt, s annak a reményének adott hangot, hogy ezúttal is sikeresen szerepel majd. Horváth Bence, a Mercedes-Benz Hungaria Kft. pr-menedzsre pedig bejelentette, hogy cége az idei évre meghosszabbította a szövetség támogatását.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
2018.10.17 00:00:47

Egyéb egyéni DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. Nyilván sporteseményen önként munkálkodni más tétel, mintmondjuk százhetven éve, 1848-ban a haza hívására – »Kossuth Lajos azt üzente...« – magunktól bevonulni a honvédség lobogója alá.

2018.10.17 13:34:33

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Negyvenkilencedik alkalommal adták át az Élen a sportban, élen a tanulásban kitüntető címet az iskolában és a versenypályán egyaránt kiemelkedően teljesítő fővárosi fiataloknak. A díj üzenete az évek során nem változott: az iskola és versenysport összehangolása a diákok, az edzők, a szülők és a tanárok számára egyaránt fontos feladat. Jövőre a jubileumi dijátadó egybeesik majd a Budapest, Európa sportfővárosa programsorozatával.

2018.10.15 23:42:43

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. A búcsú ne feltétlenül szép legyen, inkább – megnyugtató. Mert a virágcsokrokkal, a vázákkal, a névre szóló mezekkel tele a padlás, a lelátóról érkező vastaps is megszokott, ám az már kevésbé, hogy az egykori klasszis valóban érezze a törődést, a megbecsülést.

2018.10.14 23:26:14

Egyéb egyéni PÓR KÁROLY

ALAPVONAL. Számos olyan életutat találhatunk a UFC berkein belül, amelyekből a bálványkereső fiatalok is sokat tanulhatnak, de nem a nézettséget és a bevételeket növelő hangulatfokozással.

2018.10.13 23:47:50

Egyéb egyéni BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Egyetlen érv sem szól amellett, hogy Magyarország éppen tizenkét bajnokát emelje fel egy megkülönböztetett elit kasztba, és azok mind hatvan éven felüliek legyenek. Tizenkettő egyébként is egy tucat, és a nemzet sportolói végképp nem tucatemberek.

HIRDETÉS
HIRDETÉS